Ausztria megérkezni és újjászületni

olvass tovább

Gondtalanság – ez az, amire az emberek többsége egy üdülés során leginkább vágyik. Kiszakadni a hétköznapokból, elfelejteni a mindennapi problémákat és felszabadultan tölteni az időt, végre saját magunkkal is.

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk. Ausztria valódi, érintetlen természettel várja a látogatókat, amelyet az erdők mélyén, a virágzó alpesi mezőkön, a kristálytiszta tavaknál, a napfényben szikrázó hófödte hegycsúcsokon, de még a városokban is megtapasztalhatunk. A Pannon-síkságtól az alpesi hegyvidékig a természet csodái feledtetik velünk a hétköznapokat, megajándékozva a pillanattal, amely csak a miénk.

Feltöltődés Burgenlandban

Burgenland Tourismus/Peter Burgstaller

Ki ne szeretne a jövőben még jobban odafigyelni magára. Egy kicsit nyugodtabb tempóra kapcsolni. Egy kicsit többet pihenni… Nincs is könnyebb ennél: a megoldás oly kézenfekvő. Oly közeli, mint Burgenland. Mert a napsütötte tartomány nagyszerű ajánlatokkal várja a kikapcsolódni vágyókat!

Burgenland Tourismus/Peter Burgstaller

Látogasson el a Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkba vagy a hat további natúrpark egyikébe és fedezze fel Burgenland csodás természeti adottságait, egyedülálló növény- és állatvilágát vezetett kirándulások alkalmával.

Vagy mit szólna egy kis kikapcsolódáshoz a termálfürdők egyikében?

A napsütötte tartományban mindjárt öt fürdő közül válogathatunk, amelyek egész évben melegvízű medencék egész sorával és hangulatos szaunaoázisokkal várják a látogatókat.

Vagy inkább az aktívabb kikapcsolódást kedveli, ahol a sport, a kultúra, vagy éppen a gasztronómia játssza a főszerepet?

A kerékpározás szerelmeseinek összesen 2500 kilométernyi kerékpárút áll rendelkezésére a dél-burgenlandi Paradies útvonaltól a közkedvelt Fertő tó kerékpárútig. De a golfozás, túrázás, futás és a vízi sportok kedvelői is megtalálhatják számításaikat Burgenlandban. Emellett változatos kulturális programok, idilli borvidékek és tájegységek, valamint kiváló minőségű szálláshelyek és vendéglátóhelyek gondoskodnak a pihentető és gondtalan üdülésről.

Tippek

Tegyen egy képzeletbeli időutazást a barokk korba!

A hatalmas erődítmény Burgenland egyik legjelentősebb vára és egyben ismertetőjegye is. A kora XIV. században épített Burg Forchtenstein (Fraknó vára) sértetlenül átvészelte az 1529-es Bécs elleni török hadjáratot, majd 1622-ben az Esterházy hercegek birtokába került, akik teljesen átépítették, megadva a várnak mai kinézetét. A belső udvar színes falfestményei a legnagyobbak közé tartoznak az Alpoktól északra elterülő térségben. A várat előszeretettel emlegetik „az Esterházyak trezorjaként” is – itt őrzik ugyanis a hercegi család értéktárgyait, a barokk kincseskamra is itt található, illetve a hadjáratok során szerzett zsákmányból összeállított gyűjtemények is. A gyermekek a 2018. július 7. és 29. közötti hétvégéken a váregér, Forfel vezetésével merülhetnek el a régi korok világában.

Egy nap a Familyparkban

Merüljön el a kalandok és a szórakozás varázslatos világában! Ausztria legnagyobb szabadidőparkja a legkülönfélébb korosztályoknak szóló izgalmas attrakciók egész sorával várja a látogatókat.

Családi termálfürdőzés

A Sonnentherme Lutzmannsburgban, Európa vezető baba- és gyermekbarát termálfürdőjében a szórakozás és a kikapcsolódás nem jelent ellentmondást. A Baby World (Babavilág) részlegen a csöppségeknek egy önálló élményvilág áll rendelkezésre. A sekély babamedencékben az apróságok szüleikkel közösen fedezhetik fel a víz nyújtotta élményeket. A valamivel nagyobbakra egy élmény- és hullámmedence is vár, valamint számtalan csúszda, köztük az XXL Monster Ride, amely 270 méteres hosszával Ausztria leghosszabb csúszdája. A szabadtéri részlegen egy mászófal, homokozó, ugrálóvár, valamint egy bobby car versenypálya gondoskodik a kalandokról és a szórakozásról. A parkszerű zöld felület a burgenlandi nap alatt történő pihentető kikapcsolódásra és ellazulásra csábít.

Klagenfurt am Wörthersee

StadtPresse Klagenfurt /Horst

Egy város, három kultúra és déliesen könnyed életérzés

Karintia tartományi fővárosa, Klagenfurt am Wörthersee három kultúra találkozási pontján fekszik, amelyek mindegyike tetten érhető a reneszánsz hangulatú városban. A karintiai befolyás az itt élő emberek laza életstílusában mutatkozik meg, az olasz hatás a belváros építészetét határozza meg, a piacok és az ünneplés már-már művészire fejlesztett tudománya pedig a szlovén jelleget tükrözi.

Pyramidenkogel, Kärnten Werbung/Tine Steinthaler

Klagenfurt 500 – a sárkányról, a hamuról és egy város újjászületéséről

Minden egy mohó sárkánnyal, a Lindwurmmal kezdődött, ami a mondák szerint rettegésben tartotta a Wörthi-tó partján található apró kis települést, és csak a hatalmas Herkulesnek köszönhetően sikerült legyőzni. Ma a mondák eme két meghatározó alakja díszíti a város legszebb terét. 1514-ben Klagenfurt szinte teljesen porrá égett egy hatalmas tűzvészben. I. Miksa császár, mivel nem tudta finanszírozni a város újbóli felépítését, 1518. április 24-én egy egész Európában egyedülálló jogi lépéssel a karintiai rendeknek adományozta a várost, akik az olasz építőmestert, dell’ Aliot bízták meg az újjáépítéssel

Élményteli séta a történelmen át

A város palotái, belső udvarai és terei olasz építőmesterek munkáját dicsérik. A belvárosban tett, történelmi korokon át vezető séta egyben élményteli és könnyed bevásárlótúra is. Útközben hangulatos vendéglők és kávézók csábítanak egy kis szünetre. A bencés piac is mindenképp megér egy látogatást. Az áruválaszték változatos: helyi termékeket, továbbá olasz és szlovén finomságokat is kínálnak.

2018-ban a reneszánsz város számos eseménnyel ünnepli meg az 500 éves évfordulót, kezdve az április végén tartott Ünnepi Hetekkel és annak koncertjeivel, kiállításaival és nagyszabású báljával. Júniusban díjnyertes karintiai kórusok lépnek fel a tartományi székház udvarán, júliusban a testfestő fesztivál is a városi jubileum jegyében telik majd, akárcsak az augusztusban rendezett Óvárosi Varázslaton, az akrobaták és utcai művészek nemzetközi fesztiválján.

Események és kulturális programok

A számos nemzetközi sportrendezvénynek, valamint a kiemelkedő kulturális eseményeknek köszönhetően Ausztria legdélebbi tartományi fővárosa igazán gazdag programkínálattal büszkélkedhet. A legendás Ironman Austria alkalmával a világ minden tájáról érkező triatlonosok feszegetik saját határaikat és küzdenek a kilométerekkel a Wörthi-tóban és a városban. Fantasztikus hangulattal tölti meg Klagenfurtot a World Bodypainting Fesztivál (2018. július 12–14.) is, amikor a teljes belváros élő műalkotásokból álló egyetlen hatalmas galériává alakul át. A zenei repertoár a Trigonale Régizenei Fesztiváltól a nemzetközi poplegendák koncertjeiig terjed. Klagenfurt ad otthont mindemellett Európa legnagyobb ifjúsági sporteseményének, a Nemzetközi Világjátékoknak (United World Games) is.

Felfedezőtúra kerékpárral – tavak és hegyek között

Kerékpározni az üdülés során: a városból a tópartra vagy Ausztria legdélebben fekvő tartományi fővárosának történelmi központjába. A városban számtalan helyen találni független kerékpárkölcsönző állomásokat. Bérelhetünk elektromos kerékpárokat is és a tartomány több mint 40 különböző pontján visszaadhatjuk azokat. Sőt: a Wörthi-tó kerékpárral történő megkerülését kedvünk szerint megszakíthatjuk és visszatérhetünk Klagenfurtba hajóval.

Pihentető órák a tóparton, sportos aktivitások a természetben vagy lüktető, városi élet – Klagenfurtban és környékén ezek az élmények kéz a kézben járnak. A régióban varázslatos hegyek és tavak várják az üdülővendégeket, mindenekelőtt a Wörthi-tó és a Karavankák, amelyek vízi sportra, futásra, túrázásra és kerékpározásra csábítanak.

ÚJDONSÁG a 2018-as évben: a városban eltöltött első éjszaka után ingyenesen jár minden üdülővendégnek a Wörthersee-Klagenfurt PlusCard üdülési kártya, amely több mint 150 kedvezményre jogosít: ingyenes vagy kedzvezményes áron történő belépés kulturális intézményekbe, kirándulóhelyekre és vezetett túrákra.

3 megkülönböztető jegy

Salzburg: Észak Rómája

Tourismus Salzburg/Breitegger Günter

Salzburg több mint 1000 éven át önálló városállam volt, ahol a világi és egyházi hatalmat egy személyben testesítette meg a hercegérsek. A Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis.

Részben a város jelentőségteljes múltjának is köszönhető, hogy az UNESCO a világörökségek közé választotta Salzburgot. Ennek az izgalmas történetnek a nyomába eredve igazán impozáns és lenyűgöző oldaláról ismerhetjük meg Salzburgot.

Barokk terek, szűk utcácskák, valamint templomok és kolostorok sokasága emlékeztet a hercegérsekek uralkodására, akik az építészet, a művészet és a kultúra területén egyaránt gazdag örökséget hagytak a városra.

Egyházi államból, egyházi várossá: Salzburgot sokan Észak Rómájának tartják

A Salzburgi Hercegséget több mint 1000 éven át a nagyhatalmú hercegérsekek irányították. A világi és egyházi hatalom megtestesítőjeként a hercegérsekek számos különleges kiváltsággal és joggal rendelkeztek, amelyek részben mind a mai napig fennmaradtak. Ez is bizonyítja, hogy a Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis. A só- és ércbányáknak, valamint a drágaköveknek köszönhetően Salzburg hatalmas gazdagságra tett szert, amely jelentős mértékben a hercegérsekek élénk építtetői tevékenységében nyilvánult meg.

Mintegy 400 évvel ezelőtt láttak neki a grandiózus feladatnak, hogy a várost az Alpoktól északra fekvő területek barokk gyöngyszemévé varázsolják. Az épületek és a városkép kialakításához a pompázatos Róma szolgált mintaként. Ennek köszönhetően olasz mintára és olasz építőmesterek segítségével épültek fel a Salzburgot ma is meghatározó épületek: a dóm, a templomok, kápolnák, kolostorok és temetők. A szinte egymást érő díszes építmények és egyházi épületek, valamint az óváros tágas terei Róma városképére emlékeztetnek. A hercegérsekek tették le az alapkövet Salzburg mai kinézetéhez, amelyet városépítészeti remekműként 1997-ben az UNESCO is felvett a kulturális világörökségek listájára.

Új felfedezések Salzburgban: körséta az egyházi városban

Egy speciális séta alkalmával igazán egyedülálló módon fedezhetjük fel a salzburgi templomajtók mögött rejlő világot. Az egyházi épületek homlokzatai mögött gyakran különleges látnivalók rejlenek és olyan titokzatos történetek ismerhetők meg, amelyeket még sok helybéli sem ismer. A körséta érinti többek között a Nonnberg apátsági templomot, ahol a Szent Benedek-rendi nővérek reggelente gregorián korálokat énekelnek. A salzburgi dóm is számtalan felfedeznivalót kínál: a dóm keresztelőmedencéjében keresztelték meg például Wolfgang Amadeus Mozartot és Joseph Mohrt is, a Csendes éj! Szentséges éj! kezdetű karácsonyi dal szövegíróját. Számos mítosz alakult ki a Ferences templom román stílusú főbejáratánál elrejtett esküre tartott kéz körül is.

Koncertsorozatok és fesztiválok

A salzburgi hercegérsekek életében különösen fontos szerepet játszott a zene. Ezért Európa legkülönbözőbb helyeiről hívtak meg kiemelkedő zenészeket, valamint olyan zeneszerzőket támogattak, mint például Leopold és Wolfgang A. Mozart. A különleges zenei örökségnek köszönhetően a város jelenkori zenei repertoárja a kóruskoncertektől az orgonaelőadásokon át egészen a kimagasló színvonalú liturgiákig terjed. A kínálatot koncertsorozatok és a legkülönfélébb zenei irányzatokhoz tartozó fesztiválok teszik teljessé.

Ne hagyd ki!

A 2018-as Salzburgi Nyári Ünnepi Játékok: 2018. július 20. – augusztus 30.

Az ünnepi játékoknak köszönhetően Salzburg évről évre a világ legjelentősebb, legnagyobb és leghíresebb klasszikus zenei és előadóművészeti fesztiváljának ad otthont. A 2018-as programnaptár a rendezvénysorozat 42 napjára és 18 különböző helyszínére összesen 206 előadást tartogat. Markus Hinterhäuser az idei év vezérmotívumainak – a vágy, a szenvedély és az eksztázis – jegyében öt újragondolt operával és színművel, valamint számtalan koncerttel mutatja be az érzelmek hatalmát és sokszínűségét. Az ünnepi játékok fénypontjai közé tartozik Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvolája, a fiatal amerikai rendezőnő, Lydia Steier újraértelmezésében és Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operája is, amelyhez a Felsenreitschule (sziklába vájt lovasiskola) kínál majd lenyűgöző kulisszát. Idén az Ouverture Spirituelle, az ünnepi játékok első napjaiban rendezett szakrális zenei koncertsorozat is Vágy alcímmel mutat be olyan műveket, amelyek a szenvedélyről és az odaadásról szólnak. Az ünnepi játékok központi eleme a Jedermann című darab, amelyet az elmúlt csaknem 100 évben 650 alkalommal adtak elő. 2018-ban Tobias Moretti és Stefanie Reinsperger látható Jedermann és a szerető szerepében.

A nagy fesztiválok mellett Salzburgban évente mintegy 4500 kulturális eseményt rendeznek. A Mozarteum Alapítványnak, a Salzburgi Kulturális Egyesületnek, a Salzburgi Tartományi Színháznak és a számos további rendezvényszervezőnek és intézménynek köszönhetően a város egész évben kiemelkedő kulturális programmal várja az érdeklődőket.

Rendezvények

A világhírű Salzburgi Bábszínház egészen egyedülállóan számít ebben a műfajban. Az 1913-ban alapított intézményt az UNESCO az elmúlt évben vette fel a szellemi kulturális örökségek közé.

2018-ban a Salzburgi Bábszínház többek között két olyan magával ragadó produkciót is kínál, amelyet feltétlenül látni kell: a Varázsfuvola és a Muzsika hangja.

Emellett az UNESCO világörökséghez tartozó bábszínház megszellőztet néhány kulisszatitkot is és 2018-ban első alkalommal kínál a kulisszák mögé is betekintő csoportos vezetéseket.