Baba

Ne nyald le!

A legújabb amerikai kutatások arra engednek következtetni, hogy egy igen elterjedt gyomorbaktérium áll a bölcsõhalál hátterében. A <i>Helicobacter pylori</i> a felnõtt lakosság több mint felénél kimutatható a gyomorból, csecsemõknél azonban ritka, csak kétszázalékos az elõfordulási aránya.






  2  
Mossuk meg!

Bölcsőhalálban meghalt csecsemőknél 88 %-ban fordult elő Helicobacter-fertőzés. Ezek szerint a Helicobacter pylori jelentősen növeli a bölcsőhalál kockázatát. A gyomorban élő baktérium a felnőttről – leginkább az anyáról – nyállal kerülhet a csecsemőre – puszi, lenyalt cumi vagy kiskanál útján. Ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az alapvető higiénés szabályokat: ha leesett a baba cumija, mossuk meg, és ne lenyalással akarjuk megtisztítani.


Hason fekve mérgezhet

Eddigi ismereteink szerint felnőttek esetében gyomorfekélyt, szívbetegséget, gyomorrákot okoz a baktérium. A csecsemőknél nincs tapasztalat. Feltehető, hogy hányásra készteti a kisbabát. Mivel a hason fekvő baba belélegezheti a hányadékát, ez mérgezést okozhat nála.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top