Baba

Kár ezt a csodás idõszakot kiságyba erõltetéssel elrontani!

"Tizennyolc évesen szültem elsõ, harminchat évesen hatodik gyermekemet. Annak ellenére, hogy mindig nagyra tartom a védõnõk, orvosok véleményét, egyetlen dologban nem adtam a szavukra, s ez az együttalvás kérdése volt, melyrõl jól tudtam, hogy ellenzik."




A szülészetről hazaérve, első éjszakától velünk aludhattak a gyerkőcök, amikor csak igényelték. Éjszaka, ha felébredtek, és szopni akartak, mindig megengedtem. De ha csak cicizni volt kedvük, hogy megnyugodjanak, azt sem bántam soha.

Hihetetlenül csodás érzés volt – és az a mai napig is – mikor fürdetés után bebújok a pihe-puha kisbaba mellé. Imádom nézni, amint mohón szopik, és lassacskán, békésen elalszik. Éjszaka, ha felébred, kapaszkodik a hálóingembe, és fúrja a fejecskéjét a megszokott irányba. Szopi után alszik tovább. Tesszük mindezt villanykapcsolás, ágyból felkelés, zajcsapás nélkül.

Sokak szerint egészségtelen az együttalvás, de szerintem épp ellenkezőleg, nagyon is jó mindannyiunknak. Kár ezt a csodás egy évet elrontani kiságyba erőltetéssel, sírással és persze reggeli morcossággal. A gyerekek úgyis jelzik, ha külön szeretnének aludni. Meg is teszik ezt egy és három éves koruk közt. persze vannak kivételek is.

A mi Zsuzsi lányunk öt éves volt, amikor az öcsikéje született. A terhességem alatt szépen átköltözött a saját ágyába. Amikor az öcsivel hazaérkeztünk a kórházból, és este magam mellé tettem, ő is rögvest megjelent. Természetesen az alvós maci, kutya és baba társaságában.





Amikor a férjem is hazaért, az ágyunk igencsak szűknek bizonyult. Zsuzsi nem féltékenykedett, de az apukáját kisajátította, még éjszaka is. Ha a férjem már nem bírta, hogy lelóg az ágyról, morogva kicsit, de a matracra költözött.

Ha szerencséje volt, Zsuzsi nem vette észre, de ez volt a ritkábbik eset. Kislányom felnyalábolta alvós jószágait, és irány a matrac. Persze a kedvenceknek ott is kényelmes hely dukált, még ha az apa reggelre a szőnyegen találta is magát. Ezzel együtt sosem bántam meg, hogy így döntöttem.

Ahhoz, hogy az együttalvás zökkenőmentesen megoldható legyen, két dologra szükség van. A legfontosabb egy megértő, türelmes, és ismét megértő férj. Enélkül hamar zátonyra fut a házasság, ezt tapasztalatból tudom. A másik egy széles, kényelmes ágy. És ne lepődjünk meg, ha évek múlva szombat-vasárnap kora reggel arra ébredünk, hogy fejtől, lábtól gyerekeket találunk az ágyban, akár tizennyolc éves, akár öt.
(Ács Gergely Erika, Füzesgyarmat)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top