Baba

Kismama április

Áprilisi számunk tartalmából:

A hónap témája
Kistestvér a láthatáron!







A kistestvér érkezése számos gyakorlati problémát és elméleti kérdést vet fel a család életében. Jó, ha előre átgondoljuk, hogyan tehetjük könnyebbé a többgyerekes mindennapokat.


Szülőszoba
Gátmetszés: vágják vagy védik?

Asztalnál ülve, kényelmesen reggelizni a szülés másnapján, majd ülve szoptatni: aki ezt meg tudja tenni, annak biztosan nem volt gátmetszése. Irigyelt kisebbség hazánkban!

Gyereket szeretnék

A Nyírő Gyula Kórház vadonatúj meddőségi centrumának szolgáltatásait mutatjuk be, és végigkísérjük három házaspár útját a gyermekáldásig.

Kismama-mozaik

Lazítsunk!
Másodszorra sem árt készülni
Hogyan fejlődik az embrió?
Várandós álmok
Fiú vagy lány?
Túlhordás

Bábasztori

A Szülésznők Országos Nyilvántartásába 1953. szeptember 24-én felvétetett – áll Hikula Elekné, Jucika diplomájában. Egy év híján ötven esztendeje, hogy a szülőágy mellé állt. Ebből negyven évet a Péterfy Sándor utcai kórházban töltött.

Látogatóban
A kistarcsai Flór Ferenc Kórház szülészetén jártunk

Kismamadivat

Aki eddig legszívesebben farmerban járt, az áldott állapotban se mondjon le róla! Szinte hihetetlen, hányféleképpen variálhatjuk

Szoptatás

Az első kis döccenőktől eltekintve császármetszés után is gond nélkül szoptathatunk. A siker titka a részletekben rejlik!

Babakonyha
Tej, túró, tejfel…

Tehéntejet csak egyéves kor után adunk a babának. Tejtermékekkel azonban már néhány hónappal előbb is gazdagíthatjuk a babamenüt, ha a családban nem fordult elő allergia.

Receptek a család asztalára

Spenótos szélesmetélt lazaccal
Tavaszi rizottó
Héjában főtt burgonya spárgaszósszal
Répás puffancs
Indiai leves

Egészségőr
Hogy működik az immunrendszer?

Kórokozók serege vesz körül mindannyiunkat születésünktől kezdve. Védekező rendszerünk azonban egyetlen pillanatig sem tétlenkedik!

Apaszemmel
A többgyerekes családokban mindennapos problémaként jelentkezik, hogy miért szabad az egyiknek az, ami a másiknak tilos. Mivel a különböző életkorok eltérő képességekkel és szándékokkal járnak, a kezelés is teljesen egyéni – bárhogy is tiltakoznak ellene az „áldozatok”.

Körkép
Hordozóeszközök







A XXI. századi szülők újra felfedezhetik, milyen jó érzés, ha testükön hordják gyermeküket. Amellett, hogy ez jó hatással van a csecsemő testi-lelki fejlődésére, mindennapjainkat is kényelmesebbé tehetjük.


 


 


Egészségőr
Előzzük meg a jódhiányt!

A jód a pajzsmirigyhormon nélkülözhetetlen alkotóeleme, ezért hiánya különböző betegségeket, károsodásokat okoz. Magyarországon csak néhány megyében van megfelelő jódtartalom az ivóvízben, ezért gondoskodnunk kell a pótlásról.

Lili nyolc hónapos
Nagy kaland az evés
Lilinél már nyoma sincs a múlt hónapban tapasztalt óvatos kóstolgatásnak. Habzsolja a főzeléket! Napközben rendszerint éhes, mindent felfal, amit kínálnak neki. Naponta négyszer szopik, de az eddigiekkel ellentétben minden alkalommal két mellből.

Környezetbarát takarítás
Mielőtt előkapnánk a porszívót és a felmosófát, gondoljuk végig, milyen cél lebeg a szemünk előtt. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy épeszű embernek, családnak nincs szüksége fertőtlenített, csíramentes környezetre.

Családi praktikák






Támogatnak bennünket!
Érdemes alaposan utánajárni minden egyes forintnak, melyet az országgyűlés a kisgyerekek felnevelését vállaló családoknak megszavaz.


 


Szülés után
Ha egyedül nem megy…

Körülnéztünk a fogyást segítő szerek piacán, feltérképeztük a kínálatot, összehasonlítottuk az árakat, hatóanyagokat, ígéreteket.

Lélekbúvár
Családterápia: gyógyulni csak együtt tudunk
Verekszik és harap, netán kimondhatatlanul féltékeny a gyerek, nem eszik – ezek a tünetek beárnyékolhatják, sőt, rossz esetben pokollá is tehetik a család életét. Mi a teendő ilyenkor?

Babadivat
Hol töltik dolgos mindennapjaikat a legapróbbak? Játszótéren, folyóparton, bölcsiben…. Ha végiggondoljuk, mire számíthatunk, már könnyű a választás: vidám, kényelmes és divatos kis ruhatárat állíthatunk össze.

Sztármamák







Habsburg Eilika és Habsburg György vendége volt a Kismama


 


 


 


Tanácsadó 0-4

Csecsemők: Veszélyes játékok, Hogyan fotózzuk a kisbabát?, Tegyük tisztába!
Egyévesek: Túlzott féltés, Lefektetési szertartások, Kényeztetés
Kétévesek: Még mindig szopik? Hazafelé a játszótérről, Zenei nevelés
Három-négyévesek: Autós rosszullét, Csúnya beszéd, Tévézés kicsikkel


Az Ajánlóban Kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.

Kismama Extra: A legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top