Baba

A Soproni Erzsébet Kórház

A Soproni Erzsébet Kórház Sissy császárnéról kapta a nevét. Az itt dolgozók igyekeznek a királyi névhez méltó körülményeket biztosítani.

Az Erzsébet kórházról röviden
Az éves születésszám 700 körül mozog.
Szülésznőválasztás van.
Folyamatosan tartanak szülésre felkészítő tanfolyamot.
A szülések nyolcvan százaléka „apás szülés”.
Három egyágyas szülőszoba van.
Állítható szülőszék, szülősámli, labda segíti a vajúdást.
Gátmetszést első és második szülésnél mindig végeznek.
Hüvelyi szüléshez kéjgáz vagy gyógyszer formájában lehet fájdalomcsillapítást kérni. EDA csak orvosilag indokolt esetben használható.
A császármetszések aránya 22 százalék. A metszés módja alsó harántmetszés, ha ezt az anya állapota engedi. A műtét spinális érzéstelenítésben történik.
Öt kétágyas és két négyágyas szoba van a gyermekágyas osztályon, mindegyikhez saját fürdőszoba tartozik.
Huszonnégy órás rooming-in minden szobában választható. A kórház területén NIC2 működik, a nem súlyos állapotú koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására. Az édesanya bent tartózkodhat a babával.

A soproni kórház abban a különleges helyzetben van, hogy az utóbbi évtized során nemcsak toldozták-foldozták, hanem az utolsó szögig felújították a kivitelezők. Ennek köszönhető, hogy az épület minden helyisége európai mércével mérve is megfelelő színvonalú, és az is marad még évtizedekig. A szülészeten tágas szülőszobák, fürdőszobával ellátott kórtermek várják a családokat. A koraszülöttosztályon és a gyerekosztályon is kényelmes környezetben helyezik el a babákat és édesanyjukat.
– Mi csak beleültünk a jóba – mutat körbe dr. Csécsei Károly, a szülészet osztályvezető főorvosa. – Más kórházakat látva néha úgy érzem, nem is becsüljük meg eléggé, milyen jók a munkakörülményeink. Természetesen, a jónál is lehetünk jobbak. Azért hoztam létre alapítványunkat, hogy a meglévők mellé további szülést segítő eszközöket is beszerezhessünk. A labda és a szülősámli mellett hamarosan bordásfalat is állítunk az egyik szülőszobába. Ezek az eszközök sokat segítenek, jó hatással vannak a vajúdó nő testi-lelki állapotára. Maga a szülés az állítható támlájú szülőágyon történik – ez a szülést segítő személyzet kényelmét szolgálja, de az anyáknak sincs kifogásuk ellene. A szülést nálunk minden esetben a madám vezeti le. A szülésznők szakemberek, nem az orvosok kiszolgálói. Természetesen minden szülésnél jelen van orvos, ő végzi a gátmetszést és az esetleges beavatkozásokat. De a babát szülésznő fogadja. Jól bevált a szülésznőválasztás gyakorlata. A választott szülésznő az egész folyamat alatt az anya mellett van – ha kéri. Ha a szülőpár kettesben szeretne maradni, erre is van lehetőség. Ha az anya valamilyen különleges kéréssel fordul hozzánk, mindig fontolóra vesszük – de csak azt teljesítjük, amihez nem kell összeszorítani a fogunkat. A beöntés, borotválás nem kötelező, gátmetszés szinte mindig történik első és második babánál is. Császármetszést kérésre nem végzünk, csak ha orvosilag indokolt. Viszont egyre több esetben tartjuk ezt indokoltnak, mivel a műtét ma már sokkal kisebb kockázatnak számít, mint mondjuk egy faros szülés vagy egy olyan ikerszülés, ahol a babák nem fejvégűen helyezkednek el.
– A szülések nyolcvan százaléka apás szülés – mondja Molnár Mária, vezető szülésznő. – Örülünk, ha az együttszülést tervezők elvégzik a tanfolyamot, és megértik, mi is a szülés valójában. Így ritkábban fordul elő, hogy az apa végigtelefonálgatja a vajúdást ahelyett, hogy az anya mellett lenne. Természetesen a szülésznő is mindig „kéznél van”, de ha a pár úgy érzi, hogy jobb magányosan, akkor az ajtón kívül maradunk, és csak a szükséges vizsgálatok miatt „zaklatjuk” a családot.

Anyaközelben
Az újszülöttet a mama hasára fektetik, majd letörölgetik, felöltöztetik, és még a szülőágyon mellre teszik. A kezdeti nehézségek leküzdésében tapasztalt szülésznő, de ha kell, a csecsemős nővér is segít.
– Megpróbáljuk a lehető legjobb körülményeket biztosítani a szoptatáshoz – mondja Pirgerné Zsuzsa csecsemős főnővér. – Nővéreink részt vettek a Szoptatásért Magyar Egyesület csepeli tanfolyamán, ez ösztönzően hatott. A szülőszobából a csecsemőosztályra hozzuk a babát, itt megtörténnek az első vizsgálatok: légzésfigyelés, gyomorszondázás (nyelőcső-elzáródás kiszűrésére), hőmérőzés (végbélelzáródás kiszűrésére), és megkapják a K-vitamin injekciót is. Ez után – ha a gyerekorvos nem talál problémát – kiadjuk az újszülöttet a kismamának. Az anyukák bármikor kérhetnek tanácsot: főállású védőnő és csecsemős nővérek állnak rendelkezésükre. Védőnőnk rendszeresen tart bemutató fürdetést, igazi babával. A babák éjjel-nappal édesanyjukkal lehetnek, csak a reggeli vizit, a fürdetés és a látogatás idején kerülnek a csecsemőosztályra. Igény szerinti szoptatást javasolunk, de így is előfordulhat, hogy pótlásra van szükség. A négy kiló fölötti, vagy három kiló alatti babák vércukorszintjét kétóránként ellenőrizzük. Ha ez a kritikus érték alá esik, öt-tíz gramm pótlást kell adnunk. Ugyanez a helyzet, ha nagy a baba súlyesése. Ha rendelkezésre áll lefejt anyatej, akkor azt adunk, ha nem, összetett szénhidrátból készített oldatot kapnak kiskanállal. Bimbóvédővel, cumival is lehet találkozni az osztályon, de ez minden esetben az édesanya igényét tükrözi, mi nem támogatjuk az ilyesfajta segédeszközök használatát. Az a baj, hogy a gyermeket váró–nevelő családokat nagyon erősen befolyásolják a reklámok. A hirdetések hatását nem tudjuk észérvekkel fölülmúlni. Egy biztos: amióta nincs cumisüveg az osztályon, nincs szájpenész sem. Ebből nem engedünk. A kézi fejést mindenkinek megtanítjuk, bármikor szükség lehet rá. Csak akkor biztatunk gyakori fejésre, ha szoptatás után is csomós a mell, különben nincs rá szükség.

Egy házzal arrébb
A koraszülött és beteg babák a szomszéd épület gyerekosztályán kapnak szakszerű ellátást. Az osztály vezetője, Dr. Tóth Péter mutatja meg a tágas, kényelmes helyiségeket.
– A kis súlyú, beteg vagy koraszülött babák itt vészelik át a kritikus napokat. Minden újszülött itt maradhat, akinek nincs szüksége tartós lélegeztetésre. Így az édesanya átjárhat hozzá, vagy ha már nem kell állandóan inkubátort használnunk, befeküdhet egy kényelmes egyágyas kórterembe a kicsivel együtt. Nincs kötött szoptatási idő – ez a gyerek állapotától függ. A két kiló alatti piciket legalább két és fél óránként meg kell szoptatni.
A NIC-nek most csak egy lakója van, de évente százhetven babát is vendégül látunk. Ha az újszülött már nem igényel különleges megfigyelést, visszakerül a szülészetre édesanyja mellé – így mindenkinek kényelmesebb. Hazamenetel előtt hasi és agyi ultrahangot végzünk minden babánál, hallás- és csípővizsgálatra is sor kerül. Ha rendellenességet találunk, szakorvoshoz irányítjuk a családot, és a későbbiekben is figyelemmel kísérjük a baba sorsát.

Sződy Judit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top