Baba

A baba és a mese

Vajon milyen ruhában érzi jól magát, mekkora a mozgásigénye, milyen mesét, zenét kedvel, szeret-e rajzolgatni? Sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ a csillagok segítségével.

Kos-gyerek (03. 21 – 04. 20)
Mesehallgatáskor leginkább az olyan rövid, ám fordulatokban bővelkedő történetekben lelheti örömét, amelyekben a főhős ereje és bátorsága révén győz. A zenében főként a ritmus ragadhatja meg. Szülei csak akkor vásároljanak neki játékdobot, ha elég fittnek érzik magukat, ugyanis nem fog gyorsan ráunni. A rajzolgatásért általában nem rajong, egykettőre “letudja”.


Bika-gyerek (04. 21 – 05. 21)
Előfordulhat, hogy estéről estére ugyanazt a mesét követeli, amit egyszer már megszeretett. Esetleg elutasítja, ha a szülő önmaga szórakoztatására némi változtatással próbálkozik. A dallamosabb zenék világában többnyire otthonosan mozog, maga is gyakorta énekelgethet. Örömmel rajzol, fest, ám még jobban kedvelheti a gyurmázást és a textillel való munkálkodást.


Ikrek-gyerek (05. 22 – 06. 21)
Érdemes inkább több rövid mesét mondani neki, mint egy hosszabbat, mivel igényli a sokszínűséget. Élvezheti a párbeszédre épülő történeteket, amelyekben valaki ügyességével, ravaszságával ér célt. Zenében a könnyed hangvételű, kikapcsolódást nyújtó művek vonzhatják. Általában több rajzos “alkotásán” is dolgozik egyszerre, ám egyiket sem fejezi be.


Rák-gyerek (06. 22 – 07. 22)
Jelentékeny képzeletű gyerek lévén akár a hosszabb, szövevényesebb mesékért is rajonghat – különösen azokért, amelyek a régmúltban játszódnak. A családi legendáriumból merített történeteket is odaadóan hallgathatja. Fontos helyet kaphat életében a népzene, vagy egyéb tradicionális zenei műfaj. Kimunkált rajzai erőteljesen tükrözhetik pillanatnyi hangulatát.


Oroszlán-gyerek (07. 23 – 08. 23)
Játékosságából adódóan közel állhatnak ízléséhez a kedves állatmesék, de szívébe zárhatja a mindenkori legkisebb királyfit is, aki rettenthetetlen elszántságának köszönhetően végül elnyeri a fele királyságot és a gyönyörű királylány kezét. Szívesen hallgathat “pattogós” ritmusú, markáns hangzású dalokat, esetleg katonazenét. Rajzai ötletesek, impozáns hatásúak lehetnek.


Szűz-gyerek (08. 24 – 09. 22)
Nincs oda a “fantazmagóriákért”; számára érdekesebbnek bizonyulhatnak a tündérmeséknél a hétköznapi helyzeteket ábrázoló, tanulságos történetek. Mindenféle tevékenykedése közben szívesen hallgat muzsikát, ám többnyire nem válik kifejezetten zenerajongóvá. Rajzolgatni, ábrákat másolni szeret, és növekedvén nagy örömmel vehet részt kézműves foglalkozásokon.


Mérleg-gyerek (09. 23 – 10. 23)
Élvezettel hallgathatja az olyasfajta meséket, amelyekben kérők hada verseng a szép királylány kegyeiért, vagy amelyeknek hősei aranyos-bársonyos ruhákban járnak és gyémántpalotában élnek. Ami a muzsikát illeti: a kellemesen lágy, harmonikus dallamok és a tánczenék ejthetik rabul. Jó érzéke lehet a képi ábrázoláshoz; rajzait díszítettség, színgazdagság jellemezheti.


Skorpió-gyerek (10. 24 – 11. 22)
Amint képessé válik arra, hogy bonyolultabb cselekményszövésű történeteket is megértsen, előszeretettel választhat olyat, amelynek szereplői halálos veszedelmekből menekülnek meg és gonoszdikat győznek le, akár varázslat segítségével is. Nem idegenkedik a “vad” zenéktől, a túlfűtött zenei előadásmódtól. Markáns tónusú és színvilágú rajzai meghökkentőek lehetnek.


Nyilas-gyerek (11. 23 – 12. 21)
Kifejezetten igényelheti, hogy szerettei nap, mint nap meséljenek neki, különös tekintettel az izgalmasan kalandos, lelkesítő történetekre. Olykor ő maga is szívesen adja tovább másoknak a hallottakat, némiképp tovább színezve. A zenében ugyancsak a változatosság híve; kedveli a “pezsdítő” dallamokat. A rajzolással nem soká bíbelődik, a részleteket nemigen dolgozza ki.


Bak-gyerek (12. 22 – 01. 20)
Példaszerűnek találhatja az akadályokat sorra leküzdő mesehősök eseteit, a mindennapok valóságától túlságosan elrugaszkodott történetekkel viszont aligha tud együtt rezdülni.
Józan felfogása zenéhez való viszonyában is megmutatkozhat; e téren gyakorta a számára mértékadó emberek ízlését követi. A rajznál jobban vonzhatják a “kétkezi” ábrázolásmódok.


Vízöntő-gyerek (01. 21 – 02. 18)
Közel állhatnak szívéhez a szegénylegényből lett királyok, továbbá a kedvesen bohókás, ám csupán látszólag együgyű mesefigurák “sikertörténetei”. Ha nincs megelégedve a mesei végkifejlettel, habozás nélkül átalakítja azt. Élvezheti a humoros hangvételű, könnyed zenei műveket, az elektronikus zenét. Rajzain inkább ötleteit örökíti meg, mintsem képi élményeit.


Halak-gyerek (02. 19 – 03. 20)
Szinte “benne élhet” egy-egy varázslatos történetben. Élvezi a racionális határok feloldódását, a lehetőségek kitágulását. Ugyanezért a bensőséges, halk zene is mélyen megérintheti – hiszen segítségével ismét olyan birodalomban találhatja magát, ahol szinte bármilyen csoda megeshet. Szívesen pacsmagol vízfestékkel, összefolyatva a színeket, ily módon is elmosva a határokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top