Baba

A kóstolgatás kezdete!

A csecsemõ betöltötte a hatodik hónapját. Most már bátran megkínálhatjuk mással az anyatejen vagy tápszeren kívül is. Mit adjunk, mikor és hogyan – erre adunk választ most induló sorozatunkban.

Sok bizonytalanságot okoz az a máig elterjedt régi nézet, mely szerint az anyatej már a korai hónapokban sem elégíti ki a kisbaba igényeit, ezért helyette hétről hétre növelt mennyiségben gyümölcslét, gyümölcsöt, főzeléket kell adni. Ma már sokan elfogadják – és ez az egészséges csecsemők táplálásának hivatalos irányelve is –, hogy a baba érdekeinek az felel meg leginkább, ha féléves koráig csak anyatejet, illetve, ha ez nem lehetséges, tápszert kap. Hogy miért éppen addig? Többnyire az első félév közepe táján vagy valamivel később válik képessé a kisbaba szervezete másféle táplálék megemésztésére és hasznosítására. Ennek ellenére előfordulhat, hogy még a hetedik, nyolcadik hónapban is emésztetlenül látjuk viszont a reszelt almát a pelusban. A közhiedelemmel ellenétben nem kulcskérdés, hogy gyümölccsel, zöldséggel vagy gabonával kezdjük el a hozzátáplálást. Bármelyik megoldást választhatjuk, de arra ügyeljünk, hogy szinte mindegyik gabonapéppor (tejpép) tartalmaz tehéntejet, ezért szopós babáknak csak egyéves kor után adjuk. Ha eleve tápszert vagy tápszert is kap, értelmét veszti ez a korlátozás. Akár szopós, akár tápszeres csecsemőről van szó, eleinte csak óvatos kóstolgatás zajlik, hiszen meg kell tanulnia, hogyan mozgassa nyelvét, hogy az ételt ne kifelé, hanem befelé tolja a nyelvecskéjével.


Ne túl korán!




A túl korai hozzátáplálás ellen szól az is, hogy bármit adunk kiegészítésképpen, az biztos, hogy kevésbé értékes, mint ha megszoptatnánk az apróságot. Nem elég megenni, hasznosítani is tudni kell! Táblázatunkban olyan ételeket tüntettünk fel, amelyeket sokan már a korai hónapokban ajánlanak. A tehéntej például sem eredeti állapotában, sem felesre hígítva nem alkalmas kisbabák táplálására: túl magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma, vasból annyi van benne, mint az anyatejben, de ennek nagy része nem hasznosul. A zöldségfélékből hiányoznak a zsírok, így a zsírban oldódó vitaminok is, és teljesen más az aminosav-összetételük, mint amire a fejlődésben lévő babának szüksége van. Mivel a hozzátáplálás az anyatejmennyiség csökkenését eredményezi, kevesebb értékes táplálékhoz fog jutni, annak ellenére, hogy többfélét adunk neki.

             energia – fehérje – zsír – szénhidrát – vas – D-vitamin – C-vitamin
anyatej – 310 kJ – 1,06 g   – 4,54 g – 7,25 g  – 0,05 mg – 5 NE   – 4,9 mg
tehéntej – 262 kJ – 3,4 g    – 2,8 g   – 5,3 g   – 0,053 mg – 2 NE  – 1,8 mg
répa      – 168 kJ – 1,2 g     – 0,2 g   – 8,1 g   – 1,3 mg               – 2 mg
krumpli  – 395kJ  – 2,5 g     – 0,2 g   – 20 g    – 0,4 mg               – 10 mg
alma      – 130 kJ – 0,4 g     – 0,4 g   – 7 g      – 0,3 mg               – 5 mg
zöldborsófőzelék (bébiétel) energia: 207 kJ fehérje: 2g zsír: 1g szénhidrát: 8g


A korai hozzátáplálás másik hátránya, hogy megnő a bélfertőzés valószínűsége, hiszen az ételben és a tápláláshoz használt eszközökben is megtelepedhetnek a kórokozók. A szopott anyatej mindig csíramentes.
Az összes lehetséges táplálék közül egyedül az anyatej tartalmaz humán fehérjéket. A többi mind okozhat allergiás megbetegedést, ami ekcémával, asztmával, hasmenéssel, a fejlődés elmaradásával járhat. Ezért a korszerű ismeretekkel rendelkező szakemberek ma már nem ajánlják a korai hozzátáplálást, hanem kivárják, míg a csecsemő szervezete megérik erre a változásra. Ha hat hónapos kor előtt alakul ki „szoptatási válsághelyzet” (kevés anyatej, szopási sztrájk, éjszakai ébredések), akkor sem pótlást javasolnak, hanem a kizárólagos szoptatás fenntartására keresik a megoldást – esetleg szoptatási tanácsadó segítségével.



Tévhitek:
A korai hozzátáplálás indoka sokszor nem más, mint valamelyik elterjedt tévhit:
*az anyának gyenge a teje? Nincs „gyenge” anyatej! A kismama táplálkozása és testsúlya nem befolyásolja számottevően az anyatej minőségét: a baba mindenképpen megkapja, amire szüksége van. Az anyatej féléves kor után is teljes értékű táplálék. Ha csak az első életév vége felé kezdődik meg a hozzátáplálás, akkor sem kell hiánybetegségekre, elégtelen gyarapodásra számítani.
*nem kielégítő az anyatej C-vitamin-tartalma? Az anyatej gazdag C-vitaminban: magasabb a C-vitamin-tartalma, mint az anyai vérplazmának. Ha az orvos hiányra gyanakszik, szedjünk C-vitamint, ne a gyereknek adjunk gyümölcsöt.
*kevés a vas az anyatejben? Az anyatej és a tehéntej vastartalma nagyjából megegyezik. Az anyatejből azonban a vas ötven százaléka hasznosul a baba szervezetében, míg a tápszerekből csupán hét, a tejpépekből pedig négy százalék. A vasfelszívódást az anyatej laktoferrin enzimje és laktóztartalma segíti elő.
*a csecsemő sosem fogja megszokni a kanalazást? Igény szerint szoptatott csecsemőknél valóban előfordul, hogy nyolc-tizenkét hónapos korukig is ellenállnak a kanál és benne levő étel csábításának. Aggodalomra azonban semmi ok, előbb-utóbb biztosan jó étvággyal fognak enni, ha nem erőltetjük!


A kulcsszó a türelem
A legtöbb szopós kisbaba nagyon lassan fog hozzá az elválasztódáshoz. Hetekig csak kóstolgatja az új ételeket, de a szopás jelentősége egyáltalán nem csökken. Szerencsére nincs szüksége nagy mennyiségű, változatos, több összetevőből álló ételre. Gondoljunk bele: fél éven át ugyanazt kapta, miért kívánna hirtelen gyerekmenüt?
Az első hetekben napi néhány kanál babaétel fogyasztására számíthatunk. A legegyszerűbb valami olyasmivel kezdeni, ami mindig kéznél van, és könnyen kezelhető. Ilyen az alma, a répa, a krumpli. Reszelt almát pár perc alatt készíthetünk, semmi további teendő nincs vele. Ha zöldséget párolunk, saját levével vagy pár csepp frissen kifejt anyatejjel hígítsuk, hogy a baba könnyebben lenyelje. Tartsunk ki egyféle ételnél legalább négy-öt napig, csak azután kínáljunk újdonságot. Két alapanyagot csak akkor keverjünk össze, ha tudjuk, hogy a babának egyik sem okozott panaszt (hasfájás, hasmenés, székrekedés, kiütés).
A kiegészítő táplálékot mindig szoptatás után kínáljuk, hiszen nem az a cél, hogy az anyatej helyett, hanem az, hogy az anyatej mellett mást is kapjon a baba. Nagyon jó, ha a teljes elválasztódásig kitartunk az igény szerinti szoptatás mellett, de ha a körülmények ezt nem teszik lehetővé (munkába állás, tanulás vagy más ok miatt), kezünkbe vehetjük az elválasztás menetét. Azzal mindenképpen számolni kell, hogy egy-egy szoptatás elhagyása miatt jelentősebben csökken az anyatej mennyisége, mint ha csupán szopás utáni kiegészítésként kapná a szilárd ételt. Igaz, idővel így is csökken a szopási kedv, de csak nagyon apránként, fokozatosan.
Összeállította: Sződy Judit


Mit eszik Peti a hetedik hónapban?




Peti holnap féléves lesz! Szépen ül egyedül már egy hete, rakosgatja maga körül a játékait, miután gondosan megkóstolta őket. Ha együtt vacsorázik a család, az ölemben ül, és megállás nélkül kapkod a tányérom felé. Szerintem itt az ideje, hogy kóstolgatni kezdjünk. Kicsit szomorú vagyok: vége az anyatejes pelusoknak, a mamabarát kizárólagos szopinak. Viszont nagyon kíváncsi vagyok, mit fog szólni a fiam az új ízekhez!
Ma lereszeltem neki egy szépséges almát. Beültettem a babát az etetőszékbe, előkészítettem négy kiskanalat. Először az alma levéből kínáltam. Nagyon meglepődött, az első két kanállal ki is köpdöste. A harmadikat ügyesen leszopogatta! Most egy kanál reszelt pép jön, azonnal megragadja a kanalat, és nevetve csapdos vele. Van másik! Megkínálom a pürével, ő elkapja a szabad bal kezével az újabb kanalat. Beletalált a szájába! Ennek örömére messzire hajítja a kanalat! Van másik! Azt is elkapja, most jön az, hogy a tiszta ujjamról szopogatja le a falatot, míg a kanalakkal dobol a tálcán. Addig etetem, míg mereven el nem zárkózik a továbbiak elől. Egy hétig kap délben almát, szombaton megkóstoljuk a Hipp alma-őszibarack nevű bébiételt, ebben nincs cukor!
Következő ételünk a krumplifőzelék. Az apró kockákat kevés vízben puhára főzöm, villával jól összetöröm, gyorsan kipréselek egy kis anyatejet, azzal összekeverem. Elégedett a művemmel, bár öt-hat kanálnál nem kér többet. Ezt is egy hétig kapja, de közben van, hogy almát kínálok a krumplihoz. Hat és fél hónapos korában, minden előzetes értesítés nélkül kibújt a két alsó fogacska!
Újabb hét telt el, következik a sárgarépa! Hétvégén húslevest főzök, kiveszem belőle a krumplit, répát, anyatejjel jól összekavarom, és együtt ebédel a család! Alma, krumpli és répa kerül Peti asztalára naponta egyszer, egyébként továbbra is szopik, ebéd előtt és utána is.
Legnagyobb meglepetésemre négy nappal az alsó fogak után kibújik a fölső kettő is! Ennek örömére megkóstoljuk a sütőtökpürét, igaz, nem én tettem el a télen, hanem üveges bébiételt vásároltam. Sajnos a sütőtököt elnapoljuk, Peti tetszését nem nyerte el. Sebaj, jövő hónapban újra próbálom!
Bálits Éva
Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top