Baba

A Kismama novemberben

Novemberi számunk tartalmából:

A hónap témája
Ösztöntől az akaratig





Már megfordult! Már ül! Már jár! Igen, többnyire ezek az állomások a leglátványosabbak a baba mozgásfejlődése során. De érdemes odafigyelni azokra a kisebb változásokra is, amelyek előkészítik az idegrendszert és az izmokat a nagy mutatványokra.


Szülőszoba
Türelmetlenség ellen
Tényleg meg akar már születni?
Néha a szülés megindulása várat magára, máskor nem egészen egyértelműek a jelek. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a
Magzat vagy az anya állapota indokolja a beavatkozást és a terhesség befejezését.

Kórházban






Legfőbb motor a lelkesedés


Aligha van a Budapesten és környékén élő családok között olyan, amelyik ne ismerné belülről is a Madarász Utcai Gyermekkórházat: évente több mint kétszázezer kis beteg fordul meg itt.


 


Szülés után
Egészséges uzsonna
Kezünkben az egészségünk
Kellemetlen panaszok

Hónapról hónapra







Munkatársunk, Makarész Rita várandósságát követjük nyomon új sorozatunkban


 


 


 


 


Segítőink
Dilibogyó helyett
Szabó Ágnes – dúla

Test és lélek
FelkéSzülés
Hastánc – kismamáknak is
Olasz, német magazinokat lapozgatva nemegyszer olvashatunk olyan, kismamáknak szervezett tanfolyamokról, amelyek egy kicsit sem hasonlítanak a megszokott terhestornára. Ezek közül az egyik legizgalmasabb minden bizonnyal a kismamahastánc!

Cseperedő
Mindent a szájába vesz
Már az anyaméhben szopja az ujját, a születés utáni percekben buzgón keresi a mellet, s amint ügyesedik, szájába dugja kezét, lábát, és bármit, ami mozdítható.

Otthon Segítünk Alapítvány
Régen több nemzedék is egy fedél alatt élt, így a fiatal szülők számíthattak az idősebb, tapasztaltabb családtagok segítségére, érzelmi támogatására. Manapság gyakran előfordul, hogy magukra maradnak gondjaikkal. Számukra kínál fogódzót az Otthon Segítünk Alapítvány.

Szoptatás
Nehézségek az első napokban
A szülést követő első hétre minden nő emlékszik, szinte óráról órára. Ez a különleges időszak nagy hatással van arra, hogyan alakul a család élete a későbbiekben.

Bababutik
Tente, baba, tente…
A kisbabák a nap jó részét alvással töltik – az ágyból eleinte még ébren is csak akkor vesszük ki őket, ha szopni akarnak. Azonban ahogy fejlődnek, úgy kerül érdeklődésük homlokterébe egyre több őket körülvevő tárgy. Fontos tehát, hogy ezek ne csak okosan válogatott, hanem ízléses és kedves darabok is legyenek.

Lélektan
A középső gyerek
Az elsőszülött sosem veszti el a nagynak járó előjogokat, míg a középső egy szép napon kénytelen átadni a legkisebbnek járó helyet a kistestvérének. Talán épp ez tanítja meg arra, hogy olyan ügyesen boldoguljon egyedül is.

Táplálkozásinfó
Sokoldalú információk a táplálkozásról

Egészség
Se többet, se kevesebbet!
Sápadt a gyerek? Akkor vérszegény, és szedjen vasat! – így gondolják sokan, pedig a vashiány megállapítása és a gyógyszeres vaspótlás sosem történhet egyszerű szemrevételezés alapján.

Tanácsadó
Csecsemők: Szélcső, Többemberes babák, Kecsketej
Egyévesek: Mihaszna játékok, Felkészülés a kistestvérre, Véres széklet
Kétévesek: Étvágytalanság, Állandó köhögés, Egyedi képeskönyv
Három-négyévesek: Fényjátékok, Csalánkiütés, Balkezes?

Babakonyha
A családi asztalnál
Az első év végéhez közeledve kitágul a világ, a baba négykézláb járja be a lakást, mindenhol ott van, egyre nagyobb részt kér a család életéből – és ételéből. Mit adjunk, mikor és hogyan – erre adunk választ sorozatunkban. Ezúttal a kilencedik-tizedik hónap kerül terítékre.

Körkép
Párásítók, légmosók
Ha reggel kapar a torkunk, beszáradt az orrunk, biztosan száraz a szobalevegő – nem is csoda a fűtési idényben. Jól megválasztott párásítóval több éven át biztosíthatjuk az egészséges levegőt lakásunkban. Különösen a hálószobában és a gyerekszobában ügyeljünk erre, ahol sok időt töltünk.

Formában
Csak semmi megerőltetés!
Négy hónap telt el azóta, hogy várandóssága félidejében megtornáztatta olvasóinkat Rubint Réka. Újabb összeállításunk fotózásakor már csak tíz nap volt hátra a szülésig!

Személyesen
Szülni szépen is lehet
Jól szülni csak sokkal határozottabban lehet – szűrte le a tanulságot munkatársunk korábbi tapasztalataiból. Ezért is döntött úgy, hogy legközelebb megpróbálja kezébe venni az események alakítását.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top