Baba

Pocakkal a fogorvosnál

A kismamák fogászati ellátása különleges figyelmet igényel, hiszen nemcsak saját egészségüket, hanem a babájuk biztonságát is szem elõtt kell tartani.

Fogaink szépsége és épsége nagyrészt azon múlik, hogy megtanultuk-e,




gyakoroljuk-e a megfelelő fogmosást. A helyes táplálkozáshoz kerülnünk kell a cukros, savas ételeket, és figyelnünk kell arra, hogy eleget rágunk-e. Rágás közben ugyanis maga az étel szabadítja meg fogainkat a nemkívánatos lepedéktől: ezt nevezzük a fogak öntisztulásának. Ne halogassuk a „még csak kicsit érzékeny” fogak fogorvosi kezelését se: a kicsi lyukból lesz a nagy lyuk, a kicsi fogkőből fakad a kiterjedt, fájdalmas fogínygyulladás. Keressük fel a fogorvost, lehetőleg a baba fogantatása előtt, de pocakosan sem késő!

Ásványi sók kívül-belül
– Fogai védelmében szedjen kalciumot, fluort a kismama?
– A természetes forrásokon (tengeri herkentyűk, fluoridos ásványvíz, fluoridos só) kívül nincs szükség tablettás kiegészítésre. A külső fluoridpótlás fontosabb: fogkrémet, szájöblítőt, illetve fluoridos lakkokat, zseléket használjunk. Tévhit, hogy a mama fogaiból kivonja a baba a kalciumot! A csontból, izomból igen, ilyenkor lábikragörcs figyelmeztethet a hiányra. A szülészorvos javaslatára tablettás pótlással egészíthetjük ki a kalciumban dús étel-ital fogyasztását.

Röntgen és gyógyszer
– Szabad a várandósság idején fogászati röntgenfelvételt készíttetni? Kaphat fájdalomcsillapító injekciót a kismama? Gyulladás esetén kaphat antibiotikumot ?
– A röntgen a várandósság harmadik hónapja után, megfelelő védőkötény használatával, modern készülékkel elvileg nem ártalmas, de a biztonság kedvéért halasszuk el. Az viszont túlzott elővigyázatosságra vall, ha a fogászati érzéstelenítéstől óvja valaki a kismamát. Nyugodtan kérjünk, ha szeretnénk, jobban járunk, mint ha a fájdalomtól való félelem miatt végig rettegnénk, vagy elhalasztanánk a szükséges kezelést!
– A különböző antibiotikumok más-más elbírálás alá esnek, attól függően, hogy melyik terhességi harmadnál tartunk. Az orvos olyan készítményt fog javasolni, amely a tapasztalatok alapján szedhető.

Veszélyes fogtömés?
– Van, ahol a rágófogak tömésére amalgámot használnak. Egyesek szerint még mindig ez a leghatékonyabb, legtartósabb anyag, és nem jelent különösebb nehézfémterhelést a szervezetre. Mások a higanytartalma miatt félnek az amalgámtól – a higany ugyanis mérgező fém. Van, aki esztétikai problémát lát benne, ezért a sértetlen tömést is ki szeretné cseréltetni.
– Az amalgámtömések nem csak az esztétikai hátrány miatt szorulnak ki egyre jobban a rendelőkből. Magánrendelőben talán nem is merül fel a kérdés, hogy fehér tömőanyagot vagy amalgámot használjanak-e. Ma már többféle olyan fehér tömőanyag áll rendelkezésre, amely sok szempontból előnyösebb, mert nem összeférhetetlen más fémekkel, nem lép fel fémallergia, nem jelent higanyterhelést a szervezetnek, és így nem okoz mindenféle kellemetlen tünetet a fejfájástól kezdve a reumás panaszokig. A fehér tömőanyagok esetében nem tapasztalunk olyan fokú zsugorodást, amiből úgynevezett másodlagos szuvasodás eredhet. (Ez azt jelenti, hogy a lyuk és a tömőanyag közti parányi résbe ételmaradékok és fogszuvasodást okozó baktériumok kerülnek, és a tömés alatt és mellett tovább lyukad a fog.) Ugyanakkor igaz, hogy némelyik fehér tömőanyag szépség tekintetében biztosan felveheti a versenyt az amalgámmal, de tartósság tekintetében biztosan nem.
– Veszélyt jelent-e a várandósra az amalgámtömés? Érdemes kicseréltetni „fehér” tömésre?
– Az amalgámtömésekből fogmosáskor, rágáskor folyamatosan higany szabadul fel, ami felhalmozódik a különböző szervekben. Az amalgámtömések cseréjekor még nagyobb a szervezet megterhelése, ezért lehetőség szerint még a várandósság előtt cseréltessük ki töméseinket (ha szándékunkban áll). A cserék után érdemes valamilyen méregtelenítő kúrát végezni. Elgondolkoztató, hogy több európai államban betiltották az amalgám használatát, egyes országokban pedig kismamáknak és hat éven aluliaknak tilos amalgámmal tömni a fogát. Megjegyzem, nincs olyan fehér tömés sem, ami biztosan ártalmatlan, ezeknél is előfordulhat allergia. Tökéletes tömőanyag egyébként nem létezik, a szuvas fog helyreállítására a legjobb, de sajnos a legköltségesebb is a fogtechnikus által készített arany inlay. (Fogorvosi mintavétel után a technikus az előkészített fog formáját követő „tömést” készít aranyból, amit a fogorvos rögzít a kitisztított fogba. Az arany nem allergizál, és rugalmassága miatt jól lezárja a tömésszéleket. Inlay készülhet kerámiából is, de ez kevésbé tartós megoldás.)

A szép mosolyért
– Érdemes-e felnőttkorban is fogszabályozáson gondolkodni?
– A szabálytalan fogsor nem csupán esztétikai probléma: a rosszul záródó, kusza fogak nehezen tisztíthatók, a rágási nehézségek miatt az öntisztulás is kevésbé működik. Ebből adódóan nagyobb a szuvasodás, az ínygyulladás kockázata. A nem megfelelő fogérintkezés komoly ízületi problémákat okozhat. Fontos tudni, hogy felnőttkorban szűkülnek a lehetőségek: csak kisebb fokú eltérést lehet kezelni hosszabb idő alatt, és általában rögzített készülék jöhet szóba. Ma már szerencsére nem ciki hordani, sőt!
– Újabban a fogfehérítés is előtérbe kerül. A rendelőkben, plakátokon több módszert is népszerűsítenek. A várandós mama mindenképpen halassza el, sőt a szoptatás ideje alatt sem ajánlott a fogfehérítés! Utána is csak a kíméletes eljárásokat érdemes választani.

Szaktanácsadó: Dr. Piskóty Ildikó fogorvos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top