Baba

Szobatisztaság

Vannak családok, közösségek, ahol a szobatisztaságra szoktatás a szülõ elsõ komoly vizsgájának számít. Nehéz persze elviselni az „ekkora gyerek és még mindig pelusban?” kezdetû, az anyukát mélyen megvetõ pillantással kísérõ felkiáltásokat, mégse érdemes a szomszéd néni lenézõ arca miatt sürgetni az apróságot, hiszen ez olyan természetes érési folyamat, mint a járás. A legjobban akkor tanulja meg a gyerek, ha nem szólunk bele túlságosan.
A nyár a szobatisztaságra szoktatás klasszikus időszaka. A nagy melegben az apróságoknak is kényelmesebb, ha nem a nehéz pelenkában dunsztolódnak, és ha mégis kicsurran a pisi, abból is tanulnak valamit. Így tapasztalják meg a nagy erejű nedvszívó ultramagokhoz szokott gyerekek, hogy honnan jön a pisi, milyen érzés, amikor nedves lesz a bugyijuk, a lábuk, és egyáltalán hogyan is működik a testük. A nyár mellett szól az a szülőbarát érv is, hogy ilyenkor kevesebb ruhát kell levenni, ha szól a gyerek. És persze a szoktatás időszakában sem kell feltétlenül otthon maradni: elegendő két-három váltás alsónemű, zokni, popsitörlő és persze zacskó, amelyben az esetleg összepisilt ruhákat tudjuk gyűjteni.

Elavult bölcsesség
A mai nagymamák egy része csodálkozik, hogy unokáik két-három éves korukban pelenkában szaladgálnak, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt amint ülni tudott a gyerek, azonnal bilire tették. Előbb-utóbb belecsorgott az áhított pisi, és olyankor már csak résen kellett lenni az elkövetkező fél-egy évben, és a legkisebb jelre is lekapni a kisdedről a ruhát. Miért volt ez ilyen sürgős? A textilpelenkák mosása, áztatása, dörzsölése – ráadásul mosógép nélkül – egész napos programot adott a kismamáknak, akik természetesen szerettek volna minél hamarabb szabadulni ettől a feladattól. Éppen azért a nagymamák egy része a mai kor sokkal ráérősebb ritmusát a lusta anyukákra vagy a pelenkalobbi erős hatására fogja.
Ám húsz évvel ezelőtt még nem tudták, amit a mai kor pszichológusai már egyértelműen bizonyítottak. Be lehet idomítani a gyereket arra, hogy ha bilit lát, belecsorgasson, de ez még messze van az igazi szobatisztaságtól. Ahhoz ugyanis az idegrendszer és a húgycső záróizmainak olyan fokú érettsége szükséges, amelyet kétéves kor alatt szinte soha nem ér el egy gyerek. Arra az egyéves is képes, hogy belepisiljen a bilibe, de abban az esetben, ha ezt az utat választjuk, meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy a gyerek óvodáskoráig sok-sok balesetet kell feltakarítanunk, és ezzel olyan kudarcélményt okozunk a gyereknek, amely sem neki, sem a szüleinek nem lesz kellemes élmény. Míg ha várunk kétéves koráig, akkor lehet, hogy néhány hét alatt átvészeljük a „tanulós korszakot”, és a tudat, hogy a gyerek képes ellenőrzése alatt tartani hólyagműködését, sikerélményt ad neki, erősíti önbizalmát.

6 jel, amely arra utal, hogy itt az idő!
A gyereknek három-négy órán át is száraz marad a pelenkája
Panaszkodik, ha piszkos a pelenkája, kéri, hogy cseréljük ki
Magától is leszedi a pelenkáját, egyedül fel- és lehúzza a bugyiját, nadrágját
Érdeklődik, amikor a családtagok WC-re mennek
Tudja, mi a pisilés, kakilás, beszél is róla
Szól, vagy jelzi, hogy pisilnie, kakilnia kell


Zenélő vagy autós bilit?
A bababoltok színek, formák tekintetében pazar választékkal várják a bilivásárló szülőket. Sokan már a gyerek egyéves születésnapja előtt megveszik a bilit „hadd szokja” felkiáltással, majd az új szerzemény néhány sikertelen próbálkozás után a gyerekszoba egyik játéka lesz. Ám nem biztos, hogy a bilit játékszerként kell kezelni! Hiszen ha például pakoláshoz, tároláshoz használja, hogyan várhatnánk el tőle, hogy a később beletermelt dolgokat se vegye kézbe és pakolja át a szoba másik részébe?
Másrészt a bilizés nem játék! Nem okos dolog mesélni, tévét nézetni a kakit vagy pisit várva. Sokan azt gondolják, ez igazán nem árthat, hiszen ők is olvasnak a WC-n ülve, és a gyereknek is jobb lesz, ha elfoglalja magát ücsörgés közben. A gyereknek azonban nem az a feladata, hogy órákig a bilin üljön, hasznosabb, ha ilyenkor saját testére és annak működésére figyel. Felesleges ezért zenélős, kismotoros, mackós vagy egyéb formájú bilit venni, arról nem is beszélve, hogy a kismotor alakú biliből könnyen kiborul a tartalom. Vásárlásnál sokkal fontosabb arra ügyelni, hogy széles lábtámasza legyen, kényelmes ülés essen rajta, és nagyon hasznos, ha elöl jó magas védőpereme van, mert nemcsak a kisfiúk, a kislányok is magasan és hegyesen tudnak ám pisilni!

A lányom képtelen volt türelmesen ülni a bilin. Ha megérezte, hogy kakilnia kell, körbe-körbe járkált a szobában, hogy így szoríthassa vissza az ingert. Az eredmény szörnyű székrekedés lett. Meséltünk, könyvet nézegettünk, ígértünk csokit, babát, mindent, de semmit nem használt. Végül a nővéremtől kapott zseblámpa segített. Leült, és előrehajolva bevilágított a fenekéhez – így figyelte, hogyan bújik elő a kaki. Nem unatkozott, mert történtek a dolgok, és az előrehajolós póz a könnyebb ürítést is segítette.
J. J., Kecskemét


Azonnal a WC-be?

Sok szülőt vonz ez a megoldás, hiszen így kihagyhatják a bilimosás nem túl lélekemelő korszakát, ám sok gyerek kifejezetten ijesztőnek találja a WC-t, és nem hajlandó ráülni. A zaj, az alatta tátongó mélység elbizonytalanítja ebben az amúgy is bizonytalan helyzetben. Más gyerekek viszont úgy és ott akarják csinálni, ahogyan a szüleiktől látják, és ezt érzik a legtermészetesebb helyszínnek. Ha úgy látja, hogy gyereke szívesen ülne rá a WC-re, vásároljon szűkítőt és fellépőt. Szűkítő nélkül a gyereknek folyamatosan egyensúlyoznia kellene, és képtelen volna a kakiláshoz szükséges ellazulásra, fellépő nélkül pedig éppen az önállósága csorbul, pedig emiatt választotta a WC-t.


Száraz éjszakák
Sokan úgy gondolják, hogy itt az idő, a gyerek oviba ment, vagy éppen betöltötte a negyedik életévét, tehát a „szakkönyvek szerint” már éjszaka sem pisilhetne be. Ezért megbeszélik vele, mit várnak el tőle, és leveszik a pelenkát. Aztán jön az éjszakai bepisilés, az álmos pizsamacsere, az ágy áthúzása, majd a reggeli dorgálás.
Ennek a dolognak éppen fordítva kellene zajlania! – állítja Kőtörő Emese pszichológus. – Akkor jött el a bugyis éjszakák ideje, ha több egymás után következő reggelen azt veszi észre a szülő, hogy száraz marad a pelenka. Éjszaka ugyanis sokkal nehezebb kontrollálni a hólyag működését, hiszen nagyon erős az a reflex, amely érzékeli a teli hólyag feszítését, és ezáltal automatikus ürülésre készteti. Éppen ezért öt-hat éves korig nem kell abból nagy gondot csinálni, ha éjszaka még előfordulnak „balesetek”. Általánosságban megszabott határidők helyett pedig inkább a gyerek saját ritmusát, fejlődését kell figyelni.

Kakit csak a pelusba?
Gyakori eset, hogy a gyerek már hónapok óta bilibe pisil, de a kakiláshoz pelenkát kér. Jó hír, hogy egészséges: érzi az ingert, és vissza is tudja tartani. Ám a székletürítés bonyolult feladat, és ahhoz, hogy a bilibe is tudjon kakilni, megfelelő lelki érettség kell. Nem rosszaságból kér pelenkát – ebben érzi magát biztonságban. Ennek oka egyszerűen a szorongás is lehet. A kaki titokzatos dolog, piszkos, félelmetes, ami jobb helyen van a pelenkában, ahol senki nem látja, Másrészt a kaki a gyerek testének része, aki megrémülhet attól, hogy elveszik tőle, és kidobják. A szülő és a gyerek között ilyenkor gyakran elkeseredett harc keletkezik, amely főleg a szülők értetlenségéből fakad. Nem érdemes harcolni – ha kéri, rá kell adni a pelenkát, mert sokkal jobb, ha ebbe végzi el a dolgát, mint ha visszatartja a székletét (akár három-öt napig is képes erre!), és aztán esetleg komolyabb székrekedés alakul ki belőle.

Érdemes visszaadni rá a pelenkát?
– IGEN!
Ha túl korán, kétéves kor alatt kezdték el a szobatisztaság tanulását, és ez komoly feszültséget okoz a családban, akkor néha jobb visszaadni a pelenkát, mintsem makacsul kitartani mellette, és halmozni a kellemetlen élményeket. Néhány hét-hónap múlva talán maga a gyerek fogja kérni, hogy most bugyiban szaladgálhasson, amint már nem ijeszti a pelenka nélküli pucérság.

– NEM!
Ha már hónapok óta szobatiszta gyerek, és akár a kistestvér érkezése miatt, akár valamilyen betegség, mondjuk felfázás miatt újra bepisil, akkor nem érdemes visszaadni neki a pelenkát, még akkor sem, ha ez a szülőnek könnyebbséget jelentene. A gyereknek komoly kudarcélményt jelent, ha visszaminősítik kisbabának, különösen, ha meg is szidja és megszégyeníti a szülő.

Soha nem szidtam meg a lányomat, ha véletlenül bepisilt, de azért vannak olyan alkalmak, amikor nehéz megőrizni a kedves hangnemet. Éppen a kisebbiket pelenkáztam, amikor felkiáltott a hátam mögött: „Anya, bepisiltem!” Odanéztem, széttárt lábakkal pisilt egyenesen a padlóra. Még jó, hogy nem a szőnyegre ment, örültem, és azt mondtam kedvesen: „Maradj ott, szívem, mindjárt megy anya, és tiszta ruhát ad!” – és gyorsan ráadtam a kicsire a tiszta pelust. De nem lehettem olyan gyors, mint a segítőkész kétéves, aki pillanatok alatt merő jó szándékból és segíteni akarásból lehúzta a bugyiját, majd nagy jókedvében a feje fölött pörgetni kezdte a csurom pisis ruhadarabot. Ő kacagott, a pisicseppek pedig beterítették a szobát. Bevallom, ekkor elszakadt a cérna, és kiabálni kezdtem, hogy azonnal hagyja abba! Ő sírva fakadt, és közölte, nem is akar nagylány lenni, kéri vissza a pelenkáját. Napokba telt, míg megbékítettem, és több mint egy hétbe, míg újra bilire ült.
F. M.


Mindig dicsérjük!
Nehéz ezt az elvet betartani, különösen, ha telnek-múlnak a napok, és mintha semmit nem fejlődne a gyerek, több pisi megy a bútorokra, mint a bilibe. Sok szülő ilyenkor kétségbe vonja értelmi képességeit, és úgy érzi, hogy „rosszaságból”, figyelmetlenségből nem szól, amikor jön az inger. Pedig még akkor is szüksége lehet a gyereknek néhány hétre a feladat rögzüléséhez, ha teljesen érett és egészséges. Gondoljon bele: eddig, ha teli volt a hólyagja, egyszerűen kiengedte a tartalmát. Most meg kell tanulnia időben szólni, majd vissza kell tartania addig, ameddig eljut a bilihez, és még az öltöztetés másodperceit is ki kell várnia. Ráadásul valljuk be: kényelmes dolog pelenkába pisilni, és ha a kistestvérnek is szabad, akkor miért kezdene bele a nagyobbik ebbe a nehéz feladatba? Csakis a szülei kedvéért! Tehát dicsérni kell, akkor is, ha úgy érezzük, nincs miért! Nem kell neki címezni minden mondatot, néha hasznosabb lehet, ha csak fél füllel hall róla, hogy nagynak lenni jó dolog. Például amikor pelenkázza a kisebbet, megjegyezheti, hogy „hát bizony a kisbabáknak még pelenka kell, de a nagyoknak már jó, mert ők tudnak a bilibe is pisilni!” Találjunk okot akkor is az elismerésre, ha mégis bepisilt: „nagyon jól csináltad, mert ma már sokkal kevesebb pisi ment a bugyiba, és holnap majd még ennél is kevesebb fog!”

Mikor nem érdemes belekezdeni?
Vannak eleve kudarcra ítélt szituációk, amelyek olyan szorongást okozhatnak, hogy még a szobatiszta gyereknél is újra előjöhet a nappali vagy éjszakai bepisilés. Ha tudja, hogy ilyen élethelyzet várható, nyár ide vagy oda, ne fogjon bele a szobatisztaság-hadműveletbe.
kistestvér érkezése
a szülők válása
egy közeli családtag halála
költözés, óvodaváltás

Beteg is lehet!
– A szülők nagy része úgy gondolja, hogy az éjszakai ágybavizelés lelki eredetű, ezért sokan szégyellnek orvoshoz fordulni – állítja dr. Visy Mária, a budapesti
Tűzoltó Utcai Gyermekklinika nefrológusa. – Pedig a legtöbb esetben valamilyen betegség áll ennek a tünetnek a hátterében, tehát nem érdemes várni, hátha kinövi a gyerek!
… régi gyulladás
Sok csecsemő már pár hetes korában áteshet olyan húgyúti fertőzésen, amely a szülők számára észrevétlen maradhat, hiszen ez kevés tünettel jár. Pedig ha a kisbaba éjszaka gyakran sírva ébred, hasfájós, és nemi szervei pirosak, érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni. A kezeletlen gyulladás nem csak a kicsiknél jelent gondot, a későbbiekben éjszakai ágybavizelést is okozhat. Ilyenkor a sérült vese túl sok kalciumot enged át, és ez a vesehomok izgatja a húgycső nyálkahártyáját. A megoldást, bármilyen furcsán hangzik, a sok folyadék és az alacsony dózisban adott vízhajtó gyógyszer hozhatja el.
… túl nagy mandulák
A nagy orr- vagy garatmandulák zavarhatják alvás közben a légzést, és előfordulhat, hogy az agy ilyenkor nem kap elég levegőt. Ez csökkentheti a víz visszaszívásáért felelős hormon termelését. Ezt a gondot alváslaboratóriumokban tudják kiszűrni, és az esetek nagy részében segít a megnagyobbodott mandulák eltávolítása.
… hormonhiány
A szervezet éjszaka egy vazopresszin nevű hormont választ ki, amely segíti a vizelet koncentrálását. Előfordulhat, hogy ez a hormon a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a gyerek szervezetében, ezért pisil be. Ennek kiszűrésére megvizsgálják a vizelet fajsúlyát laboratóriumban. Ha az éjszakai vizelet hígabb, akkor hormontartalmú orrspray segíthet.
… alkati eltérés
Gyakori, hogy a húgyhólyag mérete kisebb az átlagosnál, ezért nem képes hosszan tárolni a vizeletét. Ezt ultrahangvizsgálattal lehet kimutatni, és a gyerek hólyagtréninggel megtanulhatja egyre hosszabb ideig visszatartani a vizeletét, végül nyugodtan átalussza majd az éjszakákat is.
… cérnagiliszta-fertőzés
A vékony, fehér cérnagiliszták szabad szemmel alig láthatók, és a fertőzés általában nem jár más tünettel, csak némi viszketéssel a nemi szervek környékén, amely ágymelegben fokozódik. Ez az állandó irritáció is okozhat éjszakai ágybavizelést. Gyógyítása nagyon egyszerű – be kell venni egy tablettát (lehetőleg az egész családnak, mert a fertőzés gyorsan terjed), majd egy-két hét múlva még egyet.
… felfázás
Nedves ruha, hideg kő, mezítláb járkálás – mind okozhat felfázást, különösen lányoknál, akik rövid húgycsövük miatt hajlamosabbak a fertőzésekre. Ilyenkor a gyakori vizelési inger miatt előfordul, hogy egyszerűen nem ér el a gyerek a bilihez, illetve ott égető fájdalmat érez, ezért nem is szívesen ül le. Elsősorban akkor gondoljunk erre, ha a korábban már szobatiszta gyerek ismét bepisil, és pisilés közben fájdalomról panaszkodik. Vizeletvizsgálat után antibiotikummal gyógyítható.

Mi segít?
Sok folyadék – Sokan azt gondolják, hogy ha kevesebbet adnak inni a gyereknek, akkor majd kevesebbet fog pisilni, tehát elkerülhetőek lesznek a „balesetek”. Ám a valóságban ez éppen fordítva működik. A vizeletben lévő vesehomok felgyülemlik, és éjszaka jobban irritálja a húgyhólyagot, tehát annál nehezebben tudja majd a gyerek visszatartani a vizeletét. Ha viszont egész nap sokat iszik, de este nyolc után már nem kap inni, akkor sokkal eredményesebb lesz a vizelet visszatartása.
Hólyagtréning – A rendszeresség jót tesz a hólyagnak is. Fontos, hogy a gyerek háromóránként menjen el pisilni, akár kell neki, akár nem. Így könnyebben hozzászokik az akaratlagos visszatartáshoz és ürítéshez. A tanulás időszaka alatt néhány hétig éjszaka is érdemes egyszer fölkelteni a gyereket három órával elalvása után, így kiürül a hólyagja, és mivel ekkor már nem kap inni, száraz marad az ágya egész éjjel.

MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNI?
Ha a gyerek hároméves korára nem lett napközben szobatiszta.
Ha ötéves korában hetente legalább egyszer bepisil.
Ha a hónapokig tartó szobatisztaság után ismét képtelen visszatartani a vizeletét
.

További információk:
www.szarazejszakak.hu

Kismamatipp
A bilire szoktatás (Alexandra Kiadó, 1499 Ft). A könyv legfontosabb erénye, hogy nem sürgeti sem a gyerekeket, sem a szüleiket, hiszen alapelve, hogy a szobatisztaság természetes dolog, amit előbb-utóbb minden gyerek meg tud és meg is fog tanulni. A praktikus ötletek mellett számtalan személyes példa bemutatásával igyekszik meggyőzni a szülőket, hogy sokféle út és sokféle megoldás vezet el az áhított célhoz, de a legfontosabb mindig a szülő nyugalma, mert leginkább a túlzott aggódással lehet késleltetni ezt a folyamatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése