Baba

Decemberi elõzetes

DECEMBERI SZÁMUNK TARTALMÁBÓL:

Új sorozat!: Párhuzamos naplók
Edit naplója – Az elsőt várjuk! 2. hónap
Hivatalosan is kismama lettem
Fenekestül felfordult az életünk. Mindketten dolgozunk, esküvőt szervezünk és kismamás ügyeket intézünk egyszerre.
Orsi naplója – A másodikat várjuk
Tengeribetegség – kismama módra
Kevés napsütés jutott idén nyárra, de ezt kivételesen nem bántam. Hűs szoba, hűs levegő, sok víz sok jéggel, gyömbérkeksszel megspékelve – émelygés ellen.
Enikő naplója – A harmadikat várjuk
Kisgyerek a pocakban
Megmozdulni se szívesen mozdulok, a szokásos esti émelygés és ez az ólmos fáradtság egyszerre dönt le a lábamról. Mindez persze nem érint váratlanul, tudtam, mire számítsak, de két gyerekkel ez már nehezített akadálypálya.

Új sorozat!: Első 6 hetünk
Hányszor halljuk, hogy a várandósság nem kilenc, hanem legalább tíz hónap! Új sorozatunk a szülés utáni első hat, izgalmas, fárasztó hét története egy-egy olvasónk naplója segítségével.

Tanadó
Csecsemők – Krupp, elalvási szokások, Karácsony a babaszobában
Egyévesek : Tápanyagszükséglet, Téli öltözék, Játék a hóban
Kétévesek: Karácsonyi baleset-megelőzés, Haj- és körömvágás, Ugróiskola
Három-négy évesek: Skarlát, Édességek másképp, Játékos hátizomtorna

Hónapról hónapra
Vajki másfél éves
Kirakodóvásár a konyhában
Vajki ámulatba ejtett minket! Rengeteget fejlődött az utóbbi hónapban. Mozgása magabiztossá vált, tekintete egyfolytában huncut, öltözködni pedig nagyon utál.

Divat





Ha leszáll az éj

A feketénél izgalmasabb színt még nem kevertek ki divatkreátorok, ha alkalmi ruháról van szó. Ahogy a fényeket elnyelik vagy éppen visszatükrözik a különböző kelmék, ahogy gyönyörű kontrasztot képeznek a bőr színével, az maga a titokzatosság. Ez a sokat sejtető nőiesség és elegancia természetesen a kismamáktól sem áll távol.


 


Apaszemmel
Almási Gábor
Az apa kétszer
Nekünk, embereknek valahogy nehezen mennek a legtermészetesebb dolgok is. Legalábbis erre a következtetésre jutott egy fiatal apa az első babás élmények hatására. Aztán ők is megtalálták a számukra legegyszerűbb utat!

Körkép
Ajándék apróknak
Az angyal vagy a Jézuska hozza, de a szülők, nagyszülők vásárolják meg. Segítünk ajándékot választani a különböző korú és természetű gyerekek számára.

A hónap témája







Hárman a karácsonyfa körül


Az évről évre ismétlődő karácsonyi ünnepek közül kiemelkedő jelentőségű az, amikor először állnak hárman a fa alatt: Apa, Anya és a Baba


 


 


 


Gömbölyű dolgok
Beszív és kifúj! – Ahogy a pocak egyre nagyobb lesz, úgy válik a várandós nők légzése egyre felületesebbé.
Vasat? Csak este! – Bár szinte minden várandós nőnek javasolják vastabletta szedését, valódi vérszegénység százból csupán öt kismamánál alakul ki.
Festett köröm?
Vizes gömbölyűség – A kismamák 60-70 százalékánál természetes, hogy az utolsó harmadban „vizesedés”, vagyis ödéma alakul ki.
Érzékeny köldök
Nem jó így! – Már a második harmadtól, vagyis a 23. héttől számíthatunk arra, hogy bizonyos, addig kedvelt testhelyzeteket roppant kényelmetlennek kezdünk érezni.
Nyilallás lent és hátul – Mi lehet ez? Különösen az első babát váróknál adhat okot némi riadalomra az éles, szúró fájdalom, vagy izomhúzódáshoz hasonló érzés, amelyet a méh tartószalagjainak feszülése okoz.

Teszt
Milyen szülő vagyok?
5 helyzet – 5 válasz
Megbüntessem, vagy jó képet vágjak hozzá? Bosszantani akar, vagy dédelgetésre vágyik? Öt kritikus helyzet alapján döntsük el magunk, milyen nevelési típusba tartozunk!

Készítsük együtt
Öltöztessük díszbe otthonunkat!
A készülődés öröme, a várakozás izgalma meghosszabbítja a hamar elröppenő ünnepi perceket.

Zöld karácsony







A karácsony a szeretet ünnepe – halljuk gyerekkorunk óta. Az elmúlt években mégis inkább a fogyasztás ünnepévé vált
Zöld ajándékok, csomagolás, ötletek



 


 


 


 


 


Kismamakonyha kétszemélyes adagokkal
Finom, egészséges tízóraik

Babakonyha
Gyerekbarát vendéglátás
Jó, ha az ünnep nem csupán ünnepi mértékű evést jelent, hanem marad elegendő időnk a gyerekekre is. Számukra nem olyan lényeges, hogy sok fogással kápráztassuk el őket, de néhány egészséges, gyorsan elkészíthető ételötlettel azért szolgálunk.

Egészség







Gyomorrontás

– az ünnepek gyakori problémája ez, s különösen gyakran érinti a kicsiket, akik túl sokat fogyasztanak a nehezen emészthető édességekből, zsíros ételekből. Szaktanácsadónk, Veres doktor a karácsonyi ügyeletek élményeit is megosztja olvasóinkkal.


 


 


 


Szülőszoba
Éppen tíz óra telt el az első jelektől a nagy találkozásig. Ami biztos: a legemlékezetesebb tíz óra Dóri és Csaba életében.

Segítőink
Halász Katalin gyógymasszőr kismamák masszírozásásra specializálódott. Mitől is lesz ez a kellemes és hasznos dolog éppen kismamás? Interjúalanyunk ezt is megosztja olvasóinkkal.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Gyerekszáj, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top