Baba

2006. januári elõzetes

JANUÁRI SZÁMUNK TARTALMÁBÓL:

A hónap témája
Együtt a babás szobában
Vagy mégsem? Válasszuk inkább a pihenést, legalább éjszakára? A legtöbb magyar kórházban még felmerül ez a kérdés. A kismamának legkésőbb a szülőszobában el kell döntenie, melyik elhelyezési formát választja, ha egyáltalán megteheti, hogy válogat.







Alándék


Színes, 28 oldalas falinaptár 2006-ra!


 


 


Új sorozat!: Párhuzamos naplók
Az elsőt várjuk
3. hónap
Edit naplója
Mosómedvék és más csodák
Telnek múlnak a napok, hetek, és nekem egyre jobban gömbölyödik a pocakom: a menyasszonyi ruhát újra és újra át kell alakítani.

A másodikat várjuk
3. hónap
Orsi naplója
cím: Mozgalmas hétköznapok
A harmadik hónap már a bizonyosságot jelenti, hogy igen, itt baba lesz! Valahogy megkönnyebbülést is hoz, kicsit fel lehet lélegezni, legalábbis egy darabig.

A harmadikat várjuk
3. hónap
Enikő naplója
Cipekedés a köbön
Lead: Kíméljem magam? Ez elérhetetlen. Azzal nyugtatom magam, hogy az előző két terhességem problémamentes volt. Ha valóban túllőnék a célon, azt időben megérezném

Új sorozat!: Első 6 hetünk
Hányszor halljuk, hogy a várandósság nem kilenc, hanem legalább tíz hónap! Új sorozatunk a szülés utáni első hat, izgalmas, fárasztó hét története egy-egy olvasónk naplója segítségével.
Dóra: Gyors, könnyű és természetes szülés után, úgy érzem, szerencsés helyzetben voltam, hogy az első percektől fogva csak a babára irányulhatott a figyelmem.

Tanadó
Csecsemők – Infók a pelusból, Húgyúti rendellenességek, Mindenes doboz
Egyévesek : Elhízás megelőzése, Szemmérték fejlődése, Játék az önarcképpel
Kétévesek: Köhögés elleni tippek, Nem akar fürdeni, Játék a színekkel
Három-négy évesek: Túlsúly, Téli sportok, Szalvétatechnika

Divat
4 kismama, 4 stílus
A fodrászhoz befutó kismamák mindegyike más hivatást választott, más környezetben tölti napjait, és semmiben nem hasonlítanak egymásra, mégis mindnyájan trendi fiatal nők, aki most éppen babát várnak. Természetes, hogy az üzletben is másik ruha, cipő, táska után nyúlnak, hiszen más stílus áll közel a szívükhöz.

Formában
Erősítés, nyújtás, lazítás
Toljuk félre a szoba közepéről a bútorokat, kapjunk elő egy partvisnyelet, és mozgassuk meg elgyötört tagjainkat. Ígérjük, sokkal hatásosabb pihenés, mint a heverészés.

Jó kérdés
Egyedül nevelem
Rovatunkban pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya, a Kismamaklub vezetője válogat a hozzá érkező kérdésekből. Ági egyedül, minden segítség nélkül neveli két éves kislányát. Vajon hova vezet ez?

Kettőnk dolga
8 kérdés 8 válasz a coachingról
Tanácsadás – tanács adása nélkül
Életünk nagy változásai alkalmával – ilyen lehet egy kisbaba születése is – előfordul, hogy nem találjuk a helyes utat, megijedünk, elakadunk. Lehet, hogy csak egy erős vállra van szükségünk, amelyik kilöki a kátyúból az elakadt szekeret. Ez az erős váll lehet például egy coach.

Egészség
Köldökzsinór – az utolsó kötelék
Érdekes, titokzatos szerv, amelyet szinte sosem látunk, de néha annál nagyobb riadalmat okoz.

Lélekbúvár
Születéstől a képernyő előtt
Gondolkozzunk együtt a tévézésről!
Többnyire az „aktív médiafogyasztó” gyerekekről beszélünk, arról kevés szó esik, hogyan jutnak el idáig a kicsik. Utánajártunk!

Változik az oltási rend
Kevesebb szuri, nagyobb biztonság. Így lehetne összegezni a 2006. január elsejétől életbe lépő új oltási rendet, mely a 2005. október 31. után születettekre vonatkozik.

Szépség
Zimankós, szeles időben meleg kabátba, puha sálba burkolózunk, ám az is védelemre szorul, amit nem fed semmi.

Szoptatás
Kinek jó? A szoptatás 13+1 előnye
Azt hihetnénk, hogy a szoptatás és az anyatej előnyeiről felesleges szót ejteni, hiszen mindenki tisztában van vele, néha már a csapból is ez folyik. De talán éppen a teljesség kedvéért érdemes leltárt készíteni. Valóban igaz, hogy mindent tudunk róla?

Sztármama
Nagy Tímea olimpiai bajnok
Trónörökös, udvarhölgyek körében
Amikor másfél évvel ezelőtt Nagy Tímeánál jártunk, még csak álmaiban dédelgetett egy kisfiút. Azóta már meg is érkezett testvérei, Csenge, Luca és az egész család legnagyobb örömére.

Sztárpapa
Van, ami nagyon jó!
Kaszás Attila sehogyan se hagyja kizökkenteni magát abból az álláspontjából, hogy a gyermekáldás színtiszta boldogság.

Apaszemmel
dr. Rácz Tibor, szülész-nőgyógyász
Szülészként ez a terhesség az átlagosnál nagyobb odafigyelést, gondos terhesgondozást igényelt, és leendő apaként sokkal több empátiát, aggódást tapasztaltam magamon. Ahogy teltek-múltak a hetek, hónapok, az izgalom fokozódott, egyre többet beszéltünk a kisfiamról, különböző helyzeteket képzeltünk magunk elé, számtalanszor elpróbáltuk a szülést, illetve eljátszottunk a császármetszés gondolatával. Nagyjából tudtuk, mikor mi fog történni, csak a dátummal nem voltunk tisztában. Sőt, inkább korábbi időpontot jósoltunk. Ez nem jött be, de maga az esemény felülmúlhatatlan és leírhatatlan – azért megpróbálom!

Körkép







Hótaposók Csizmás Kandúroknak


Aranyosak a csöppnyi csizmák, ám feladatuk óriási: szárazon és melegen kell tartaniuk a kicsik lábát a legnagyobb latyakban, zimankóban is


 


 


Gömbölyű dolgok
Ég veled libabőr
Szauna – hideg zuhany nélkül!

Babakonyha
Családi sütnivalók
Hideg téli napokon gyakrabban jut eszünkbe, hogy sütőben készüljön az ebéd. Előnye, hogy gyorsan megy, finom illat és kellemes meleg lengi be a konyhát és egy kicsit az egész lakást.







Szülőszoba


Rövidebb szülés? Igen!
Minden kismama vágya a minél gyorsabb szülés, kevés fájdalommal. Néhány nagyon egyszerű módszer segítségével közelebb kerülhetünk ehhez az álomhoz.


 


Hónapról hónapra
Új sorozat!
Meglepetésbaba ajándékba
Új sorozatunk hőse gyermekorvos szakértőnk legkisebb gyereke, a testvéreihez hasonlóan óriásbébi Anna. Bepillantást nyerhetnek a család hétköznapjaiba, és megtudhatják, milyen az, amikor valaki apa és orvos is egyszerre!

Segítőink
Dr. Rákócziné Krämer Ágnes szülésznő – főnővér
tud adni, milyen pózban elviselhetőbbek a fájások, védi a gátat, hozzá lehet fordulni apró-cseprőnek tűnő, de akkor és ott valóban fontos kérdésekkel. A kórház első szülőszékét az ő útmutatásai alapján készítette el annak idején egy környékbeli asztalos.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Gyerekszáj, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top