Baba

Kettõnk dolga

Életünk nagy változásai alkalmával – ilyen lehet egy kisbaba születése is – elõfordul, hogy nem találjuk a helyes utat, megijedünk, elakadunk. Lehet, hogy csak egy erõs vállra van szükségünk, amely kilöki a kátyúból az elakadt szekeret. Ez az erõs váll lehet például egy coach.

Az angol kifejezés pár évvel ezelőtt csupán a nagyvállalatokkal kapcsolatban merült fel. Elterjedt az a szokás, hogy a még hatékonyabb feladatmegoldás érdekében a vezetők rátermettségét egy szakképzett coachcsal támogatta meg a cég. Az új segítő foglalkozási ág mellékhajtása a life coaching, amely életvezetési problémák megoldásában is segít.

7 kérdés, 7 válasz a coachingról

1. Mit takar a coaching kifejezés? Van-e magyar megfelelője?
A coaching olyan segítő, támogató beszélgetés, amelyben az ügyfél (coachee) nem kap a coachtól direkt tanácsokat, inkább csak kérdések hangzanak el, amelyek végigviszik őt egy gondolkodási folyamaton. Sokfajta tanácsadási ág létezik, ezek közül a coaching – tanácsadás, tanács adása nélkül.

2. Honnan ered a coaching kifejezés?
Az angolszász nyelvterületen a sportedzőket, a személyi trénereket hívták először coachnak. Aztán felmerült, hogy egy vezető talán néha hasonló teljesítménykényszer és stressz alatt áll, mint egy sportoló. A szervezetfejlesztő cégek egyre-másra ajánlották fel, hogy egyéni beszélgetések keretében foglalkoznak egy-egy cég felsővezetőivel – munkájukat coachingnak nevezték. De nem csupán munkahelyi vezetők, hanem bármelyikünk kerülhet olyan kényes, kritikus élethelyzetbe, amikor ilyen „személyi edzőre” lehet szüksége. Innen ered a life coaching, az életvezetési tanácsadás fogalma.

3. Mi a jó a coachingban?
A módszer azon a meggyőződésen alapul, hogy minden emberben rendelkezésre áll a saját sorskérdései megoldásához szükséges információ, tudás és erőforrás. A coach abban tud segíteni, hogy ezeket mozgósítsa, a hozzá forduló ember felismerje a választási lehetőségeit, megérezze, hogy az ő kezében van a döntés.

4. Hogyan dolgozik egy coach?
Minden coach mást csinál, más technikákat alkalmaz. Ami közös: a megoldásorientáltság és a rendszerszemlélet. Vannak, akik pszichológusként beszélgetnek, talán erősebben összpontosítanak a múltra, a gyerekkori berögződésekre, mások tranzakció-analízissel, NLP-vel (ide ceruza !!!!!) vagy a kineziológia módszereivel dolgoznak, és létezik a családterápia alapú munka, valamint a család- és rendszerfelállítás módszere is.

5. Mi történik egy ülésen?
Egy-egy ülés másfél-két órás. A személyes ülések mellett már az interneten keresztül is lehet beszélgetni. Minden esetben nagyon fontos a személyes kapcsolat, a coachba mint emberbe vetett bizalom. A baráti beszélgetésektől a coaching ülés abban tér el, hogy kialakított menetrendje van. A beszélgetők célt tűznek ki. Nem ritka, hogy a coachok házi feladatot is adnak, ezek egyszerű megfigyelési gyakorlatok, fogalmazványok, tervek készítése, esetleg konkrét tennivaló.

6. Milyen helyzetekben ajánlható a coaching?
Ha olyan élethelyzetben találjuk magunkat, amely számunkra új, és nehezebben boldogulunk vele, de nem tudunk vagy nem akarunk ezzel a családunkhoz, barátainkhoz fordulni (mert esetleg nekik sincs tapasztalatuk ilyen szituációkban). Ha hajlunk arra, hogy külső támogatást, erősítést fogadjunk el, akkor a coach jó segítőnk lehet, azáltal, hogy az élet .egyéb területein megtapasztalt sikereink emlékét mozgósítja bennünk. A kis „hátszél”, illetve rávezető kérdések, feladatok segítségével e fogunk boldogulni a helyzettel. Aki segítséget kér, már vállalta a felelősséget magáért.

7. Milyen kiadással számoljunk, ha coachhoz fordulunk?
A coaching természetéből adódóan viszonylag gyorsan, 3-8 ülés után meghozza a kívánt eredményt. Egy másfél-két órás ülésért körülbelül 5-15 000 forintot kell fizetnünk.





A coaching mibenlétébe Wiesner Edit coach, mediátor avatott be bennünket, aki közgazdászként szervezeti pszichológiát, NLP-t, tranzakcióanalízist, ericksoni hipnoterápiát, családterápiát, rendszerszemléleti coachingot, rendszerfelállítást és mediációt tanult. A képzések és saját útkeresése közben végigment a családi és egyéni önismeret számos állomásán, elismert hazai és külföldi képzőknél végzett. A hagyományos céges környezetet és vezetői életét két éve adta fel, váltott pályát, és választotta a segítő foglalkozásoknak ezt a fiatal ágát.

Boldogság, merre jársz?
Amikor Wiesner Editet felkerestem, magammal vittem egy olvasónktól érkezett levelet, azzal a nem titkolt céllal, hogy a coach segítségét kérjem problémája megoldásához. Bár most már tudjuk, hogy a coaching beszélgetésen alapul, azt is megtudtuk, hogy a coach olykor házi feladatokat is ad. Vajon mit javasol Wiesner Edit, hogyan tudná olvasónk és persze a többi kismama is, aki hasonlóan érez, kirántani magát a zsörtölődős, rossz hangulatból? Nézzük először a levelet!

„Egyszerűen nem ismerek magamra. Kiállhatatlan, elégedetlenkedő nő lettem, és nem értem, miért. Nyolc hónapos kislányommal vagyok otthon, akit imádok, bármit megtennék érte. Napközben mégis sokszor érzem úgy, hogy többet érdemelek az élettől, mint hogy egész nap egy csecsemővel társalogjak, vagy a földön kúszva játszadozzam vele. Úgy érzem, szinte semmi hasznosat nem csinálok, nincsenek sikereim, örömeim. Alig várom, hogy hazajöjjön a férjem, de valamivel mindig sikerül elrontanunk az estét. Bár többször is próbálok fordítani a hangulaton, mégis újabb és újabb szemrehányásokkal illetem, egyre türelmetlenebb leszek…. Félek, hogy így mindent elrontok, tönkreteszem a kapcsolatunkat. Mit tehetnék, hogy megőrizzem magamban a szerelmet, és ne veszítsem el a párom szeretetét?”

Változás és önismeret
– A rendszerszemlélet alaptézise, hogy ha valahol valamit megváltoztatunk,





A bábuk a rendszerfelállítás, a kártya a gondolatfolyam elindításának eszközei. A könyvek a coach munkáját segítik
akkor annak az életünk más területeire is hatása lesz – magyarázza a coach. – Márpedig mindannyian részei vagyunk egy nagyobb rendszernek, családunknak, munkahelyünknek, vállalkozásunknak. Ezek a mi rendszereink, benne az embereink, társaink gyorsan változnak, és mi időről időre döntés elé kerülünk, hogy alkalmazkodunk-e, és ha igen, hogyan tegyük.
Vannak munkahelyi kihívások, változások, és van, hogy mi változunk a magánéleti törekvéseink, elvárásaink átalakulása miatt. Ezeknek a megélése, gondolataink, értékrendszerünk átalakítása akkor is nehéz feladat elé állít, ha mi magunk vágytunk a változásra. Könnyű belátni, hogy amikor egy kétszemélyes család háromszemélyesre bővül, és ebben az új családban az édesanya azt a szerepet vállalja, hogy felhagy előző életével, és pár évig egy kicsit visszavonul, hogy gyereke gondozásával



tölthesse napjai nagy részét, mindez hatalmas változás. Ennek a feldolgozásához egyhetes kurzust ajánlok. Mint minden jó olvasmánynak, képzésnek és coachingnak, ennek a kurzusnak is akkor nyilvánul meg a hatása és ereje, ha valóban a gyakorlati életben is kipróbálják, végiggondolják, ideális esetben naplózzák a válaszokat, történéseket és gondolataikat. Rajta! Jöjjenek velem egy kis önismereti utazásra, bármelyik nap elkezdhetik!

Hétfőtől vasárnapig
Hétfő
Szánjon ma időt a régmúlt felidézésére, emlékezzen saját gyerekkorára! Milyen volt gyereknek lenni az én családomban? Milyenek voltak a szüleim? Mit szerettem bennük? Melyikük miben és hogyan segítette a felnőtté válásomat? Mi bántott, mit szerettem volna, hogy másként történjen? Hagyja elkalandozni a gondolatait, ne foglalkozzon az időrenddel, engedjen teret az elsőre jelentéktelennek tűnő dolgoknak is. Emlékeiben olyan események, érzetek törnek felszínre, amelyek valóban fontosak és meghatározóak voltak.

Kedd
Míg a kicsi délutáni pihenőjét tölti, most az egyszer ne fogjon munkába! Helyezze magát kényelembe, lazítsa el a testét, és gondoljon vissza a férjével való megismerkedésre. A szerelem hónapjaira, és azután arra az időre, amikor közös jövőjüket kezdték tervezni. Mit szeretett benne? Milyen céljaik, terveik, segítőik és erőforrásaik voltak? Miben bíztak, mitől voltak ketten erősebbek, mint egyedül? Mit tartottak fontosnak? Mikor mondták ki először, hogy jó volna egy kisbaba?

Szerda
A nosztalgiázás napjai után most próbálja szavakban is megfogalmazni a jövőképét! Írja le egy lapra – rajzolhat is hozzá, vagy készíthet montázst



újságokból kivágott képekből –, hogy később is elővehesse, újragondolhassa, új elemekkel egészíthesse ki. Milyen céljaim, terveim vannak a közeli és távolabbi jövőre? Hol a helye ebben a családnak? A szüleimnek, a társamnak és a gyerekeimnek? Mennyire, miben fontosak ők nekem? Család, gyerek nélkül is boldog lehetnék? Mitől érték számomra a család?

Csütörtök
Elérkezett a jelenhez. Üljön le a kisbaba mellé, és vegye számba, milyen változásokat hozott az életébe! Mi az, amiről tudta, hogy így lesz, és mire nem számított? Miből tudom, hogy megfelelő, jó anyja vagyok az én babámnak? Tudtam előre, hogy ügyes anyuka leszek, vagy voltak kétségeim? Miben álltam helyt az elmúlt hónapokban, ami a kicsinek fontos volt? Ha lehunyom a szemem, és megkérdezem a segítőimet, a szüleimet, a barátnőimet, mit mondanak? Hogyan, miben dicsérnek?

Péntek
A nap végén gondolja át, mi mindent tett ma! Ne felejtsen ki semmit, a legapróbb elvégzett feladatot se! A baba ellátása (mindahányszor), főzés, séták, telefonbeszélgetések, bevásárlás, ügyintézés, tervezés. Látni fogja, mennyi minden fért bele egy napba. Erre mondja valaki, hogy semmi fontosat nem csinált!
Vegye azt is számba, kikkel találkozott, beszélgetett. Kik telefonáltak, hogy érdeklődjenek, tanácsot kérjenek? Érezze meg az értékeit, legyen büszke arra, mi mindent elvégez ebben az élethelyzetben, tisztelve minden feladatot, amelyet vállalt és nagyon jól végez!

Szombat
Reggel nézze meg magát a tükörben! Mit lát? Tetszik magának, elégedett a külsejével? Ha úgy érzi, csinosabb is lehetne, és ha kedve tartja, próbálja ki… csak ma készülődjön egy kicsit nagyobb gonddal, mint szokott! Hajmosás, finom smink, a féltett kedvenc felső csodát tesz. Ragyogjon, legyen vidám, tettre kész, és figyelje a hatást. Ki veszi észre a változást először? Ki még? Ha ettől egy kicsit másképp látja az életet, talán máskor is kedvet kap a ragyogáshoz. Jó, ha tudja, ez már egy lépés a boldogsághoz.

Vasárnap
Ha lehetséges, intézze úgy a napot, hogy kicsit kettesben is lehessen a párjával. Erre neki is, Önnek is szüksége van, legyen az közös program vagy meghitt együttlét. Gondolkozzon el kapcsolatuk jövőjén! Vajon milyen lesz az életünk pár év múlva? Lesznek újabb gyerekeink? Hogyan fogjuk szeretni egymást tíz-húsz év múlva? Mi volna számomra a legszebb jövő? Mi tenné tökéletessé számomra a jövőt? (Elsősorban érzéseket keressen magában!) Milyenek leszünk idős házaspárként? A gondolkodásba bevonhatja párját is. Ha még tart a tegnapi ragyogás hatása, vagy ma is a ragyogás és jókedv mellett döntött, a férjétől is támogató, megerősítő mondatokat kaphat, és úgy fogja érezni, éppen olyan életet él, amilyenre vágyik.

Ha ellátogatnak Wiesner Edit honlapjára (http://www.lemma-coaching.hu), az aktuális menüpontban egy kis meglepetés fognak találni. További gyakorlatokat tett fel a kedvünkért az oldalra, kimondottan kisgyerekes anyák számára, valamint egy letölthető, úgynevezett vezetett vizualizációs, relaxáláshoz való hanganyagot, hogy jobban menjen az emlékezés és az álmodozás.
Hajnal Éva
Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top