Baba

Anna elsõ hónapja

Új sorozatunk második részében a meglepetésbaba, Anna életének elsõ otthon töltött hónapjával ismerkedhetnek meg.





Babanévjegy:
Név: Veres Anna
Születési súlya: 4500, egy hónaposan 5300 gramm
Édesanyja: Réka
Testvérei: Kata (5), Botond (3)


Anna érkezését már nagyon várta a két testvér, többek között azért is, mert tudták, hogy a kórházból majd ajándékot hoz nekik. Ezt már második gyerekünk, Botond születésénél is eljátszottuk, ekkor Botond „hozott” nővérének, Katának egy babát.
Háromgyerekes családoknál a higiéné is egészen más alapokon nyugszik. A




hároméves Botond berohan a kertből, odaszalad Annához: – Ne sírj, Annuska, ne sírj, kicsikém! – De Botond, Anna most nem sír! – Ja, tényleg… – ismeri el, majd sáros kezével testvéri gyöngédséggel megsimogatja Anna arcát, és kirohan a homokozóba. A kistesó kéthetes, amikor Kata lányomat kérdezem, mit talál nagyon jónak és minek nem örül azzal kapcsolatban, hogy Kiskakukk megszületett. – Tudod, apa, az nagyon jó, amikor Anna nem sír… és az a rossz, amikor Anna sír. (Hmmm… hát ezért igazán megéri egy harmadik gyerek, ugye?) Botondnak is ez a véleménye, s még hozzáteszi, hogy Anna azért is nagyon jó, mert nem veszi el a kisautóját.

Pettyezett arcocska
Annánál eddig nem jelentkezett atópiás bőrjelenség, vagyis allergiás túlérzékenységre visszavezethető ekcéma, pedig két testvérénél sajnos ezt is át



kellett vészelnünk. Ellenben kéthetes korában az arcán számos, serdülőkorra jellemző pattanásszerűség, akné jelent meg. Ezzel nincs semmi teendő, két hét alatt fokozatosan eltűntek a pörsenések. Fokozott hormonhatásra vezethető vissza. A feleségem csodálkozott, hogyan lehetséges, hogy ez a bőrjelenség a másik két gyereknél egyáltalán nem jelentkezett. Nos, ezzel még tényleg nem találkoztunk, de volt helyette más, például szájpenész. Annánál a nyelven és a száj nyálkahártyáján látható fehéres lepedék már nem tévesztett meg minket. Ha ledörzsöltük, nem keletkezett alatta pontszerű vérzés, tehát ez tényleg nem szájpenész, csak odatapadt anyatej.

Hason, háton vagy oldalt?
Annát legtöbbször a hasára fektettük-fektetjük. Öt éve, Kata születésénél még tovább tépelődtünk azon, melyik pozíció a legjobb, illetve melyik a legkevésbé kockázatos. Hason, háton vagy oldalt? Úgy gondolom, hogy legjobb a hason fektetés, hiszen a hason nyugvó, felhúzott lábakkal alvó csecsemő hasfala ernyedtebb, kevésbé lesz hasfájós, jobban alszik. Másrészt hason fekve időnként fordítgatja, emelgeti a fejét, így erősödik a tarkó-nyak izomzata. Számos gyereket látok nyaki hipotóniával (hipotónia: csökkent izomtónus, izomerő), mert nehezebb volt a szülés, és kisebb oxigénhiány érte a babát a megszületés idején. Számukra különösen jótékony hatású lenne a hason alvás. Az elmúlt években a bölcsőhaláltól való félelem miatt a gyermekorvosok inkább a hanyatt fektetést részesítették előnyben. Katát emiatt még gyakrabban altattuk így, bár ő is jobban szeretett hason aludni. Botondot és Annát már teljes nyugalommal hasra fektetjük, egészen biztosan ez is közrejátszik abban, hogy olyan nyugodtak az éjszakák. Legalábbis egyelőre.

Háromszor vacsorázik
Anna kiválóan gyarapszik, 4500 grammos születési súlya a kezdeti csökkenés után szépen emelkedik, jól szopik, egy hónapos korára elérte az 5300 grammot. Természetesen nagy születési súlyú babáknál nem várható, hogy féléves



korukra megduplázzák, egyévesen pedig megháromszorozzák születési súlyukat, gondban is lennék, ha Anna 14-15 kiló lenne egyévesen! Anna igazán igény szerint szopik, napközben négy-öt óránként, aztán eljön az este, és minimum háromszor vacsorázik, általában 7-kor, 8-kor és 9-kor, majd teljesen „kidől”, és reggel hétig egyfolytában alszik. Háromgyerekes családoknál az is nagyon jó, hogy mindig „élet” van, nyüzsgés és zsibongás – és bizony este tízkor Rékával kicsit fáradtan járjuk az ágyakat, takargatjuk a gyerekeket.
Anna egy hónapos, tele a hasa, és boldogan alszik, láthatóan nem foglalkoztatja szökőár, villanyszámla és a költségvetési hiány. Még nem tudjuk, milyen alkatú és jellemű lesz, még minden lehet… minden.

Az első hónap orvosi szemszögből
Bölcsőhalál
A látszatra teljesen egészséges csecsemő hirtelen halálát nevezzük így, angol rövidítése a SIDS (sudden infant death syndrome: hirtelen csecsemőhalál tünetegyüttes). Hazánkban körülbelül háromezer-négyszáz csecsemőre jut egy SIDS-eset, vagyis huszonöt-harminc bölcsőhalál fordul elő egy év alatt. Az élet első hat hónapjában a leggyakoribb. SIDS-re hajlamosító tényező a koraszülöttség, a kórkép családi halmozódása, a lakótéren belüli dohányzás, a refluxbetegség, a hason fekvés. Vagyis a hasra fektetés csak egy a számos rizikófaktor közül, és sajnos akkor is megtörténhet a tragédia, ha háton fekszik a baba. Éppen ezért sokan javasolják, hogy azt a csecsemőt, akinél nincs SIDS-re hajlamosító kockázati tényező, bátran altassuk hason. Egyéb esetekben segíthet a légzésfigyelő (apnoé-alarm). Fontos, hogy ne csak megvegyük a készüléket, hanem vészhelyzet esetére sajátítsuk is el az újraélesztési teendőket. Az újabb típusú készülékeknél, ha nem is túl gyakran, de előfordul téves riasztás, ez csak fokozza a szülő aggodalmát.

Szájpenész
A Candida-fertőzés okozta szájpenész, a soor oris jól ismert és gyakori elváltozás. Kezelésére glicerinbóraxot javasolunk első körben, de a szer mellett



legalább olyan fontos a gomba okozta fehér lepedék erőteljes, mechanikus ledörzsölése. Főként első gyerekét gondozó, aggódó édesanyáknál látom, hogy a makacs Candida-fertőzés azért nem gyógyul, mert nem történik meg a gombás felrakódás kidörzsölése. Másfelől gyakran teljesen egészséges, jól fejlődő gyereknél mindenféle következmény nélkül akár egyéves korig is megmaradhat a szájpenész. Komolyabb gombaölő gyógyszereket csak kivételes esetben adjunk, mert ezek a szerek komoly májkárosodást okozhatnak. Az elmúlt években indokolatlanul sok betegséggel hozták összefüggésbe a Candidát, fontos tudni, hogy a lakosság több mint a fele gond nélkül együtt él ezzel a gombával.

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Fotó: Családi archívum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top