Baba

Bababarát tévhitek

Mire számíthatunk egy olyan szülészeten, amely „Bababarát kórház” címmel rendelkezik? Olvasóink leveleibõl és számtalan egészségügyi dolgozó szavaiból az derül ki, óriási a tájékozatlanság. Most eloszlatjuk a tévhiteket, amelyek sok édesanyát és egészségügyi dolgozót vezetnek félre a témával kapcsolatban.

„Barátságos” újszülöttellátás?
„A főorvos úr azt mondta, hogy bababarát a kórház, de az osztályon semmi jelét nem találtam ennek. Amikor kérdezősködtem, azt mondta, hogy ők nagyon barátságosak a kisbabákkal. Rossz vicc volt…”
A „Bababarát kórház” cím elnyerésére azok a szülészetek esélyesek, amelyek a lehető legjobb feltételeket biztosítják az újszülött sikeres szoptatásához. Ám fontos tudni: a szülészeti osztály nem attól bababarát, hogy az osztályvezető főorvos úgy dönt. A címet a WHO és az UNICEF a szülészet vezetőjének hivatalos felkérésére, előzetes, alapos, több napos helyszíni felmérés után adományozza azoknak az intézményeknek, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeknek. (A tízpontos feltételrendszerről a cikk végén olvashat.) Sajnos a magyar megnevezés viccelődésre, félreértésre adhat okot (persze csak annak, aki félre akarja érteni). Hallottunk már olyan sértett megjegyzést is: ha nem vagyunk bababarát, akkor talán a babák ellenségei volnánk? Talán szerencsésebb lenne a „szoptatásbarát” kifejezést használni, de ez eltérne a világszerte elterjedt Baby Friendly Hospital (BFH) megnevezéstől.

Semmi sem tökéletes
„Nem tették rögtön a mellemre…”
A szülészetnek nem kötelessége százszázalékosan teljesítenie a feltételeket. A felmérőbiztos csak akkor ad „fekete pontot”, ha az esetek több mint húsz százalékában talált kihágást. Tehát tízből két gyerek mamája beszámolhat arról, hogy nem kapta meg a kisbabáját azonnal szülés után. Ennek sok elfogadható indoka lehet, de szinte ki van zárva, hogy a megszülető babák húsz százalékánál többet érint.

„Anyabarátság”?
„Az orvosom szerint ők nem bababarát, hanem anyabarát ellátást nyújtanak…”
Ez a megközelítés több szempontból is káros, sőt veszélyes! Azt sugallja, hogy az anya érdekei szemben állnak a kisbaba érdekeivel. A legegyszerűbb példa: „anyabarát az osztályunk, mert mi elvisszük az újszülöttet a csecsemőosztályra, így a szülő nő tud pihenni!” Csak az vélekedhet így, aki nem tudja, hogy a ritka szoptatás, a tápszeres pótlás, valamint az anya és a csecsemő különválasztásának további hatásai felelősek egy sor későbbi szoptatási problémáért, amelyek nagy terhet jelentenek az anya, a baba és az egész család számára.
Nagyon kevesen tudják, hogy (külföldön) valóban léteznek „anya- és bababarát” kórházak, melyek megfelelnek a CIMS (Coalition for Improving Maternity Services) nevű nemzetközi szervezet által kibocsátott szintén tízpontos követelménynek. Az első kilenc pont a szülés körülményeire vonatkozik, az anya önrendelkezését, tájékoztatását, kulturális igényeinek figyelembevételét szorgalmazza, és kiemeli a szülés folyamatának természetességét. A tizedik pont pedig maga a „10 lépés, mely a bababarát kórházhoz vezet” feltételrendszer, vagyis nincs olyan anyabarát kórház, amely ne lenne egyben bababarát is.
Az anyabarát kezdeményezésről bővebben a www.tavam.hu/article.php?id=378&cid=141 oldalon olvashatnak.








Nem cél a babakínzás
„A kislányom kapott pótlást, pedig bababarát kórházban szültem.”
Tévedés azt gondolni, hogy a bababarát kórházban mindenáron arra törekednek, hogy a babák ne kapjanak pótlást, még akkor se, ha ez veszélyeztetné az egészségüket. Bizonyos esetekben indokolt a pótlás, előfordulhat, hogy az anya valamilyen okból nem tudja ellátni kisbabáját elegendő anyatejjel, de az is lehet, hogy a baba kerül olyan állapotba, hogy nem tud szopni, vagy másra is szüksége van a mellből szopott anyatejen kívül. A pótlást természetesen szoptatásbarát módszerrel kell adni, pohárból, kanállal vagy SNS-készlet segítségével.

Csak a szülészet bababarát
„A kisfiamat felvitték a gyerekosztályra, ahol csak háromóránként szoptathattam, és cumit adtak neki.”
A Bababarát kórház kezdeményezés egyelőre csak a kórházak szülészeti osztályára vonatkozik. Távlati cél, hogy a gyermekosztályok, sőt a rendelőintézetek is megpályázhassák a címet.

Túlterheltség
„Alig kaptam segítséget, pedig ezért jöttem éppen bababarát kórházba!”
Ez sajnos magyar jellegzetesség: kevés bababarát kórház van, ezért rengeteg anyuka szeretne ezekben szülni. Az intézmények emiatt annyira túlterheltek lehetnek, hogy a nővérgárda néha képtelen követni az igényeket. A másik probléma: lehet, hogy a cím megszerzése óta lecserélődött a kórházi dolgozók egy része, az új belépők nem olyan képzettek, motiváltak, mint elődeik. A kórházi dolgozók továbbképzése és a felmérések megismétlése elengedhetetlen.

Nem kötelező!
„Nem akarok éjjel-nappal a babámmal lenni, pihenésre van szükségem! Ezért nem megyek bababarát kórházba!”
Ha valaki tisztában van a szoptatás előnyeivel és a sikeres szoptatás feltételeivel, ám úgy alakul, hogy nem szeretné a szülés utáni első napokat a kisbabájával együtt tölteni, ezt egy bababarát kórházban is megteheti. A bababarát kórházak nem átnevelő bázisok, ezekben is van csecsemőosztály, ahol a csecsemőgondozók vigyáznak a kisbabára, ha ennek orvosi indoka van (az anya egészségi állapota vagy kezelése), vagy ha a mama nem szeretne együtt lenni a kicsivel.

Nem az, de annak látszik
„Tökéletesen szoptatásbarát ellátást kaptunk, pedig nem is bababarát kórházban szültem…”
Egyes szülészetek már a cím elérésének kapujában vannak, csak egy-két feltételnek nem felelnek meg, amelyeket csak a szakértő vesz észre. Gyakori például, hogy császármetszés után nem biztosítják a szoptatás korai megkezdését, és az is átlagosnak mondható, hogy a dolgozóknak csupán töredéke vett részt szoptatással kapcsolatos továbbképzésen, ezért nem kaphatják meg a bababarát címet. Ha az osztályvezető valóban szeretné megszerezni, megragad minden lehetőséget, hogy megoldja a problémát.


Tisztázzuk!
A Hol jó szülni? című kiadvány készítésekor kiküldött kérdőíven több olyan osztályvezető főorvos is bababarátnak jelölte intézményét, akinek osztálya nem birtokolja a címet, sőt nem is jelentkezett felmérésre. 




Jelenleg a következő nyolc intézmény szülészete bababarát:
· Szent István Kórház, Budapest;
· MÁV Kórház, Budapest;
· Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika;
· Vaszary Kolos Kórház, Esztergom;
· Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr;
· BAZ Megyei Kórház, Miskolc;
· Semmelweis Kórház, Miskolc;
· Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján


10 pont a „Bababarát kórház” cím eléréséhez
1. A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal.
2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő gyakorlati felkészítést az irányelvek alkalmazásához.
3. Tájékoztassanak minden várandós anyát a szoptatás előnyeiről és módjáról.
4. Segítsék hozzá az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első fél órában a mellükre tehessék.
5. Mutassák meg az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.
6. Csak orvosi indikáció esetén kapjon a csecsemő anyatejen kívül más ételt vagy italt.
7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap huszonnégy órájában.
8. Ösztönözzék az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.
9. A szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.
10. Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top