10 kérdés az anyatejgyûjtésrõl

nlc | 2007. Szeptember 05.
Ha az édesanyának nincs elég teje, vagy átmenetileg nem szoptathatja kisbabáját, akkor az a legjobb megoldás, ha anyatejgyûjtõbõl származó tejet ad neki. Összeállításunkban megtalálják a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

1. Miért jobb a gyűjtött anyatej, mint a tápszer?
Mert emberi, és nem tehénből származó fehérjét tartalmaz, ezért könnyen tudja hasznosítani a baba, és allergiát sem okoz. Igaz, a hőkezelés miatt valamivel kevesebb vitamint, védőanyagot tartalmaz, mint a friss tej, de még mindig többet és jobban hasznosítható formában, mint bármelyik tápszer. Például nem létezik olyan táplálék, amelyből a vas jobb hatásfokkal és biztonságosabban hasznosulna, mint az anyatejből.

2. Kinek jár gyűjtött anyatej?
A törvény részletesen felsorolja, kinek írhat fel házi gyermekorvosa gyűjtött tejet, amely ingyenesen jár a rászorulóknak, vagyis mindazoknak az egészséges vagy beteg, nyolc hónaposnál fiatalabb babáknak, akiket az édesanya valamilyen okból egyáltalán nem vagy csak részben tud szoptatni. Előnyt élveznek a beteg, koraszülött csecsemők és azok a babák, akik nem bírják a tápszert.





3. Hogyan juthatunk hozzá?
Az anyatejgyűjtők országos hálózatának ma már sajnos csak a maradványai szolgálják a csecsemőket. A vidéki lehetőségekről a védőnőtől kaphatunk felvilágosítást. A budapesti anyatejgyűjtő a Heim Pál Gyermekkórházhoz tartozik, honlapján minden fontos információ megtalálható: www.heimpalkorhaz.hu/anyatej
A tejhez jutás feltétele, hogy a házi gyermekorvos havonta felírja a szükséges mennyiséget receptre. A gyűjtőállomás azonban csak a leadott tej mennyiségétől függően tudja kielégíteni az igényeket. A tejért a legközelebbi elosztóhelyre (lásd a honlapon vagy a védőnőnél) kell elmenni hetente három alkalommal.

4. Biztonságos megoldás?
A tejadó anyákat különféle vizsgálatoknak vetik alá, és fejéskor igen szigorú tisztasági szabályokat kell betartaniuk. A frissen beszállított tejek mindegyikét bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá, s ha a minta pozitív, vagyis a megengedettnél több baktériumot tartalmaz, kiöntik, és a tejadó anyával közösen próbálják kideríteni a probléma okát. (Ez legtöbbször orvosolható: a tisztasági szabályok nem elég következetes betartása vagy az otthoni hűtőszekrény túl magas hőmérséklete okozhat gondot.) Azt is ellenőrzik, hogy a tejet nem hígították-e. A gyűjtőben ezután pasztőrözik a vizsgálatokon átesett anyatejet, lezárt üvegben 65 Celsius-fokos vízfürdőbe állítva melegítik fél órán keresztül. Így elpusztulnak a tejben esetleg megtalálható vírusok, baktériumok. Vagyis: igen, biztonságos megoldás! Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a tápszer sem steril.

5. Összeöntik?
Nem! A budapesti központi anyatejgyűjtőben a tej végig abban az üvegben marad, amelyben az anya leadta. Az „összeöntögetés” egyébként nem elítélendő gyakorlat: a világ legtöbb anyatejgyűjtőjében ezt teszik, így kiegyenlítődnek a kisebb összetételbeli különbségek is.

6. A tejet adó anya gyerekének életkora legyen összhangban a kapó gyerek életkorával?
Az anyatej összetétele folyamatosan változik a napszaknak, a gyerek életkorának és még sok más tényezőnek megfelelően. Ennek előnyeit akkor élvezheti legteljesebb mértékben a baba, ha saját édesanyja tejét kapja. Ezek az összetételbeli különbségek azonban nem olyan fokúak, hogy bajt okozhatna, ha az újszülött olyan gyűjtött tejet kap, amelyik például egy hét hónapos baba anyukájától származik, ez is lényegesen jobb számára, mint bármelyik tápszer. Ráadásul, mivel a legtöbb tejadó szoptatás után fej, az így nyert tej zsírtartalma magasabb, mint azé a tejé, amit saját kisbabája szopott. A szoptatás elején ürülő tej zsírtartalma ugyanis alacsonyabb, a szoptatás vége felé azonban akár ötszörösére is nőhet.

7. Háztól házig: nem jobb?
Abban az esetben, ha a tejadó anya elvégeztette az előírt vizsgálatokat, a fejésnél betartja a szigorú tisztasági szabályokat (ezekről a védőnőtől, illetve az anyatejgyűjtő munkatársaitól lehet tájékozódni), és a tejet házilag pasztőrözik, majdnem ugyanolyan biztonságos megoldás, mint a gyűjtőből származó tej, azzal a különbséggel, hogy nem lehet minden egyes tejmintát ellenőrizni. A házi pasztőrözés azonban nem túl egyszerű, hiszen fél óra hosszat kell 62,5 Celsius-fokos hőmérsékleten tartani a tejet. A túlmelegítés (forralás) veszélye, hogy nagyon sok életfontosságú alkotóelem tönkremegy, ha viszont nem melegítjük fel eléggé, nem lehetünk biztosak abban, hogy az esetleg benne levő kórokozók elpusztultak-e.

8. Ki lehet tejadó?
Bárki, aki segítene szeretne más kisbabákon, és ennek érdekében hajlandó időt áldozni a rendszeres, általában napi többszöri fejésre. További feltétel az előírt vizsgálatok elvégeztetése: tüdőszűrés, a vérbajt és a HIV-fertőzést kizáró vérvizsgálat, székletvizsgálat, végül a háziorvos meggyőződik arról, nincs-e bőrbetegsége az anyának. Ezenkívül vállalnia kell a gyűjtőállomástól kapott útmutató alapján a minden fejés előtt elvégzett fertőtlenítést, valamint az eszközök sterilizálását is. A rendszeres tejadás a fejésre fordított időn kívül naponta körülbelül egy óra többletmunkát igényel.

9. Mennyi tejet lehet leadni?
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium döntése alapján naponta legfeljebb 800 millilitert. Egy liter anyatejért 1800 forint adómentes jövedelem illeti meg az anyát.

10. Nem jobb ötlet lefagyasztani?
Ez abban az esetben jó ötlet, ha tartalékolni szeretne olyan időszakokra, amikor rövidebb-hosszabb ideig nincs otthon, és másnak kell megetetnie a babát. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a tiszta, jól zárható edénybe vagy steril anyatejgyűjtő zacskóba fejt, legalább 18 Celsius-fokon, más élelmiszerektől jól elkülönítve, lehetőleg külön dobozban tárolt tej legfeljebb hat hónapig tartható el. Annak tehát nincs értelme, hogy napi több deci tejet tegyen el így hónapokon keresztül. Ha hirtelen megcsappanna a tejmennyisége, nem célszerű tartalékokhoz nyúlni, jobb megoldás, ha gyakrabban szoptatja a babát, így a tejmennyiség ismét nőni fog. Aki csak azért fej, mert megnyugtatja, hogy többlettejet termel kisbabája igényein felül, jobban jár, ha a felesleget leadja az anyatejgyűjtőnek, ők egyébként a fagyasztott anyatejet nem veszik át.

Az én történetem
Amikor tizenöt évvel ezelőtt koraszülött Kristóf fiamnak fejtem, feltétlenül biztosítani akartam neki a lehető legbőségesebb tejellátást. Ezért már másfél-két héttel a szülés után napi egy liter lefejt tejnél tartottam, ám neki csak két-háromszáz milliliterre volt még szüksége, ráadásul kórházban volt, így szoptatni sem tudtam. Gyorsan elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, és attól kezdve az anyatejgyűjtőbe került a felesleg. A szükséges fertőtlenítés, „bemosakodás” nem volt terhemre, és nem is volt túl bonyolult, hiszen a kisfiamnak is akkor fejtem, és tudtam, számára minden hanyagságom végzetes következményekkel járhat. Amikor hazahozhattuk őt, áttértem az igény szerinti szoptatásra. Így kevesebb időm maradt a fejésre, és lassan csökkeni kezdett a mennyiség is. Végül a nyaralás vetett végleg véget a fejésnek. A koraszülött baba édesanyjának teje egyébként különösen értékes, mert magasabb az immunanyag-tartalma. (A szüléstől számítva nagyjából egy hónapig ilyen.) Egyes külföldi tejbankokban ezért külön gyűjtik, és koraszülött vagy beteg babáknak adják tovább, néha akár pasztőrözés nélkül is, természetesen csak akkor, ha a tejadó anya tökéletesen egészséges, a tej pedig kifogástalan minőségű.

Exit mobile version