Baba

A mi dúlánk: Békés Emőke

Amikor várandós vagy, amikor gyerekről ábrándozol, amikor készülsz az anyaszerepre... Annyi kérdés, annyi kétely, annyi aggodalom sejlik fel. Szeretnénk segíteni.

Levélben kérdezheted Békés Emőke dúlát, három gyerek édesanyját. A Nők Lapja Cafe Babázzunk rovatában hamarosan olvashatod a kérdéseket és Emőke válaszait.

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.

Magamról

Békés Emőke
Békés Emőke

„Életem első harminc évét végigbeszéltem. A következő harmincban, úgy tűnik, jobban élvezem, ha másokat hallgathatok.”

Békés Emőke vagyok, 39 éves.

Boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban élek a férjemmel és három gyermekünkkel. Lányaink 15, 12 és 4 évesek.
Ők nagyon fontosak számomra, éppen ezért igyekszem megteremteni és megtartani az egyensúlyt a hivatásom és a magánéletem között. Sokat játszunk, kirándulunk, beszélgetünk, és mindig tele vagyunk tervekkel, amelyek megvalósítására is együtt törekszünk.
A gyerekeimmel otthon eltöltött közel másfél évtizedet életem eddigi legszebb időszakának tartom. Nagyon nagy élmény látni nap mint nap a fejlődésüket, nyiladozásukat.
Alapvetően nagy érdeklődést mutatok az emberek, az emberi sorsok iránt. Szívesen vagyok társaságban, és bár beszélgetni is szeretek, egyre inkább élvezem, ha hallgathatom őket.

A dúla (görögösen doula = „szolgálatban”) szó a szülés körüli „asszonysegítőt” jelenti.

2000 őszén végeztem el az akkor Magyarországon először meghirdetett dúlaképzést, majd rövidesen megalakítottam a Magyarországi Dúlák Egyesületét (MODULE), melynek hat évig az elnöke voltam.

Izgalmas, kihívásokban és tennivalókban gazdag évek voltak. A szervezet vezetőjeként a legfontosabbnak azt tartottam, hogy mind a leendő anyákkal, mind pedig az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakszemélyzettel (védőnők, szülésznők, orvosok) megismertessem az általunk nyújtott támogatás lényegét és lehetőségeit.
E cél elérésének érdekében különböző szakmai konferenciákon tartottam előadásokat, illetve igyekszem eleget tenni minden olyan meghívásnak, ahol a tevékenységünk iránt érdeklődnek.
A szervezet fejlődésével és megfelelő működésének biztosításával járó feladatok egyre nőttek, így annak érdekében, hogy csak a hivatásomnak élhessek, átadtam az elnöki teendőket.
Fontos része a munkámnak a dúlaképzések szervezése és lebonyolítása, hiszen egyre növekszik azoknak a nőknek a száma, akik – legtöbben a saját szülésélményeiktől megérintve – maguk is dúlává szeretnének válni.

2006 őszén két társammal megalkottuk az Élet-kört, ahol szeretettel várom mindazokat, akik várandósként vagy szülőként hozzám fordulnak.

Bátran fordulj hozzám,

– ha kérdéseid vannak a várandóssággal, a szüléssel vagy az azt követő időszakkal kapcsolatban,
– ha jólesne megosztani a gyermekvárás, a szülés és a gyermekágy idején megélt érzéseidet,
– ha szeretnéd megismerni a lehetőségeidet, és szempontokat kapni ahhoz, hogy megfogalmazd a szüléssel kapcsolatos elképzeléseidet,
– ha fontosnak tartod, hogy kellő információk birtokában dönthess a szülésed körülményeiről,
– ha bizonytalan vagy abban, hogy a párod vagy más hozzátartozód mellett jelen legyen-e a szülésednél dúla is,
– ha kíváncsivá tesz, hogy hogyan, miben tud segíteni egy dúla a várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakában,
– vagy ha te magad szeretnél dúlává válni.

A várandósság és a gyermekágy idején elsősorban érzelmi és informatív támaszt nyújtok, ami a vajúdás és a szülés óráiban fizikai támogatással is kiegészül.

Amit nem teszek:

– nem ajánlok orvost,
– nem értelmezek leleteket,
– nem helyettesítem az orvost, a szülésznőt és a védőnőt.

Az Életkörről, a dúlaságról és Emőkéről még többet megtudhatsz a honlapjáról!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top