Baba

Újra lesz dúlatréning!

Az elmúlt hetekben többen is érdeklődtetek arról, hogy mikor szervezek újra dúlatréninget. Gyakori kérdés az is, hogy mi a feltétele annak, hogy valaki dúlává váljon, és hogy kell-e bármilyen egészségügyi alapismeret a tréning elvégzéséhez.
Békés Emőke
Békés Emőke

Én magam 2000-ben végeztem el az első Magyarországon meghirdetett dúlaképzőt, amelyet a Napvilág Születésház szervezett. Az azt követő időszakban több olyan tréning szervezésébe is bekapcsolódtam, amelyet a Napvilág Születésházzal közösen tartottunk, majd 2004 óta trénerként dolgozom a dúlák képzésében. Eleinte a Magyarországi Dúlák Egyesületének elnökeként az egyesület tréningjeit szerveztem.

2006 ősze óta trénertársammal az Élet-kör Életvezetési Tanácsadó és Képzési Központ keretein belül az eddigi tréningek tapasztalatait felhasználva folytatjuk a dúlák képzését.

Élet-kör dúlatréningje két hétvégéből áll. A korábbiakban négynapos képzés kibővítése hatnapossá tágabb lehetőséget nyújt mind az önmagunkban való elmélyedésre, mind pedig a dúlai hivatással kapcsolatos praktikus információk feldolgozására. Az első együtt töltött hétvége neve alaptréning, amelyet kb. egy hónappal később követ a dúlatréning, ahol a szülés, születés területén dolgozó szakemberek adják át az ismereteiket, tapasztalataikat a hallgatóknak.

Mindkét szakasz bennlakással zajlik.

Emőke korábbi írásait megtalálhatod a nlc.hu/dula oldalon. Emőkétől a dula@nlcafe.hu címen kérdezhetsz.

 

 

Az Élet-kör-alaptréning valójában egy női kör. Ebben a körben olyan alvó képességeink, fájdalmaink, örömeink, élményeink, tapasztalataink, emlékeink, belső történéseink, rejtett erőforrásaink ébrednek fel vagy mélyülnek, amelyeket mindennapjainkban kevésbé hasznosítunk. A női lét legjelentősebb fordulópontjai közül – mint a születés, a nővé válás, a szülés, az anyaság, a menopauza – a szülés, születés élményének felidézése a legmegérintőbb ebben a két és fél napban.

Akik dúlának készülnek, azok is ezt a tréninget végzik el, mielőtt a szakosító képzésre jelentkeznének, mivel olyan képességeinket is fejlesztik a gyakorlatok, amelyek a segítő kapcsolat nélkülözhetetlen eszközei (mint például értő figyelem, empátia, elfogadás).

 

Valahányszor trénerként kísérek egy csoportot, szinte átélem ugyanazt a folyamatot, mint amikor egy szülésnél vagyok jelen dúlaként. Amikor a tréning első órájában körbeülünk, és beszélgetni kezdünk arról, hogy kit mi szél hozott, miért szeretne dúlává válni, még nem tudhatjuk, mi az, ami a harmadik nap délutánjára a közös együttlétünkből megszületik. Azok, akik hozzánk érkeznek, valamennyien rengeteg tudást hordoznak már magukban. Nekem mint a csoport kísérőjének nagy élmény, hogy mindig hamar megteremtődik a csoporttagok között a bizalom, amely az alapja annak, hogy a résztvevők szívesen megosszák egymással személyes élményeiket.

 

A tapasztalataim azt mutatják, hogy nagyon sokat jelent az, hogy a tréninget bennlakással tartjuk. Együtt eszünk, alszunk, gondolkodunk, sírunk és nevetünk ezekben a napokban. Sokaknak többévnyi, a család, a gyerekek mellett töltött 24 órás szolgálat után ez az első olyan hétvégéjük, amelyet egy kicsit elvonulva a saját érzéseik átgondolásával, élményeik feldolgozásával egy női körben tölthetnek.

 

Ahhoz, hogy dúla lehess, nem szükséges, hogy bármilyen egészségügyi végzettséged legyen. A dúlák legtöbbször anyák, de a saját szülésélmény sem kizárólagos feltétel.

A jelentkezők között sokan vannak olyanok, akik átéltek már egy vagy több szép szülést, és szeretnék minél többször újra megtapasztalni ennek az örömét. Olyanok is vannak, akik valamilyen szempontból kudarcnak érezték a szülésüket, és saját példájuk arra sarkallja őket, hogy másoknak segítsenek elkerülni ezt. Ritkábban az is előfordul, hogy valaki még nem szült, egyszerűen elhivatottságot érez ez iránt a tevékenység iránt.

 

 

A következő alaptréning kezdete: 2008. október 16., csütörtök, 13 óra

 

Az alaptréning vége: 2007. október 18., szombat, 16 óra

 

A tréning helyszíne: Élet-kör

Budapest II. kerület, Szilágyi E. fasor 43/B, III. emelet 3.

 

A tréning ára: 30 000 Ft

 

 

 

Az alaptréninget követő dúlatréning időpontját az alaptréningen részt vevő csoporttagokkal egyeztetve tartjuk meg.

 

A tréning helyszíne: Élet-kör

Budapest II. kerület, Szilágyi E. fasor 43/B, III. emelet 3.

 

A tréning ára: 35 000 Ft

 

Témái: a várandósság, a vajúdás és a szülés testi és lelki változásai, a gyermekágy időszaka, a szoptatás, homeopátiás és aromaterápiás ismeretek, kommunikációs gyakorlatok, szüléssel kapcsolatos filmek megtekintése, és a gyakorló dúlák szüléstörténeteket is megosztanak a tréning résztvevőivel.

 

A csoportokat minimum 10, maximum 14 fővel tartjuk meg.

 

Ha szeretnél jönni, a részletes tematikáról és az előadókról, valamint a praktikus információkról levélben tájékoztatlak.

 

Jelentkezni lehet telefonon a 70/9-485-481-es számon vagy a bekese@gyermekaldas.hu e-mail címemen.

 

 

Minden érdeklődőt szeretettel várok!

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top