Baba

Dúla lennék

Anyaként, asszonyként sokan szívesen vállalkoznának a dúlaságra. Emőke e heti levele a saját hivatásával foglalkozik.

Kedves Emőke!

 

Sokat olvastam már a dúlákról, és nagyon tetszik a tevékenységük. Magam is fontolgatom, hogy ha a kisebbik gyermekem is óvodás lesz, elvégzem a tréninget. Érdekel, hogy ezen a képzésen milyen ismereteket lehet elsajátítani, és hogy ez elég-e ahhoz, hogy dúla lehessek.

A legjobban azonban jelenleg az foglalkoztat, hogy szükséges-e ehhez a hivatáshoz valami olyan alapfeltétel, amely nélkül nehezen lenne elképzelhető a szülések kísérése.

 

Válaszodat előre is köszönöm!

 

Boglárka

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.

 

Kedves Boglárka!

 

Gyakran a dúlatréningen is megkérdezik tőlem a leendő dúlák: mi kell ahhoz, hogy valaki jó segítő lehessen? Ilyenkor sok minden eszembe jut.

Az első és talán legfontosabb az, hogy legyen szerető szíve és két keze. Ha valaki ezekkel rendelkezik, már egészen biztosan támaszt tud nyújtani a szülőnőnek. Természetesen az is fontos, hogy a dúla mennyire intuitív alkat, és hogy hogyan áll az empátiával és az elfogadással.

Mindemellett, ha tudja, milyen lelki változásokon mehet át egy várandós, ha járatos a szoptatással kapcsolatos kérdésekben, ha ismeri a vajúdás és a szülés anatómiai, élettani történéseit, ha jól tud kommunikálni az anyával és az egészségügyi személyzettel, ha jártassága van a homeopátia és az aromaterápia területén, és a dúlapraktikák közül is elsajátított jó néhányat, akkor minden bizonnyal egyre jobb segítővé tud válni.

 

Van azonban valami, ami nekem mindennél fontosabb. Ez a hátországom.

 

Emőke korábbi leveleit összegyűjtöttük neked! Itt mindent megtalálsz, ami az anyasággal, a babára várással, a gondozással kapcsolatos!

nlc.hu/dula

A férjem és a gyermekeim támogatása nélkül, úgy érzem, aligha lehetnék jó dúla. Ők azok, akik mindenki másnál jobban tudják, mit jelent nekem ez a hivatás. Ha éjjel szüléshez megyek, biztos lehetek abban, hogy reggel nélkülem is olajozottan elindul a nap, vagy ha éppen késő délután találkozom egy várandós mamával, nyugodt lehetek afelől, hogy valamelyik nagylányom szívesen hazahozza a kicsit az óvodából.

Annyira jó érzés az is, hogy amikor egy-egy szüléskísérésből hazaérek, mindig megkérdezik a gyermekeim, hogy kislány vagy kisfiú született-e, hogy hívják, hogyan érkezett. Később egyébként gyakran megismerik a családot személyesen is, amikor a szülők a kisbabával eljönnek hozzám látogatóba.

 

Békés Emőke
Békés Emőke

Nagyon szeretem a hivatásom, de egészen biztosan nem tudnám ennyire a hozzám forduló anyáknak és apáknak szentelni a figyelmemet, ha nem állna teljes szívvel mellettem a férjem.

Tőle indulok el mindennap adni másoknak, és ezt csak azért tehetem meg, mert én magam is rengeteg szeretetet kapok tőle.

 

Most, hogy írom neked ezeket a sorokat, megannyi emlék villan fel arról, miben is nyilvánul ez meg. Csak egyetlen apró példa.

Ha éjjel megszólal a telefonom, és indulnom kell egy szüléshez, mindig felkel a párom is. Szendvicseket, innivalót készít nekem, aztán ébren várja meg az üzenetemet, amelyben jelzem, hogy rendben megérkeztem a kórházba, s csak azután alszik újra el.

 

Úgy érzem, e nélkül a támogató, szeretetteljes háttér nélkül valóban nem tudnék jó dúla lenni.

Nap mint nap tudatában vagyok ennek, de örülök, hogy a leveled kapcsán most, advent harmadik vasárnapján írhattam is erről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top