Baba

Támogatás a szülés alatt

Néhány nappal ezelőtt hazánkban tartott egy workshopot Debra Pascali Bonaro, a világ legnagyobb dúlaszervezetének (DONA) vezetője.

Debra Pascali-Bonaro
Debra Pascali-Bonaro
Fotó:motherlovedoulas.com

A tréningen  már gyakorló dúlák illetve a hivatás iránt érdeklődő anyák, köztük nagy örömömre egy védőnő és szülésznők is részt vettek. A gyakorlati ismeretek átadása mellett Debra többször említést tett egy olyan nemzetközi szervezet kutatási eredményeiről (Cohrane Collaboration), amely az egészség és az orvostudomány számos területén végzett kutatások rendszerezett áttekintését követi nyomon.
 

A „Nők folyamatos támogatása a szülés alatt” című kutatást 2003-ban végezték el New Yorkban, 13 000 nő élményének feldolgozásával.

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik a vajúdásuk és a szülésük alatt folyamatos érzelmi és fizikai támogatást kaptak, kisebb valószínűséggel igényeltek epidurális érzéstelenítést vagy bármilyen fájdalomcsillapítást, szülésük kevesebb százalékban végződött császármetszéssel, kevesebb volt a vákuummal vagy fogóval befejezett szülés és az anyák elégedettebbek voltak a szülésükkel.

 

Azokban az esetekben, amikor nem kórházi alkalmazottak, hanem például dúlák voltak a  szüléstámogatók, ez a pozitív hatás még nagyobb mértékben érvényesült, mint akkor, amikor az egészségügyi személyzet volt a szülő nők mellett, annak ellenére, hogy a másik csoporthoz képest ők több képzésben részesültek.

 

A folyamatos érzelmi és fizikai támogatás mindenre kiterjedő hatásainak vizsgálata mellett, az új tanulmány ennek a típusú gondoskodásnak a hatásait különböző körülmények között is megvizsgálta.

A kutatás arra a jelentős felfedezésre mutatott rá, hogy valójában az számít, hogy a gondoskodást milyen minőségben jelen lévő személy végzi. Hatásosabb volt, amikor ez a személy nem a kórházi személyzet egyik tagja, hanem egy külsős volt és így nyújtott személyre szabott gondoskodást, hiszen ő teljes figyelmével tudott az anya felé fordulni.

 

Amellett, hogy ki a támogató személy, a tanulmányt írók azt is megfigyelték, hogy a folyamatos érzelmi és fizikai támogatás még hatásosabb volt, ha

–          már a vajúdás elején elkezdődött,

–          olyan környezetben zajlott, ahol nem tudtak rutinszerűen hozzáférni az epidurális érzéstelenítéshez vagy

–          olyan környezetben történt, ahol a nőknek megengedték, hogy ők válasszák meg a szüléstámogató személyt (dúla, partner, barát, családtag).

Támogatás a szülés alatt

A tanulmány szerzői mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy minden nőnek jár a támogatás a vajúdása és a szülése alatt.

Debra örömmel mesélte, hogy Obama elnök támogatja azt a  javaslatot, hogy a vajúdás és szülés alatt a dúlák által nyújtott szolgáltatás kerüljön bele az alapbiztosításba, így amennyiben ez elfogadásra kerül, az USA-ban minden nő ingyenesen élvezheti majd a dúlai támogatás előnyeit.

Hasonló kutatások, összehasonlító vizsgálatok Magyarországon is fontosak lennének, de emellett persze kellenek elkötelezett dúlák és anyák, akik szeretnének hasonló eredményeket elérni, mert a folyamatos érzelmi és fizikai gondoskodás itthon is – mint ahogy a világon mindenütt – valóban minden szülő nőnek jár.

                                                                                        www.gyermekaldas.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top