Baba

Szex és szoptatás

A köztudatban a mell inkább szexszimbólum, pedig igazán sokoldalú ékességünk! Az, hogy a baba táplálásának és megnyugtatásának is a legtökéletesebb eszköze, néha zavart kelt a sorok közt.
 Szex és szoptatás Szex a gyerek előtt?

Harminckét éves vagyok, első babámat szoptatom, aki most másfél hónapos, és szerencsére nincs is ezzel különösebb gondom, kivéve egyvalamit… Más ismerős kismamák is panaszkodtak arra, hogy nagyon zavaró, amikor szeretkezés közben folyni kezd a tej, nem is beszélve arról, hogy nem is nagyon kívánom ezeket az együttléteket. Kimondottan rossz érzés, ha a párom a mellemhez ér. Úgy érzem, az most a babáé, olyan, mintha a szex valahogy beszennyezné. Nekem most bőven elég, hogy a kislányom naponta több órán keresztül a szájában tartja, szívja, nem vágyom több érintésre. Akkor most elromlott bennem valami? Hiszen a férjemet továbbra is nagyon szeretem, nem akarom ezzel tönkretenni a kapcsolatunkat.

Rita, e-mail

Kedves Rita!

Szex és szoptatásElőször is azt szeretném leszögezni, hogy semmi sem romlott el benned, tökéletesen és normálisan működik a tested, nincs semmi, ami miatt szégyenkezned kellene. Talán inkább csak arról van szó, hogy sok év gondtalan szex után új felállással, új élethelyzettel – szülők lettetek – kell megbirkóznotok, és ez azzal jár, hogy a korábbi szokások helyébe most újak vagy kicsit mások lépnek. Amikor orgazmust élünk át, oxitocin szabadul fel a testünkben, ugyanaz a hormon, amely a tejleadó reflexért is felelős. Ezért tapasztalod azt, hogy az orgazmussal körülbelül egy időben a melledből is megindul a tej. Ha ilyenkor rányomod a tenyeredet a mellbimbódra, leállíthatod ezt a folyamatot, de azért nem árt, ha eleve odakészítesz egy textilpelenkát vagy törülközőt.

Abban az időszakban, amikor még nem áll vissza a menstruációs ciklus, testünk természetes ösztrogénhiányos állapotban van. Többek közt ez az oka annak, hogy a hüvely száraz és érzékeny, ez is közrejátszik abban, hogy kevésbé kívánod a szexet. Ezt az időszakot a természet valójában a pici utód szoptatásának, gondozásának szánja, szoros kapcsolatot feltételezve az anya és a baba között. Minden a csecsemő túlélésének és jóllétének szolgálatában áll, ezt parancsolják a hormonok, ez határozza meg ösztönös érzéseidet, ez befolyásolja gondolkodásodat, a fontossági sorrendet az életedben. Az evolúció során ez elengedhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy a gyerek életben maradjon, hogy a faj fennmaradjon.

Amellett, hogy nem árt ezeket a dolgokat tudatosítani, megbeszélni a pároddal, azért célszerű azon is dolgozni, hogy a szexuális kapcsolatotok súlyos vérveszteségek nélkül vészelje át ezt az időszakot. A helyzetnek számos pozitívuma is lehet: sok nő teste érzékibbé, fogékonyabbá válik a szexre, mellünk különösen látványos fejlődésen mehet keresztül, csak kis időt és türelmet kell adnod magadnak és a férjednek is, hogy közösen fedezhessétek fel ezeket a változásokat. Beszéljetek erről, mondjátok el egymásnak kölcsönösen az érzéseiteket, próbáljatok elfogadóan közelíteni a másik fél álláspontjához. Ha sündisznószerűen összegömbölyödsz, és tüskéidet morcosan meresztgeted a külvilágra, az nem valami hasznos ebben az esetben. Persze tudni kell azt a sünt kicsalogatni a védekező pozícióból, simogatással, kedvességgel, türelemmel és figyelmességgel.

 

Szex és szoptatásCikkünk a Kismama márciusi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Szex és szoptatás. Szerinted?
  • 8 trükk nyafi ellen
  • Szülés: vedd át az irányítást?
  • Vészhelyzet. Figyelmeztet a gyermekmentő

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top