Baba

Riasztó születési statisztikák

Egy pszichológus és egy meddőségi specialista segítségével annak jártunk utána, hogy mi az oka annak, hogy ilyen riasztóak a születési statisztikák hazánkban?
Riasztó születési statisztikák Nők, akik nem akarnak gyereket

„Egy régi néphagyomány szerint a várandós asszony betérhetett bármelyik házba a faluban, ha megérzett egy olyan illatot, amit megkívánt. Senki sem csodálkozott azon, ha ilyenkor egyszerűen besétált a család konyhájába, és jóízűen falatozott a tűzhelyen rotyogó ételből. A várandósság ugyanis egy olyan időszaknak számított, amikor az egész közösség támogatta a jövendőbeli édesanyát, hiszen a testében olyan értéket hordozott, ami nagy jelentőséggel bírt az egész falu számára. Ez a hozzáállás napjainkra sokat változott. Ma már szerencsére jelentősen visszaszorult a gyermekhalandóság, továbbá az orvostudomány is sokat fejlődött, így a legtöbben megélik a felnőttkort. Emellett a gyermekek már nem vesznek részt fiatal koruktól a család javainak megteremtésében, sőt egyre jellemzőbb, hogy akár a húszas éveik közepéig a szülők támogatására szorulnak” – magyarázza a születések számának visszaszorulását Higi Vera, pszichológus.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hozzávetőlegesen 6%-kal kevesebb gyermek született 2010-ben, mint akár egy évvel korábban. Míg 1941-ben az élve születések száma 170 ezer fölött volt, ez a szám 1990-ben már 125 ezerre csökkent, 2008-ban pedig alig haladta meg a 99 ezret. A folyamatosan romló tendencia hatására ez az arány ma már lassan az ötven évvel ezelőtti arány fele.

A gyermekvállalás körülményei tehát teljesen átrendeződtek, ami magában hordoz bizonyos veszélyeket is. Mivel a munkavállalás kezdete egyre későbbre tolódik, így sok nő akkor indítja be a karrierjét, amikor a szülés körülményei a legkedvezőbbek lennének számára. Ráadásul a nők ma már nem vihetik magukkal a gyermekeket a munkába, és többnyire nem élnek együtt a generációk sem, hogy szükség esetén kisegítsék egymást, mint annak idején. Ezek miatt sok olyan kérdés merül fel, amihez a modern társadalom még nem teljesen alkalmazkodott.

„Talán azért is születik egyre kevesebb gyermek, mivel most lép termékeny korba az a generáció, akiknek a szülei közül már sokan elváltak – folytatja a pszichológus. – Az ő számukra sokszor komoly életfeladat a házasságba fektetett bizalom felépítése, hiszen nincs előttük olyan sikeres modell, ami megmutathatná, hogy egy életen át ki lehet tartani a másik mellett. Emiatt az élethosszig tartó kötés sok fiatalt bizonytalansággal tölt el, márpedig egy saját gyermek ilyen kötődést jelent. Ezért is fontos, hogy ennek a generációnak a tagjai is megteremtsék magukban azt a bizalmat, hogy igenis képesek lesznek gondoskodni a gyermekükről, és tartós párkapcsolatot kiépíteni. Sokat segítene, ha a válófélben levő szülők igénybe vennék a békéltető tárgyalás, illetve a mediáció lehetőségét, és a lehető legbékésebben válnának el, a gyermekeik pedig megkapnák az a segítséget, hogy ne vigyék tovább szüleik sorsát.”

Riasztó születési statisztikák

Dr. Vereczkey Attila meddőségi szakember főként a meddőség kezelésének hatékonyabbá tételére és a társadalmi segítségnyújtásra helyezné a hangsúlyt ahhoz, hogy minél több szülő vállaljon gyermeket.
A szülési kedv fokozása érdekében nemcsak a meddő páciensek kezelésének hatékonyságát kell növelni, hanem olyan változásokra is szükség van társadalmunkban, mely segíti a párkapcsolatok és családok stabilitását.

A meddőség kezelése sok pár esetében megoldhatja a családalapítás kérdését, így valamelyest tompíthatja a népességcsökkenést, de teljes egészében nem oldhatja meg ezt a problémát. Ahogy a szülők részéről is bizonyos áldozatokra van szükség a gyermekvállaláshoz, különösen az első időszakban, úgy talán társadalmilag is érdemes lenne megadni a szükséges segítséget az újdonsült családok számára. Fontos lenne minél nagyobb támogatást adni a kismamáknak, hogy bátran vállaljanak gyermeket, és ne kelljen félniük attól, hogy nem lesz olyan munkahely, ahova néhány év után visszamehetnek. ”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top