Baba

Érezte a kést a császármetszés alatt

Szörnyű fájdalmak között hozta világra ikreit egy nő, aki az érzéstelenítés ellenére is érezte, ahogy a sebészkéssel felnyitják a hasát.
Érezte a kést a császármetszés alatt Kétfejű sziámi ikerpár született

Ikreit szülte a brit nő császármetszéssel, miközben érezte a sebészkést hasán. A 34. héten járó nőt orvosai javaslatára kellett megcsászározni, így bevitték a műtőbe, hogy előkészítsék a műtétre. „Közöltem az orvossal, hogy érzem a lábaimat!” – mondja a nő, de az aneszteziológus beadta az epidurális érzéstelenítőt, és azt mondta, hogy így már rendben lesz.

„De amikor a késsel belevágtak »a hasamba«, szörnyű fájdalmat éreztem. Üvöltöttem, hogy mindent érzek. Ahogy összeszorították a szétnyílt sebet, égető fájdalmat éreztem. De nem hagyhatták abba, meg kellett menteni a gyerekeimet.”

Érezte a kést a császármetszés alatt

 

Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász szakorvos elmondása szerint a szakma szabályai szerint való ellátásnál ilyen nem fordulhat elő. – Ha valakinek már van epidurálja, akkor azt töltjük fel, ha még nincs, akkor inkább spinált (közelebb a gerinchez, jóval kisebb dózis, de teljes mozgás- és érzéskiesés) szúrnak. Mindkét esetben megvárjuk, amíg a hatás beáll, ezt többször ellenőrzi az aneszteziológus, a vágás előtt kisebb csípéssel vagy szúrással. A kismama érzi a nyomást, vonaglást, de éles fájdalmat nem szabad éreznie. Ha valamilyen esetben nincs idő várni, vagy nem áll be a kívánt hatás, akkor intubálás, altatás mellett döntünk azonnal. Tapasztalataim szerint vannak feldúltabb, érzékenyebb kismamák, akik a mozgatásra is panaszkodnak, de a vágásokra nem reagálnak reflexesen, itt a megnyugtatás és a baba meglátása is megoldja a problémát.

 

Forrás: Northfoto

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top