Baba

Kövérebbek lesznek a császárral születettek?

Egy új kutatás szerint azok a gyerekek, akik császármetszéssel jöttek a világra, később nagyobb eséllyel kerülnek az elhízottak táborába, mint a természetes úton született társaik.
Kövérebbek lesznek a császárral születettek? Császármetszés, de miért?

Meglepő kutatási eredménnyel rukkolt elő egy brazil kutatócsoport: szerintük a fent említett „jelenséget” a szülőcsatornában lévő jótékony baktériumok hiánya okozza. Azt már több kutatás is bizonyította, hogy a túlsúlyos anyának nagyobb eséllyel lesz súlyproblémákkal küzdő gyermeke. Tekintettel arra, hogy az elhízás a terhesség egyik kockázati tényezője, amely végül több császármetszéssel történő szülést von maga után, az is lehet, hogy ez a magyarázat a felvetésre.

A brazil kutatók 2000, 23 és 25 év közötti terhes nőt vizsgáltak. Az elhízottak 15 százalékánál kellett császármetszést végrehajtani, szemben a természetesen szülők 10 százalékával.

A tanulmány elemezte azokat a tényezőket, amelyek magyarázhatják a kapcsolatot, beleértve a nehezebb születési súlyt, a jövedelmi és iskolázottsági szintet, mert a magasabb képesítéssel rendelkező nők között nagyobb volt a császármetszés aránya. Ezen tényezők összesítése után a kutatók azt az eredményt kapták, hogy a császárral szülő nők 58 százalékánál a felnőttkori elhízottság indokolta a beavatkozást. Dr. Helena Goldani, a kutatás vezetője szerint a megállapítások nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést a beavatkozások és a súlyproblémák között, de hozzátette: mivel az újszülött nem találkozik a jótékony baktériumokkal a szülőcsatornában, tovább tarthat, míg az anyagcseréjük helyreáll. Köszönhető ez annak, hogy az elhízott felnőttek emésztőrendszerében általában kevesebb az ilyen jó baktérium, mint a normál súlyú emberek esetén.
A kevesebb jótékony baktériummal kevesebb kalória égethető el, így több zsírt tárol el a szervezet.

Más kutatók szerint azonban az adatok nem voltak megbízhatóak, mert nem tartalmaztak információt az anya súlyáról a terhesség alatt. Így további kutatásokra is szükség van.

Brazíliában, ahol a tanulmány készült, a terhességek 44 százaléka „végződik” császármetszéssel, melyek többsége orvosilag nem indokolt.

 

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top