Baba

Örökbefogadó anyák is szoptathatják a kisbabát

Bármennyire meglepő, egyre több anyuka próbálja meg szoptatni örökbefogadott csecsemőjét. Aki elég elszánt és kitartó, annak sikerülhet.

Leginkább az érzelmi kötődés megerősítése a célja azoknak az örökbefogadó anyáknak, akik elhatározzák, hogy szoptatni fogják nem biológiai gyereküket. De nemcsak a bensőséges kapcsolat kialakítása miatt teszik mellre a babát: fontos szempont az anyatej egészségügyi haszna is.

Anne Schaeffer és kisfia, Robbie
Anne Schaeffer és kisfia, Robbie
Fotó: moms.today.msnbc.msn.com

Egy amerikai nő, Anne Schaeffer, aki korábban négy sikertelen lombikbébi-beavatkozás után döntött férjével az örökbefogadás mellett, az édesanyjától hallott az indukált laktációról, vagyis a mesterséges tejfakasztásról. Schaeffer egy New York-i szoptatási tanácsadót keresett fel, aki tizenhat évvel ezelőtt maga is szoptatta adoptált gyermekét. A szakember egy kanadai gyermekorvos útmutatója, az úgynevezett Newman-Goldfarb Protokoll alapján segített a fiatal nőnek abban, hogy saját anyatejével tudja táplálni gyermekét.

A 11 hónapos kisfiú édesanyja így nyilatkozott nemrég: „Nem tudhatom, milyen lenne a kapcsolatunk, ha nem szoptattam volna, de ennél szorosabb aligha. Tényleg csodálatos, biztos kötődés alakult ki a babában. Nem tudom, ebben mennyi szerepet játszott a szoptatás, de az biztos, hogy rosszat nem tett.”

A tejelválasztás elősegítése érdekében a legtöbb örökbefogadó anyuka több hónapon keresztül fogamzásgátló tablettát szed, hogy megtévessze a testét. A kanadai útmutató egy gyógyszert is ajánl, amelynek mellékhatása a tejfakasztás, bár a szert az Egyesült Államokban nem engedélyezték, mert depressziót is okozhat. Vannak bizonyos gyógynövények is, amelyek elősegítik a tejtermelődést, de a legtöbb nő a gyógyszeres rásegítést választja. A mellszívó készülékek használata is hozzájárulhat a sikerhez, mert a rendszeres szívás hatására fokozódik az oxitocin termelődése.

A szoptatás azonban sikerülhet gyógyszerek nélkül is: egy amerikai színésznő, Jane Anne Wilder például egy speciális szerkentyűt alkalmazott: a mellére erősített kis csövön keresztül etette üvegből a babát. A kicsik állítólag nem érzékelik a különbséget, és a szívástól a tejelválasztás is fokozódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top