Baba

Saját testvérét szülheti meg anyja petesejtjéből

A lány felnőttként dönthet majd arról, felhasználja-e anyja lefagyasztott petesejtjeit.
Libby és Jenna

Libby és Jenna

Forrás: mirror.co.uk 

A most 4 éves kislány, Libby Dye egy olyan kromoszóma-rendellenességgel született, ami miatt szinte egészen biztosan meddő lesz. Édesanyja, Jenna viszont azt szeretné, hogy egyszer majd a lánya is átélhesse az anyaság élményét. Ennek érdekében le akarja fagyasztatni saját petesejtjeit, hogy egy nap a lánya majd használhassa őket, és így mesterséges megtermékenyítéssel ő is életet adhasson egy gyermeknek.

„Lesújtó volt belegondolni, hogy Libbynek soha nem lehet majd saját gyermeke, sohasem örökítheti tovább a génjeit. Rádöbbentem, hogy ez a rendellenesség mennyire rányomja majd a bélyegét az életére, hogy sohasem élheti át a szülővé válás örömét, mindenemet átjárta a szomorúság és nem akart múlni” – nyilatkozta Jenna a Mirrornak.

Az asszony bevallotta, hogy bár tudja, nem ő tehet lánya betegségéről, a lelke mélyén mégiscsak hibásnak érzi magát. „Azt kérdeztem magamtól: hogy történhetett ez? Nem ittam, nem dohányoztam, rendesen táplálkoztam, elvileg mindent úgy csináltam, ahogy kell a terhesség idején. Mindent megtettem, amit tudtam, hogy vigyázzak magamra és a babára.”

Szeretne unokát – aki a lánya is lesz

Libbynek egy bátyja van, és szülei nem szeretnének több gyermeket, ezért a kislánynak nem lesz lánytestvére sem, akitől később esetleg kaphatna petesejtet. Az asszony tavaly állt orvosai elé azzal a tervvel, hogy le szeretné fagyasztatni petesejtjeit a lánya számára. Mivel a kórházban ilyen kérésre még nem volt példa, több hónapig vizsgálták az ügyet, mind orvosi, mind pedig etikai és jogi szempontokból. Végül novemberben jött a jó hír: az eljárást el lehet végezni.

A szülőknek és a gyerekeknek azonban egészen a kislány felnőttkoráig pszichológiai tanácsadásra kell majd járniuk, és ha eljön az idő, természetesen Libby dönthet majd arról, hogy fel akarja-e használni a petesejteket.

Az anya elmondta, nagyon szeretne egyszer nagymama lenni. Még úgy is, hogy az unokája egyszerre a lánya is lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top