Család

“Ne engedjenek terheseket a volán mögé”

Sok kismama egyenesen ellenséget lát a biztonsági övben, úgy gondolják, hogy a szorítása kárt tehet a magzatban – ezért akár arra is képesek, hogy a hátuk mögött vagy a lábuk alatt vezessék el. Igazuk van?

 

Hát mögött vagy lábak között elvezetve, ruhacsipesszel lazán tartva, övterelővel a has alá húzva, vagy éppen teljesen mellőzve – népszerű kismama-variációk a biztonsági övre. De a leleményes várandósok nemcsak különféle övbecsatolási megoldásokat alkalmaznak, hanem övmellőzési kiskapukat is kitalálnak, csak hogy kényelmes legyen a volán mögött.

„Végig vezettem a terhességeim alatt, és utáltam a biztonsági övet, úgy éreztem, hogy megfulladok, meg a babát is féltettem, ezért általában nem kötöttem be magam, vagy néha a felső pántot húztam át a hasam fölött – mondja Ivett, egy háromgyerekes édesanya. – A férjem karosszériás, ő mondja mindig, hogy az öv többet árt, mint használ, és ha baj van, legalább ki tud mászni a kocsiból. Amúgy a mai napig lazán kezeljük a biztonsági öv témát, max a büntetés miatt kötjük be magunkat, és falun belül a gyerekeket is csak beszórjuk hátra. Korábban egy-egy hisztinél az is megesett, hogy az ölembe vettem őket, mert úgy éreztem, hogy az agyalapi mirigyemre támad a frekvenciájuk. Ami érdekes, hogy ennek ellenére a középső gyerek bekötve utazik szívesebben, és szól, hogy ne induljunk, ha még nincs a helyén az öv.”

Ivetthez hasonlóan sok várandós utasítja el kategorikusan a biztonsági övet, ugyanakkor vannak biztonságmániások is. „Bennem pocakosan sem merült fel soha, hogy ne kössem be az övet, sőt azonnal beszereztem egy övterelőt, mert ahogy nőtt a hasam, egyre jobban piszkált a biztonsági öv pántja – meséli a kétgyermekes anyuka, Megyeri Sára, akinek a férje később a család másik autóját is övterelősítette. – A barátnőimnek is bőszen ajánlgattam, és ha jól számolom, eddig már hat gyerek is született azokból a hasakból, amelyeket az övterelőim védtek. Van egy barátnőm, aki következetesen elzárkózott az öv használata elől, de amikor öt hónapos terhesen koccantak egy másik kocsival, ő is farfelcsapva rohant a jól bevált kütyüért. Hozzáteszem, elég drága mulatság, mint ahogy sok más várandósoknak és babáknak címzett dolog a bababoltokban, de ez legalább hasznos, nem úgy, mint ezer más hülyeség, amiket rásóznak a kismamákra.

Szerintem a vezetéstől félni felesleges, bár ilyenkor akkora hormonviharok érik az ember testét, hogy természetes, ha a nők egy kissé megbuggyannak – folytatja Sára. – Egyszer a fővárosban ültem a dugóban, amikor a Roosevelt téren egy nő ordítozott ki a kocsija ablakán egy másik autósnak, aki épp az ő sávjába készült bepofátlankodni, hogy »Nem gondolja, hogy kilenc hónapos terhesen beengedem a sorba?!«.”

Megtiltaná a vezetést

Azt a véleményt, hogy a testünkben dúló hormonváltozások miatt kismamaként a normálisnál még egy fokkal veszélyesebb üzem az autóvezetés, a vezess.hu főszerkesztője, Rácz Tamás is osztja. „Amikor egy motoros újságírónő ismerősöm várandós lett, azt mondta, saját magából kiindulva megtiltaná, hogy terhes nőket a volán mögé engedjenek. Ő, akinek a vezetés az életformája, általában sokkal jobban odafigyel minden apróságra, ami út közben történik, terhesen azt vette észre magán, hogy egyszerűen annyira dekoncentrált, hogy előfordult, hogy nem emlékezett vissza útszakaszokra, ahol elhaladt.”

A szakújságíró azt ugyanakkor feleslegesnek tartja, hogy külön KRESZ-szabályokat vezessenek be a kismamákra, szerinte inkább mindenki legyen tisztában a veszélyekkel és a saját korlátaival, és a gyereke és a saját teste épségét tartsa szem előtt. „Amikor a feleségem a lányainkat várta, sokkal többször volt fáradt, és olyankor inkább be sem ült az autóba. Persze tudom, hogy sokszor nincs más választás, és muszáj vezetni. Ha így alakul, a biztonsági övet azért mindenképp kössük be, hiszen a statisztikák is azt bizonyítják, hogy bekötve sokkal jobbak az esélyeink arra, hogy szerencsésebben megússzunk egy esetleges balesetet” – hangsúlyozza Rácz Tamás.

„Végül sikerült félreállni”

Terhesség alatt bármikor előfordulhat hirtelen rosszullét is, ami különösen akkor ijesztő, ha egyedül van az ember lánya a kocsiban. „Az első gyerekemet vártam, a 34. hét környékén lehettem, amikor a Szentendrei úton, ami totál be volt állva, elkezdett fájni a hasam – kezdi a sztoriját Vecsei Lilla, egy háromgyermekes, piliscsabai anyuka. – Egyedül voltam a kocsiban, ráadásul dög meleg volt, és én a belső sávban araszolgattam. Az abszolút reménytelen volt, hogy kikecmeregjek onnét anélkül, hogy bedugulna a fél város, így aztán haladtam, ahogy a forgalom engedett, de eléggé kétségbeestem. Nem azért, hogy úristen, most szülök meg, attól nem tartottam, csak ijesztő volt, hogy nem tudtam rendesen odafigyelni a vezetésre. Arra már nem is emlékszem pontosan, hogyan végződött a történet, de úgy rémlik, végül sikerült félreállni, lenyugodni, és elmúlt a fájdalom is” – teszi hozzá az anyuka, aki a rossz élmény ellenére később sem félt beülni a volán mögé.

Egy fórumozó édesanya is bevallja, hogy terhesen sokkal veszélyesebb a vezetés: „Én végig vezettem, bár nem kellett volna (…) a nyolcadik hónapban úgy belecsúsztam valakibe, hogy kiakadt a biztonsági övem. Nem mentem gyorsan, csak esett, és csúszott az út. Egy biztos: addigra az ember reakcióideje annyira megnő, hogy maga sem gondolná. Én is láttam már, hogy az előzőben fogok landolni a felüljáró alján, mégsem volt annyi lélekjelenlétem, hogy rámenjek a baloldali villamossínekre. Pedig akkor mindezt elkerülhettem volna, nem jött a villamos. Még jó, hogy a babának nem lett semmi baja.”

Vajúdva vezetett be a kórházba

Persze vannak, akikre nagyobb hatással van egy-egy kellemetlen incidens, és úgy döntenek, hogy soha többé nem vezetnek terhesen, és akadnak kismamák, akik kizárólag hátra hajlandóak beülni, mondván, ott biztonságosabb. Na és ott a másik véglet, a vakmerő kategória, amikor a leendő anyuka saját magát fuvarozza kórházba vajúdás közben. „Az egyik kismamám egyedül volt otthon, amikor beindultak a fájások, ezért úgy döntött, beül a kocsiba és szépen bevezet a kórházba – meséli Kuruczné J. Linda, védőnő. – Amikor erősödött a fájdalom, megállt az út szélén, majd továbbhajtott, így, több szakaszban végül szerencsésen beért a körülbelül tíz kilométerre lévő kórházba. Csakhogy az egész sokkal rosszabbul is végződhetett volna, hiszen ilyenkor nagyon könnyen elveszíthetjük a kontrollt az autó fölött, ezért senkinek nem ajánlom, hogy ezt a példát kövesse. Ha nincs, aki bevigyen, inkább hívjunk mentőt, úgy már útközben is szakszerű segítség van mellettünk” – mondja a szakember, aki legfeljebb kánikulában vagy influenzajárvány idején tartja jobb választásnak az autózást a tömegközlekedésnél.

A szülés előtti időszak nemcsak testileg, hanem idegileg is megviseli az ember lányát, ezért sokan felelőtlenek, és még fel is háborodnak, ha valaki számon kéri rajtuk a biztonsági övet. „Attól felesleges tartani, hogy az öv károsítja a magzatot, ha hirtelen megfeszül, hiszen az első időszakban még olyan kicsi, hogy egyszerűen beljebb húzódik a medence felé, félidőtől pedig a has alatt vezetett öv teljesen biztonságos. Szerintem célszerű lenne, ha szabályoznák a kismamák biztonságiöv-használatát, és akár a terhesség felétől kötelezővé tennék az övterelőt, hiszen nagyon sokan vannak sajnos, akik azért nem kötik be magukat, mert félnek az öv szorításától, vagy csak kényelmetlen számukra” – teszi hozzá a védőnő.

Igazolást lehet kérni, hogy ne kelljen az öv?

Az övellenesek közül ráadásul sokan látnak kiskaput egy bizonyos KRESZ-paragrafusban: „A barátnőm 38 hetes terhes és vezet. Tegnap igazoltatta rendőr, és azt mondta, hogy az orvostól lehet valami igazolást kérni, hogy ne kelljen használnia a biztonsági övet, mert egy balesetnél az öv őt megmenti, de a babát biztosan nem” – írja egy fórumozó a Cafén. A megkeresésünkre reagáló háziorvos még sosem adott ki ilyen igazolást, és azt mondta, csak azért, mert valaki terhes, nem is adna.

„Azok kaphatnak ilyen igazolást, akiknek például a testalkata nem teszi lehetővé, hogy az övet becsatolják, mert mondjuk extrém túlsúlyosak – magyarázza egy, a neve elhallgatását kérő rendőr. – A biztonsági öv használata, amit a test előtt elvezetve kell bekötni, a kismamák számára is kötelező. Olyanról még nem hallottam, hogy valakinek a nőgyógyásza vagy a háziorvosa a terhességre hivatkozva kért volna felmentést, de nem is lenne értelme, hiszen az öv nyújt megfelelő biztonságot babának és mamának egyaránt. Ha pedig már nagyobb a hölgyek hasa, alatta célszerű elvezetni az öv alsó pántját – teszi hozzá a rendőr, aki szerint az is gyakori tévhit, hogy a terhesség utolsó időszakában tilos lenne a vezetés. – Saját felelősségünk eldönteni, milyen állapotban ülünk autóba, és ez a kismamák esetében sincs másként.”

Te vezettél terhesen? Övvel vagy öv nélkül? A témát nemsokára folytatjuk egy nyolc hónapos terhesen is motorozó kismama történetével! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top