Baba

Nem baj, ha sír a baba

Nem árt a gyerekek fejlődésének, ha nem ringatják őket álomba, mikor sírnak éjjel. Viszont nem is használ, csak az anyáknak könnyebb.

Ausztrál kutatók arra jutottak, hogy nincs rossz hatással a gyerekek lelki egészségére, ha a szülők hagyják őket sírni csecsemőkorban, írja a Huffington Post. Természetesen nem arról van szó, hogy amíg a kicsi rekedtre sírja magát, az anyuka füldugóval alszik a falnak fordulva.

Nem ringatják álomba

Két olyan módszer hosszú távú hatásait vizsgálták, amivel a szülők a síró babát arra szoktatják, hogy önállóan aludjon el. Az egyiknek az a lényege, hogy amíg a kicsi sír, csak időközönként foglalkoznak vele, így próbálják meg elérni, hogy magától nyugodjon meg. A másik módszer szerint a szülő a gyerekszobában marad a gyerek mellett, de nem eteti meg, vagy ringatja álomba, csak néha megsimogatja.

Nem baj, ha sír a baba

„Mindkét módszer nyitja az, hogy a szülők akkor teszik be az ágyba a gyereket, amikor már álmos, de még nem alszik” – magyarázta el egy alvásszakértő. – Ez azért fontos, mert így maguktól alszanak el, és ezt egy tanulható viselkedés.”

Csak az anyáknak tesz jót

A kutatók hét hónaposan kezdték el vizsgálni azokat a gyerekeket, akiket így szoktattak rá az alvásra, és egészen hatéves korukig követték őket. Úgy találták, hogy semmiben nem szenvedtek hátrányt, azokkal a gyerekekkel szemben, akiket nem hagytak sírni a szüleik. Sem érzelmileg, sem lelkileg nem sérültek, nem lettek stresszesebbek, ugyanolyan jól aludtak és ugyanolyan jó kapcsolatban voltak a szüleikkel.

Viszont arra sem találtak bizonyítékot, hogy ezek a módszerek bármi pozitív hatást hoztak volna, bár egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az anyukák lelki egészségének jót tettek. Azt viszont nem zárták ki most sem, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket korábban trauma ért korábban, vagy különösen nyugtalanok valamiért, ne ártana, ha hagyják őket sírni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top