Baba

Gyerek pucéran. Te megosztod a fotót?

Egy évtizeddel korábban nem volt még kérdés, hogy szabad-e egy kétéves gyereknek pucéran a strandon fürdenie. Mindenki természetesnek vette. Manapság azonban ez olyan sok problémát vet fel, hogy a legtöbben visszariadnak tőle. Pedig nem kellene!

Tíz éve még fel se merült a szülőkben, hogy fürdőruhát vásároljanak három év alatti gyerekeiknek. Nem is lehetett kapni efféle dolgot. Manapság azonban az a ritka kivétel, akinél strandra menet nincs a táskába dobva egy ilyen ruhadarab. Nem véletlen a változás: sok strandon kifejezetten tilos a gyerekmedencébe bugyi vagy úszópelus nélkül a vízbe menni.

Általában higiéniai szempontokra hivatkoznak. Ezzel ugyan lehet vitatkozni, hiszen a pisi simán kifolyik ezekből, és ha nagyobb baleset történik, az ellen se véd egy kis szövetdarab, még kevésbé a bő úszópelus. A ruha ráadásul a fertőzésektől se véd, még a piszoktól se nagyon. Aki szokott tengerben fürdeni, tudja, hogy a legszorosabb fürdőruha alá is bemegy a homok, és az intim nyílásokból is bőven van mit kiáztatni.

A szabálynak azonban van egy jó tulajdonsága: egyértelmű. Ám az már nagyon is egyéni értelmezés kérdése, hogy mi a helyzet a medencén kívül, vagy egy olyan tóparton, tengerparton, ahol nincs kiírva semmi. Kérdések tömege merülhet fel a szülőben. Ilyenkor le szabad venni a gyerek bugyiját és szabad neki pucér popsival szaladgálni, napozni, játszani – vagy okosabb, ha ilyenkor is ráadunk legalább egy kisbugyit? Vajon hány éves korig megengedhető a teljes pucérkodás? És vajon mikortól kell bikinifelsőt is ráadni a lányokra?

Pucéron a strandon. Te is lefotózod a gyereked?

Figyelni kell a többieket

A kérdésre nincs egyértelműen jó válasz. Függ attól, milyen országban vagyunk, hányan vannak körülöttünk, azok hogyan vannak öltözve, és még attól is, hogy fiú vagy lánygyerekünk van.
Finnországban az egész család együtt megy meztelenül szaunázni, és más északi országokban se csinálnak nagy ügyet a meztelenségből. Ha olyan helyen nyaralunk, ahol ők vannak többségben, nekünk sem kell ragaszkodni a gyerek felöltöztetéséhez. Ám ha például Amerikába megyünk nyaralni, akkor az is előfordulhat, hogy ránk szólnak, ha a kétéves kislányunkon nincs melltartó. Magyarország köztes álláspontot képvisel. A legtöbb helyen elnézik, ha kétéves korig pucéran szaladgál egy kisgyerek, de utána már elvárják, hogy eltakarja az intim részeit. Egy fizetős, zsúfolt strandon a csecsemők meztelenkedését sem nézik jó szemmel, ám a Balaton-parton hétköznap nem fognak csúnyán nézni akkor sem, ha oviskorú gyerekünk ledobja a ruhát.

– A legjobb támpont mindig az, ha figyeljük a többieket, és alkalmazkodunk hozzájuk. A kétéves már megérti, hogy fel kell vennie a ruhát, elmondhatjuk neki, hogy a meztelenséggel nincs baj, csak vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani – magyarázza Nagy Brigitta pszichológus.

Lövöd a Facebookra?

Pucéron a strandon. Te is lefotózod a gyereked?

Mindez persze nem olyan egyértelmű, és csak tovább nehezíti a dolgot, ha a szülők is zavaró jelzést küldenek a gyereknek. Mert mondhatjuk mi a gyereknek, hogy nem illendő a strandon meztelenül szaladgálni, csak otthon a kertben, ahol senki nem látja. Ám ha ez utóbbit lefotózzuk az okostelefonunkkal és felrakjuk a Facebookra, hogy mindenki lássa, milyen aranyosan is pancsol, máris megszegjük a saját magunk által állított szabályt.

Bár a Facebook szabályzata egyértelműen tiltja a meztelen fotók megosztását, sok szülő azt gondolja, mindez nem érvényes a gyerekre, hiszen csak fürdik, vagy csak a kertben játszik, és semmi szexuális töltete nincs a képnek, amit készít róla, hiába látszanak a nemi szervek.

Furcsa módon a legtöbb ember, aki a saját gyerekéről meztelen fotót rak fel a netre, nagyon is tart a pedofiloktól. Eszébe sem jutna, hogy meztelenül engedje a gyereket a strandon szaladgálni és erőteljesen tiltakozna, ha le akarná valaki fotózni, még akkor is, ha fel van öltözve. Azt gondolják azonban, hogy a Facebook más, privát terület. Ha okosan beállítják, ki láthatja a képet, az nem kerülhet rossz kézbe.

– Ez bizony jókora tévedés! – állítja Batki Zsolt kommunikációs szakértő. – Amint megjegyzést fűz ehhez a képhez, azonnal megjelenik az ő saját időfolyamában is, és máris láthatóvá válik az ő ismerősei előtt. Egy népszerű fotó szó szerint percek alatt bárhová és bárkihez eljuthat. Ráadásul amint feltesszük a netre, a Facebook tulajdonává válik, elraktározódik a szerveren, és soha többé nem tudjuk letörölni. Minden netre felkerült fotó szabadon letölthető, megosztható, elküldhető – ezt nem tudjuk megakadályozni. Ami egyszer kikerül a netre, afölött soha többé nincs hatalmunk.

Legyen tabu a pucér gyerek?

A meztelenül fürdőző gyerekekkel persze nincs baj. Soha nem is volt.
– A gyerekek számára kifejezetten hasznos és fejlesztő, ha sok időt töltenek nyáron ruha nélkül. Segíti a szobatisztaság megtanulását, a testérzékelés megtapasztalását, a szenzoros integrációt – magyarázza pszichológus szakértőnk.
Abban sincsen semmi rossz, ha ezeket az önfeledt, boldog pillanatokat megörökítjük a modern technika segítségével. Ám mielőtt megosztod másokkal is ezeket az emlékeket, érdemes egy pillanatra megállni és végiggondolni: olyan ez a kép, amit akár az óvoda faliújságára is kiraknál? Odaadnád a nagymamának? Kitennéd otthon a falra, hogy bárki láthassa? Ha a legkisebb kétely is felmerül benned, akkor inkább tartsd meg magadnak a fotót, tedd a fiók mélyére, és tartsd olyan biztonságban a kíváncsi tekintetek előtt, ahogyan magát a gyereket is tartod, ha ruha nélkül van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top