Baba

Természetes úton is születhetne az ikrek többsége

Tévhit az, hogy aki az egyik gyermekét műtéttel szülte, az a többit is így fogja.

Az ikrek többsége császármetszés nélkül, természetes úton is biztonsággal megszülethetne – állítja egy kanadai kutatás. A kutatás során az orvosok a meddőségi kezelések következtében növekvő számú ikerszüléseket vizsgálták.

A torontói Sunnybrook Egészségügyi Tudományos Központ Jon Barrett vezette kutatócsoportja 25 ország 2800, ikreket váró kismamáját követte nyomon. A vizsgált ikermagzatok közül az elsőnek születők mind hosszfekvésben fejvéggel helyezkedtek el. Az orvosok többsége császármetszést javasol akkor, ha az első iker lábával fordul a szülőcsatorna felé, vagy harántfekvésű, azaz az anya és a magzat hossztengelye derékszöget alkot.

Természetes úton is születhetne az ikrek többsége

Az anyák felénél császármetszést írtak elő, a többieknél hüvelyi szülés volt várható. Az utóbbi csoport körülbelül 40 százalékánál végül császármetszést végeztek, a műtétre kiírtak 10 százaléka pedig hüvelyi szüléssel adott életet ikreinek. Az újszülöttek mintegy 2 százaléka meghalt, vagy súlyos rendellenességgel jött világra. Semmiféle különbséget nem jelentett azonban születésük módja, nem befolyásolta az anyai szövődmények arányát sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top