Baba

Remek olvasmányok kezdő anyáknak

Pusztán szakirodalomból nem lehet gyereket nevelni, mégis akarva akaratlanul összeáll a személyes könyvtárunk, amelyeknek darabjait aztán szívesen ajánljuk tovább. Én is így teszek most…

Remek olvasmányok kezdő anyáknakMelanie Sykes: A gyönyörű kismama
A szerző fotómodell és televíziós műsorvezető, nem mellékesen gyönyörű. Nem titkolja, mennyire nehezen élte meg a várandósságait, így azoknak a nőknek igyekszik kapaszkodót kínálni, akiknek fontos, hogy ne csak túléljék, hanem boldognak, nőiesnek, vonzónak érezzék magukat ezekben a hónapokban és a szülés után is. Különösen jól jön egy olyan napon, amikor nem tudunk mit kezdeni átalakuló testünkkel. Melanie Sykes testápolási, öltözködési, táplálkozási tippekkel is szolgál, valamint azt is megosztja olvasóival, ő hogyan fogott neki a testedzésnek, és mit tett az érzelmei feldolgozása érdekében. Nem csak ő szép, de a könyv is, a sok remek illusztráció miatt élmény forgatni.

Remek olvasmányok kezdő anyáknakIngeborg Stadelmann: A bába válaszol
Soha nem érdeklődtem akkora vehemenciával a természetgyógyászat iránt, mint azután, hogy felfedeztem Ingeborg Stadelmann német bába könyvét, aki sok év tapasztalatait öntötte sorokba, hogy a  terhesség és a gyermekágy idejére szolgáljon tanácsokkal. Az indítékom egyszerű volt: ebben az időszakban nem szívesen kapkodtam be gyógyszereket. Akármilyen új tünetet produkáltam, találtam rá természetes megoldást, és a különféle tea- és olajkeverékek valóban enyhítettek a panaszaimon. Például a terhesség végén sokat fájt a lábszáram, és Stadelmann asszony receptjének jóvoltából nyugodtabbá varázsoltam az éjszakáimat. Lelkesen jártam a bioboltokat és kutyultam a segítő szereket. Kedvencem volt a citromfüves bábatea és a stabilizáló testolaj. Ha a természetes megoldások híve vagy, nagy élvezettel fogod forgatni ezt a könyvet.

Remek olvasmányok kezdő anyáknakElizabeth M. Ward: Egészséges ételek, egészséges gyerekek
Amikor csemeténk már nem csupán anyatejen él, jön a következő kérdés: mit egyen a gyerek? Dr. Elizabeth M. Ward táplálkozási szaktanácsadó olvasmányos formában, sok példával illusztrálva adta meg a választ a kérdéseimre. Kitér a szilárd ételek bevezetésére, az ételallergiákra és a cukorfogyasztásra is. A jó tanácsok egész tárházát kínálja egészen 6 éves korig, és recepteket is ajánl az egészséges étrend összeállításához.

Remek olvasmányok kezdő anyáknakSusanne Valliéres: Pszichotrükkök 3-6 éves korig
Egy ekkorka gyerkőccel már igazán meg lehet beszélni a dolgokat. Például azt, hogy miért költözzön ki az ágyunkból, mint ahogy azt is játékszerrel megoldjuk majd, amennyiben kölcsönözzük a kanadai pszichológusnő ötleteit, ha az iránt kezd faggatózni, hogyan készül a kistestvér. Ebben az életkorban millió olyan kérdéssel szembesülünk (sok olyannal is, amire nem szívesen adunk választ), amit meg kell válaszolnunk, hiszen a mi kisbabánkból hirtelen öntudatos óvodás lesz. Nemrég szereztem be a könyvet, hiszen mi is ehhez a szakaszhoz érkeztünk…

Remek olvasmányok kezdő anyáknakVekerdy Tamás: Érzelmi biztonság – Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és önmagunkról?
Hiszem, hogy gyermekünk megértéséhez önmagunkon keresztül vezet az út – e tézisem jól rímel a Vekerdy Tamás legjobb előadásait tartalmazó könyv alcímére. Szülőként nagy a felelősségünk abban, mennyire veszi majd eredményesen utódunk az élet akadályait. Ahhoz pedig, hogy kiegyensúlyozott, a nehézségekkel megküzdeni képes felnőtt váljon belőle, érzelmi biztonságra van szüksége. Most csupán egyetlen gondolatot idéznék: a gyerek „magával hozza azt a tudást, amire élete során szert tehet, csak csíraállapotban. Ahhoz azonban, hogy ezt kibontakoztassa, arra van szüksége, hogy megfelelő környezetbe kerüljön. Éppen ezért a kisgyermekkor alapvetően fontos az egész életpálya alakulása szempontjából.” A legfontosabb kulcsszó pedig nem más, mint az elfogadás.  

Remek olvasmányok kezdő anyáknakJodie Hedley-Ward: Lennél te is szexis anya?
Határozottan közérzetjavító hatású olvasmány, bár a cím könnyen bevihet az erdőbe, hiszen az anyaság első hónapjai (évei?) nem arról szólnak, hogy szexi démonként tündököljünk.
Jodie Hedley-Ward remek könyve azonban útmutatót ad a kezünkbe, hogy elhiggyük, anyaként is lehetünk dögös nők, és bátran élvezhetjük az életet. Tippjeit saját tapasztalatai diktálták, hiszen ő rájött, hogyan energetizálja magát annyira, hogy nap mint nap lelkesen vesse bele magát az anyaság 24 órás műszakába. A titok szerinte nem más, mint egy olyan életstílus kialakítása, amelyben valóban jól érezzük magunkat. Fontos fogalomként kerül elő az improvizáció, a bűntudat száműzése, a belső monológ és az önkéntes szabadság. Inspiráló és szórakoztató olvasmány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top