Baba

Ennyi lesz a babakötvény kamata

Népszerűsítő kampány is indul, sőt az értékesítési pontok számát is növelik.

Az éves átlagos inflációhoz képest 3 százalékos kamatprémiumot fizet évente a 19 éves futamidejű új babakötvény. A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátják ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá.

A babakötvény első sorozata a 2014. január 31-éig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkező gyermek javára vásárolható. Az ez idő után született gyermekek számára a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.

A szülőknek továbbra is meg kell nyitniuk a Start-számlát a gyermekük számára annak érdekében, hogy a babakötvényt megvásárolhassák. Ha ezt nem teszik meg, akkor a kincstári letéti számlán marad a minden gyermeknek járó 42 500 forint, ez azonban csak az infláció mértékével kamatozik. A babakötvényre járó kamatprémiummal az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a Start-számla megnyitására szeretné ösztönözni a szülőket.

A babakötvény névértéke 1 forint, vagyis bármekkora összegben vásárolható, amennyiben a szülő is kíván előtakarékoskodni gyermeke számára. A Start-számlára érkező befizetések után továbbra is megmarad a 10 százalékos, évente maximum 6 ezer forintos állami hozzájárulás. A babakötvény éves kamatát a számlán jóváírják, és automatikusan újra befektetik. Ehhez mindössze a szülő egyszeri nyilatkozatára van szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top