Baba

Több pénz ígérnek jövőre a koraszülöttmentésre

A tárca ígérete szerint jövőre összesen 565 millió forint jut arra, hogy a koraszülött csecsemők a lehető legmegfelelőbb ellátást kaphassák meg, növelve ezzel esélyüket.

Az Országgyűlésnek benyújtott tervezet szerint a jövő évi költségvetésben az idei évre tervezetthez képest 182 millió forinttal több jut a koraszülöttek mentésére. Ebből az Országos Mentőszolgálat 2014-ben két új korszerű mentőgépkocsit szerez be 70 millió forint értékben, míg a további 110 millió forintot a mentés működési költségeinek többlettámogatására kívánja fordítani az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága.

A szaktárca folytatja a 2010-ben indított pályázatait. Ennek köszönhetően 4,8 milliárd forintból az ország 23 intézményében újul meg a koraszülött-ellátás.

Világszerte és Magyarországon is tíz csecsemő közül egy idő előtt születik. Pontosan az újszülöttek 8 százaléka jön koraszülöttként a világra. A magas arányok miatt a koraszülöttség népbetegségnek nevezhető. A magyar babák 8,5 százaléka 2500 grammnál kisebb súllyal, illetve a 37. hét előtt születik. Ez évente több mint 8 ezer csecsemőt jelent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top