Baba

A karácsony 7 csodája – gyerekszemmel

Az én gyerekeim a legjobban azt várják minden karácsony este, hogy végre törölközőt borítsunk a fejükre, és úgy mehessenek át egyik szobából a másikba.

Tíz évvel ezelőtt, amikor csupa maszatosan hazajöttek a hógolyózásból, egyszerűen nem tudtam jobbat kitalálni, hogyan is vihetném őket át a gyerekszobába anélkül, hogy meglátnák a nappaliban lévő óriási, feldíszített fenyőfát a sok ajándékkal alatta. Márpedig muszáj volt átmenni a belső szobába, mert ott voltak a szép ünnepi ruhák, amibe át kellett öltözniük. Kínomban a fejükre borítottam egy törölközőt. Nem is sejtettem, hogy ezzel új ünnepi hagyományt indítok el. Azóta ha megkérdezzük, mire emlékeznek legszívesebben a karácsonyból, a törölközőt említik elsőként. Így hát újra és újra elővesszük – bár már nem lenne rá szükség, mert közben más lakásba költöztünk. A törölköző azonban maradt, mert számukra ez már hozzátartozik az ünnephez.

A gyerekek ugyanis egyáltalán nem azt tartják fontosnak karácsonykor, amit mi. Míg az anyukák az ünnepi ebéd fölött szorgoskodnak és vagyonokat költenek az ajándékokra, a gyerekek számára egészen máshol rejlik az igazi karácsonyi hangulat.

A karácsony 7 csodája – gyerekszemmel

 

1. Csomagolópapír

Kicsit vicces és kínos lehet a helyzet, amikor a gyerek kibontja a rokonok drága ajándékát, és ahelyett, hogy izgatottan rávetné magát az ezergombos, világító, beszélő sünre, elkezdi boldogan gyűrögetni a csomagolópapírt. Pedig az ő nézőpontja teljesen érthető: játéka ezer is van, de ilyen csillogó, fényes papírt még soha, senki nem adott a kezébe. Eszünkbe ne jusson elvenni tőle! A gyereknek joga van annak örülni, aminek akar, a boldogságot nem lehet irányítani – nevessünk egy nagyot, és örüljünk vele együtt. Amikor pedig legközelebb ajándékot veszünk neki, válasszuk a létező legszebb, legcsillogóbb és legfényesebb csomagolópapírt, hátha ez is sikeres lesz!

2. Doboz

A világ legjobb ajándéka mindig a doboz, nem az, ami benne érkezett. Minél nagyobb, annál jobb. A játékok többségével ugyanis csak egy dolgot lehet csinálni. Lehet benne a világ legszebb babája, vonata, de figyeljük meg, pár perc múlva minden gyerek rádöbben, hogy abban a hatalmas dobozban, amiben a játék érkezett, rengeteg lehetőség van. Fel lehet fordítani, bele lehet bújni, tele lehet rakodni. Lehet belőle hajó, kocsi, kincsesláda, babaház… a lehetőségek száma nem egy, hanem végtelen!

3. Mézeskalács

Minden ehető dísz, ami le lehet venni a fáról, a falról, az asztalról, elbűvöli a gyerekeket. Az, hogy valami nagyon szépet és különleges külsejűt ehetnek, számukra megunhatatlan móka forrása. Gondoljunk csak Jancsi és Juliska mézeskalács házikójára – azóta se tud egyetlen gyerek se ellenállni az ehető szépségnek. Ne tagadjuk hát meg tőlük ezt az élvezetet, és ne szidjuk le őket, ha megdézsmálják a házi készítésű mézeskalács házikónk tetejét, vagy leeszik a fáról a habcsókot. Ez hozzátartozik a karácsonyi mókához.

4. Zene

Karácsonykor mindig szól a zene, és ez így van jól. Érdemes már november végén elővenni a karácsonyi CD-ket és hallgatni minden nap, amikor együtt játszunk, sütünk, gyurmázunk a gyerekkel. Ezzel két legyet is ütünk egy csapásra. Egyrészt a gyerek kívülről fogja tudni a Mennyből az angyalt, és ennek nagyon fognak örülni a nagymamák. Másrészt egy egész életre szóló jó érzést alapozunk meg vele. Ezentúl ha meghallja a karácsonyi dallamokat, mindig az jut majd eszébe, milyen jó volt anyával, apával együtt lenni.

5. Fényes város

Ne féljünk a sötéttől – bátran induljunk a kicsi gyerekkel is, ha lement a nap, nézzük meg, hogyan is ünnepel a város, ahol lakunk. A legtöbb gyerek számára óriási élmény a főtéren álló égig érő fa, a kivilágított főutca, a fákra kígyóként tekergő égősor. A máskor hétköznapi, csendes város mesebelivé válik, tele csodával és az ünnep melegével. Ezt pontosan érzik a legkisebbek is.


Kapcsolódó cikkeink:

 

6. Élő színház

Igen, tudom, ott a tévé, a sok mese-DVD és a YouTube millió csilivili csodával – de ne becsüljük le a hatást, amit az élő színházi előadás jelent. Mert az élő színházi előadásnak lelke van, arra fel kell készülni: szép ruhával, a jegyvásárlással, a szünetben a pereccel és a ténnyel, hogy ott bizony együtt kell lenni a gyerekkel, nem lehet lepasszolni és közben elmosogatni. A közös élmény egyre ritkább, hiszen otthon az ember nem ül le Kisvakondot nézni. A gyerek fénylő, boldog arca igazi ajándék a felnőtt számára is.

7. Illatok

A karácsonynak megvan a maga speciális illata: a frissen sült mézeskalács, a templomi tömjénfüst, a fenyőfából csorgó gyanta mind-mind erős érzelmeket ébreszt. A tudósok szerint a jó emlékek sokkal könnyebben rögzülnek, ha egy bizonyos speciális illathoz tudjuk őket kötni. Bánjunk hát bőkezűen a természetes illóolajokkal és fűszerekkel, és tartogassunk párat kifejezetten karácsonyra. Csak azért, hogy legyen mihez kötni a karácsonyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top