Baba

Színlelhetik a sírást a babák

Olykor csak azért tesznek úgy a babák, mintha sírnának, hogy felhívják magukra a figyelmet – állítja egy tanulmány.

A tokiói Szent Szív Egyetem kutatói két kisbaba sírási szokásait tanulmányozták fél éven át.  A babákról havonta kétszer, egy-egy órányi videófelvételt készítettek, majd ezeket elemezték. Az R baba néven emlegetett csecsemőnél 69 sírási epizódot rögzítettek, míg az M babánál 34-et. Azt is vizsgálták, hogy közvetlenül a sírások előtt és után milyen érzelmeket éltek meg a babák.

Az M baba esetében azt találták, hogy a sírást általában idegesség előzte meg, ám előfordult olyan is, hogy közvetlenül a sírás előtt mosolygott, nevetett. Az R babáról pedig megállapították, hogy többször is mintegy figyelemfelkeltő célzattal sírt, és azonnal felvidult, ha az anyja a közelébe ért.

Mindebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a babák olykor csupán színlelik a sírást azért, hogy felhívják magukra a figyelmet. A szakemberek rájöttek arra is, hogy a hamis sírás az egyke gyerekeknél – mint az M baba – ritkább, hiszen nekik nem kell versenyezniük a szüleik figyelméért a testvéreikkel. Ezért lehetett, hogy az R baba többször színlelte a sírást, mivel neki két testvére van.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top