Baba

Gátmetszés helyett: lelki gátak oldása

Legutóbbi cikkemben arról írtam, hogy milyen ma Magyarországon a gátmetszések aránya, és hogy mit tehet(né)nek a szülésznők és az orvosok annak érdekében, hogy a szülő nő gátszövetei épen maradjanak. De ez csak a testi sík.

A gát tájékának fizikai védelme mellett nagyon sok múlik azon, hogy az anya hogyan készül a szülésre, azaz hogy felismeri-e, és ha igen, hogyan bontja le azokat a gátakat, amelyek akadályozhatják a vajúdás folyamatát.

Bizalom és biztonságérzet

Az egyik legfontosabb tényező a kísérők személyének kiválasztása, a jó szülés alapja ugyanis a bizalom és a biztonságérzet. Ha a szülő nő ismeri a kísérőit, a várandósság alatt számára megnyugtató választ kap minden feltett kérdésére, akkor biztonságban fogja érezni magát a szülés óráiban. A bizalom kiépüléséhez persze idő és sok beszélgetés kell.

A dúla korrekt, pontos és tényszerű információk adásával segíteni tudja az anyát abban, hogy megismerje a lehetőségeit, és ezáltal felhívja a figyelmét arra, hogy mely kérdésekben egyeztessen az orvosával, szülésznőjével. Ha az anyák nem tudják pontosan, hogy az adott szülészeten milyen lehetőségeik vannak, akkor nehezebb megfogalmazniuk az elképzeléseiket, így ezek a beszélgetések elmaradhatnak az orvosukkal, szülésznőjükkel, pedig ez nagyon fontos lenne a kapcsolat elmélyülése szempontjából. Ideális esetben – ha kellő figyelmet szánnak rá – az anya a személyes érzéseit is megoszthatja a szülésznőjével, orvosával, ennek ismeretében a neki legmegfelelőbb módon tudják majd támogatni a vajúdás alatt is.

A lelki gátak oldása

Minőségi figyelem

Dúlaként azt tapasztalom, hogy a várandósság idején zajló beszélgetésekkel rengeteget lehet tenni annak érdekében, hogy feloldódjanak azok a gátak, amelyek akadályozhatják a szülés folyamatát. Ezek a találkozók lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne csak a szülésre készüljünk, hanem érintsünk minden olyan témát, amiről az anya, illetve a párja szeretne beszélni. Úgy érzem, hogy ha minőségi figyelmet és elegendő időt kapnak, akkor a hozzám fordulók szívesen mesélnek az érzéseikről, esetleges félelmeikről, korábbi szülésélményükről, az anyukájukkal/apukájukkal való kapcsolatukról, a nőiségük megéléséről, a munkahelyi problémáikról, a közelgő anyaság és a karrierépítés összeegyeztethetőségének dilemmáiról vagy az eddigi fájdalomélményeikről, hogy csak néhány témát említsek a sok közül. De a szülésre való felkészülés részét képezi az is, hogy szóba kerül a szexualitásuk megélése, a szégyenérzet, a szülés alatt zajló lelki folyamatok sokszínűsége, az intimitás és a biztonságérzet fontossága.

Sok esetben már attól oldódnak a lelki gátak, hogy kimondódnak a gondolatok, érzések, de az is segítséget jelent, ha bizonyos kérdésekben konkrét információkat adok az anyának vagy a párjának. Abban az esetben pedig, ha valami olyasmivel találkozom, ami a kompetenciámon túlmutat, szaksegítséget (pszichológust, kineziológust) ajánlok a leendő szülőknek.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki tud vagy akar dúlához fordulni. Ha azonban az anyának van választott orvosa vagy szülésznője, tanácsos a legfontosabb dolgokat megbeszélni velük is – ha nem is ilyen mélységben.

Korábbi cikkeink:

Gát-lástalanság

Ha a vajúdás óráiban az anya biztonságban érzi magát és tudja, hogy megbízhat a kísérőiben, akik mindannyian figyelemmel és empátiával támogatják őt, akkor el fogja tudni engedni magát. Ebben az esetben a szülő nő a vajúdás alatt le tudja vetkőzni a szégyenérzetét, mer hangokat kiadni, szabadon mozogni és udvariaskodás nélkül kifejezheti a kéréseit. Ez a fajta gát-lástalanság – milyen kifejező is a magyar nyelv – pedig sokat segít abban, hogy a babáját is el tudja engedni.

Ha tehát a fizikai támogatás (pl. a vajúdási pozíciók és a kitoláskor felvett pozíció szabad megválasztása, masszírozás, borogatás, gátolaj használata) mellett a személyre szóló érzelmi támogatás (biztatás, dicséret, pozitív üzenetek adása) is megvalósul, akkor tesszük a legtöbbet a gát védelme érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top