Baba

5 ingyenes okostelefonos alkalmazás, ami hasznos lehet a családnak

Az okostelefon is leginkább akkor hasznos, ha klassz alkalmazásokat töltünk rá – na persze a fényképezőgép és a potenciális zseblámpaszerep sem utolsó, de mégis, ha már van, használjuk ki. Öt Android és iOS oprendszerre is ingyenes applikációt ajánlunk, ráadásul két magyar fejlesztésű is akad köztük.

KOIN – A családi költségvetés követője

5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnak
5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnakManapság kikerülhetetlen a legalább minimális pénzügyi tervezés – persze kivételes helyzet, ha szinte mindegy, mennyit költünk, de lássuk be, ma Magyarországon az átlagos gyerekes családok helyzete nem éppen ez. Fontos, hogy átlássuk, mennyi bevételre számíthatunk, mik a kötelező kiadások, és ezek milyen jellegűek. Akad, aki a borítékos módszerre esküszik, van, aki fejben tartja az összes adatot minden gond nélkül, más meg excelt kreál vagy készet tölt le, hogy pontos kimutatást vezessen. 
A Koin egy költségkövető alkalmazás, ami épp az említett problémák orvoslására lehet jó megoldás. A magyar fejlesztésű app felülete jól áttekinthető, egyszerű, alapvetően a bevételi és kiadási oldalról szól, és ezen belül fix kategóriákba rendezhetők a mozgások, mindenre egyedi címkét tehetünk: azaz szépen felvihetjük a rezsiköltségeket, a bevásárlásokat egyesével. Szerencsére egyedi és ismétlődő mozgásokat is tud kezelni a program. A felvitt adatokat többféleképp rendezhetjük, kérhetjük le: százalékos arányokat is tud mutatni, időintervallumot is megszabhatunk, mit szeretnénk látni. Hasznos kis app.
Letöltés a Google Play-ről: Android, az App Store-ból: iOS.
 
 

ANY.DO – feladatkezelő app

5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnak
5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnakAz idő pénz, és az időben elvégzett feladat biztonságot, nyugalmat ad, és bizony sokszor komoly spórolást is jelenthet feledékeny típusoknak: időben feladott csekkek, a bevásárlólista használata, a lejárat napján visszavitt könyvári könyvek, jelzés az olajcsere idejéről, az ovis feladatokról… – a szülőkre végtelen sok feladat hárul, és bizony nem egyszerű ezt megfelelően követni. Az any.do olyan program, amiben mindezt értelmesen lehet tárolni, beállítani. A feladatokhoz társíthatunk jegyzetet, az információk megoszthatók és értesítés is kérhető. Chrome-on is tudjuk használni egy plug-in segítségével, mert sokszor kényelmesebb a számítógépen, klaviatúrán felvinni az adatokat, beállítani ezeket, és aztán csak várni, hogy mobileszközünk rendeltetésszerűen jelezzen. A Cal nevű naptáralkalmazáshoz is integrálható a program. Talán mondani sem kell, milyen hasznos, ha napi, heti bontásban látjuk a teendőket. 2012-ben ez volt az év Android-appja, és ugyanebben az évben az Apple “Intuitive Touch” díját nyerte el.
Letöltés a Google Play-ről: Android, az App Store-ból: iOS.
 


ELSŐSEGÉLY – Mit kell tennem?

5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnak
5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnakEz az app létfontosságú alkalmazás, amit mindenkinek ajánlott letölteni, mert sohasem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükség arra, hogy olyan típusú elsősegélyt tudjunk nyújtani, amiről fogalmunk sincs, hogyan kell. A program egyszerűen működik és nagyszerű: tizennyolc helyzetből választhatunk, és egy nagy, piros gombot kell rögtön megnyomnunk, ha nem tudjuk, mi okozza azt, például a fulladást. A helyzet megadása után a rendszer végigvezet minket a kellő és lehetséges lépéseken, azaz segít diagnosztizálni, a folyamat közben felhívja a figyelmünket, ha már mentő szükséges, és arra is, hogy a mentő érkezéséig mit tegyünk. Ha például stabil oldalfekvésre van szükség, lépésről lépésre, képeken át mutatja, mi tegyünk, de abban is segít, ha újraélesztés szükséges, ha mérgezésről van szó, vagy valakinek rohama van. Érdemes vészhelyzet nélkül is végignézni mindent, hogy ha éles helyzetben kell majd, tudjuk, pontosan mit hogyan keressünk. Az app tartalmaz mentőhívó gombot, kórház- és defibrillátorkeresőt (ehhez szükséges a GPS használata) – az Országos Mentőszolgálat támogatásával.
Letöltés a Google Play-ről: android, az App Store-ból: iOS
 


Google Maps – térképalkalmazás

 
5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnak

5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnakTalán itt kell a legkevésbé magyarázni, miért lesz hasznos ez a program: a segítségével remélhetőleg többé nem tévedünk el. Kétszáz ország térképét tartalmazza, és különben is, annyira James Bond-fíling még mindig, hogy ahogy a telefonunkon látjuk a környező utcákat térképét és azt, ahogy egy imbolygó kis pont lassan halad rajta (ezek volnánk mi a telefonunkkal)! Hangvezérelt GPS-navigáció gyalogos, bicajos és autós közlekedéshez is, 2800 város tömegközlekedéséhez tud útvonaltervet adni, és irdatlan mennyiségű utcaképet nézhetünk. Egyik legértékesebb része, hogy egy térképterületet net nélkül is elérhetővé tehetünk, például kétes térerejű kirándulóhelyeken ez lesz a mi legjobb barátunk.
Letöltés a Google Play-ről: Android, iOS.

 

Tweekaboo – online napló a gyerek(ek)ről

5 ingyenes alkalmzás okostelefonra, ami hasznos lehet a családnak
 

Kismillió helyen tárolhatjuk a fotókat, videókat, amiket a gyerekekről készítettünk, se szeri, se száma a jobbnál jobbaknak, kezdve a telefonunk memóriakártyájától a Picasán és a Flickren át az imádott-utált Facebookig, nem kizárt, hogy gyakorlatilag mindenhol vannak fotóink, és amikor szeretnénk esetleg egybefűzni, netán nyomtatni, akkor zavartan kutatunk, hová is tettük az első év harmadik hónapjának a képeit, és hol van a második szülinapi bulin készült videó. Fontos kérdés az is, megosszuk-e vagy sem a képeket, és ha megosztjuk, kikkel tegyük.  A Tweekabo nagyjából ezeket a problémákat szünteti meg. Telefonról és számítógépről is használhatjuk: a képeinket, videókat egyben tartja, és beállíthatjuk, kivel osztjuk meg, akár a Facebookon is. Tulajdonképp egy családi blogot kapunk a segítségével. A képek kommentelhetők, és van fizetős szolgáltatás is: kissé drága, de jó minőségű fotókönyvet rendelhetünk. Kis szépséghiba, hogy Magyarországra a szállítás is növeli a költségeket.

Letöltés az App Store-ból: iOS, Androidra nincs app, de elvileg itt használható.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top