Baba

Bio a babának

Minden édesanya a legjobb és legegészségesebb étellel szeretné táplálni gyermekét. Ma nem is olyan egyszerű dolog ez, hiszen a boltokban forgalmazott élelmiszerek döntő többsége tele van tartósítószerekkel, mesterséges anyagokkal és gyanús "E" számokkal, a megfizethető lédig zöldség- és gyümölcsáru pedig hiába vitamindús, szinte biztos, hogy intenzív termesztésű, bőségesen vegyszerezett földekről származik. Mit lehet tenni? Neveljen az anyuka biokertet a balkonon?

Éppenséggel ez is egy lehetőség, amivel sokan élnek akkor is, ha nem képesek kielégíteni vele a család élelmiszerigényeit. De legalább amíg a “párkányos paradicsom” terem, tudják, hogy mit esznek, az év többi részén pedig bíznak a címkék igazmondásában. Felnőttként még csak elviseljük valahogy, ha nem jutunk mindig hozzá a friss és egészséges ételekhez, de egy kisbabának ez nem opció: neki mindig meg kell kapni a legjobbat az első perctől kezdve. Az első hónapok és évek táplálkozása ugyanis alapjaiban határozza meg a későbbi fejlődését és komoly hatással lesz a felnőtt életére is.

Bio a babának

Válogass!

Ezzel az anyukák is tisztában vannak általában. De hogyan lehetne megvalósítani, hogy a baba mindig egészséges ételt kapjon, amikor a mai világban szinte képtelenség minden nap otthon főzött, megbízható alapanyagokból készült étel tenni az asztalra? Ha az idő szorít – márpedig gyakran szorítja a 21. századi embert – akkor inkább gyorsan leemelünk egy csavaros tetejű, tetszetős tégelyt a bébiételek elnevezésű polcról a bevásárlóközpontban. Ha már nincs lehetőség másra, legalább ezt a mozdulatot ne kapkodjuk el, és válogassunk!

Választék ugyanis van, mégpedig bőséges. A hétköznapi, megszokott “bébipapik” mellett szép számmal jelennek meg a kisebb és nagyobb gyártóktól a biobabaételek is, amik árban ugyan rendszerint felette vannak a hagyományos termékeknek, de megbízható a tartalmuk. Tekintsük kis ráfordításnak, befektetésnek ezt a többletköltséget, mert ha valóban vegyszermentes és tiszta ételt ehet a babánk, akkor 5, 10 vagy 15 év múlva nem kell vagyonokat költeni orvosra és gyógyszerekre az allergiája miatt – hogy csak egy enyhébb felnőttkori következményét említsük a rossz minőségű csecsemő- és kisgyermekkori étkezésnek.

Mitől jobb a bio?

Bio a babánakA “bio” megjelölést csak igen szigorú kritériumoknak megfelelő termékek kaphatják meg a bébiételek piacán. A bio azt jelenti, hogy a területen, ahol az alapanyagok megteremtek, nem végeztek vegyszeres kártevőirtást, a növényt nem érte szennyvíz, műtrágya vagy szintetikus növényvédő szer, és a feldolgozás során sem adtak hozzá mesterséges adalékanyagot. Sőt az előző három évben nem történt a termőhelyen semmilyen vegyszeres kezelés. Húsos ételeknél pedig arra garancia a bio bélyeg, hogy az állatok tartása, takarmányozása és orvosi kezelése is szigorú szabályozási elvek szerint történt. A bio (öko) állattartás során a jószágok elegendő szabad teret kapnak, hogy mozgásigényüket kielégíthessék, takarmányuk magas minőségű, életkörülményeiket úgy alakítják, hogy a lehető legkisebb stressz érje őket.

Ezen felül további érv a biobabaételek mellett, hogy nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és sót sem, tápértékük és ásványianyag-tartalmuk megegyezik a rajtuk feltüntetett életkor szükségleteinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top