Baba

Kismamajóga ősi gyakorlatokkal

Manapság minden szupermodern, de néha nem árt visszatérni az ősi bölcsességekhez, mert sokat tudnak segíteni. Sőt a mostaninak hitt dolgokban is rengeteg olyan elemet találunk, amit már régen is használtak...

Az orvostudomány rohamos fejlődésével és korunk technikai vívmányaival a fejlettnek nevezett kultúrák – köztük a miénk is – megfeledkezett arról, hogy az emberiségnek sok évszázaddal ezelőtt is voltak testi-lelki gondjai, amikkel valamilyen formában meg kellett küzdenie, valamiféle gyógyírt kellett rájuk találnia. Ezek a “primitívnek” nevezett módszerek is sikeresek lehettek, hiszen ha nem működött volna, mi sem lennénk itt… 

Ezeket az ősi hagyományokat őrzik a napjainkra is megmaradt, ma már kis létszámú természeti népek, bennszülött törzsek Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

Az általam is oktatott kismama-jógarendszer megálmodója is számos gyakorlatban ezeknek a természeti népeknek a bölcsességéhez fordult: megfigyelte, hogyan viselkednek ezek a nők a várandósságuk során, milyen praktikákkal könnyítik meg saját és nőtársaik vajúdását. Mint kiderült, ezeknek a törzseknek a nőtagjai egészen egyszerű, hétköznapi tevékenységek mozdulatait és az állatvilágból ellesett mindennapi jelenségek utánzását használták arra, hogy várandósságukat és a szülés, születés folyamatát megkönnyítsék, panaszaikat enyhítsék.

A mai és a jövő heti bejegyzésekben ezek közül mutatok be nektek néhányat.

“Sas” gyakorlat

Kiinduló helyzet: lábak széles terpeszben, enyhén behajlított térddel, felsőtest vízszintesig előredöntve:

Kismama jóga ősi gyakorlatokkal
a. Belégzésre emeld a kart, mintha sasszárnyak lennének, törzs marad vízszintes
 
Kismama jóga ősi gyakorlatokkal
b. Kilégzésre engedd le a kart, a törzs marad vízszintes, vagy:
Kismama jóga ősi gyakorlatokkal
ha jólesik, előre is hajolhatsz

 

Hasznos, mert: erősíti a kar-és hátizmokat, fokozza a légzést, enyhíti a hátfájást. Nagyobb pocakkal csak keveset végezz belőle!

Nézd meg a többi gyakorlatot is a Fitneszanyu blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top