Baba

Több a balkezes a télen született fiúk közt

Meglepő módon az évszak csak az erősebb nemre hat ki.

Azon férfiak körében, akiknek novemberben, decemberben vagy januárban van a születésnapjuk, kicsit gyakoribb a balkezesség. Az eredmény azt bizonyíthatja, hogy a magzati agyfejlődés fontos szakaszában a tesztoszteron hormon szintje befolyásolja, jobb- vagy balkezesség alakul-e ki végül – derítették ki osztrák kutatók.

Februártól októberig átlagosan 8,2 százalék, a novembertől januárig 10,5 százalék az arányuk. A számok most azt mutatják, az évszaknak kicsi, ám állandó, ezért viszonylag jelentős hatása van, és ez csak a férfiakat érinti.

A kutatási eredmények abból a szempontból érdekesek, hogy egyre inkább foglalkoztatja a kutatókat, hogyan befolyásolják a hormonok az agyfejlődést. A friss adatok azt mutatják, a terhesség 14-18. hetében talán az agy jobb- és balkezességgel kapcsolatos fontos elemei alakulnak ki, és úgy tűnik, ebben az időszakban az agy különösen fogékony a hormonhatásokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top