Baba

Problémák testvérekkel

Sok kérdés felmerül az emberben, amikor átgondolja, hány gyermeket szeretne, majd ha több mellett dönt, akkor annak kapcsán is, mikor jöjjön a második (harmadik, negyedik…), aztán hogyan tervezze a mindennapokat, hogy mindenkinek jó legyen. Ez az, amit sokszor nagyon nehéz összehozni.

Mi a kis korkülönbségre szavaztunk és össze is jött, de így is akadnak problémák… Ezek közül íme a 10 leggyakrabban előforduló és legnehezebben megoldható gond:

  1. Programok: van, ami izgalmas a 3 és a 8 évesnek is – például a játszótér – de sok más, nagyobb horderejű program már megosztja őket… A nagyok 8 és 6 évesek, és kiállításra is vihetők, mert érdekli őket és nem lankad a figyelmük hosszabb időn át sem, de a kicsi… na ő a kiállítási helyeket is játszótérnek nézi…
  2. Kincsek: hova tegyem a játékokat, ahol a nagyok elérik, de a kicsi nem? A kicsi ráadásul igen ötletes: ha nem éri el, nosza viszi a széket, és rááll. Akkor is, ha szobákon át kell cipelnie… És kifigyeli, mit hova rejtenek a tesói, majd amikor nem figyel senki, lecsap! És tör-zúz, szétszed, elhagy, átépít… Biztos lesz ez jobb is, de már három éve nincs biztonságban a nagyok egyetlen holmija sem, és kezdenek besokallni.
  3. Otthoni játékok: jó otthon együtt játszani: a gyerekek is azt szeretik, ha mind együtt vagyunk. De ami izgalmas egy nagy bölcsisnek (leendő ovisnak), az nem éppen egy harmadikosnak… Szeretünk társasozni és kártyázni (főleg figurás gyerekkártyával), igyekszem is olyanokat vásárolni, amik nagyobb korosztálynak jók, de így is akad, amivel a kicsi sokszor szeretne játszani, a nagyok meg unják már. Ha meg cserélünk, és a nagyokkal társasozom, a kicsit meg próbálom lekötni, akkor annak is rombolás a vége részéről… hiába, várni és tekintettel lenni a nagyokra egyelőre nem tud. Tesói ennyi idősen már tudtak, de ő nem olyan típus sajnos.
    Problémák testvérekkel
  4. Betegségek: ha valaki beteg lesz a három gyerek közül, tuti, hogy legalább az egyik tesója el fogja kapni. Lehetőleg vagy akkor amikor az elsőként ágynak eső a legrosszabbul van, vagy amikor ő már kilábal. Így volt ez a bárányhimlővel is: ugyan csak ketten estek át rajta, de a második pont a lappangási időszak legutolsó napján pöttyösödött be. Már épp kezdtem örülni, hogy vége a szobafogságnak, amikor kiderült hogy újabb hetekig tart. És persze az sem könnyű, amikor iskolaidőben beteg az egyik, de a másik nem maradhat otthon, nem hiányozhat mindig, amikor egyik-másik testvére beteg lesz, iskolába kell mennie. De még kicsi, vinni-hozni kell akkor is, ha a beteg tesó lázas, rosszul van, menni is alig bír. Hiszen a beteget meg egyedül otthon hagyni nem lehet… Ilyenkor gondolok arra, hogy hiába nagyok, beszerzek mégis egy babakocsit amiben a beteg gyermeket vihetem amikor rosszul van, de muszáj menni a tesóért.
  5. Fontos programok: Egész korán lesznek ilyenek a gyermek életében, pláne miután közösségbe kerül: bölcsis/ovis/iskolai mikulás, karácsony, farsang, anyák napja, stb. És ezeken az érintett gyermek szeretne részt venni – akkor is, ha a tesónak szintén fontos programja lenne, vagy beteg (lásd előző pont). Na ez hogyan oldható meg? Könnyebb, ha be tud ugrani valaki segíteni, de ha nem, akkor elég rossz a helyzet.

A további 5 nehézséget a Családanyu blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top