Baba

Engedd babázni a kisfiúkat is!

Két fiú anyukájaként és óvónőként, saját megfigyelésemre és szubjektivitásomra alapozva szeretném elmondani véleményem, és ezzel szeretném érdeklődésüket felkelteni a téma iránt.

A meglehetősen “maradi” felfogás szerint: egy fiú ne babázzon! Itt a problémát kifejezetten magához a “baba” szóhoz kötném, hisz katonázni katonázhat, akcióhős-figurákkal, legóemberkékkel stb. játszhat, csak ne babázzon!

És ez a “baba” miért ne lehetne egy manó- vagy fiúbaba!

Engedd babázni a kisfiúkat is!

Íme, az előnyök::

  • Beszoktatás segítése, bölcsibe vagy oviba
  • Segít megérteni a modern apai szerepeket
  • Segít a szerepjáték átélésében
  • Segít a fantázia, kreativitás és gondolkodás fejlődésében

Óvodás és bölcsődés korú gyermekekkel szerzett tapasztalataim alapján láttam, hogy mekkora segítség, ha a gyermek egy otthonról hozott “kis kedvenc” segítségével próbál beszokni. Ez a “társ” az otthon “szagát” hozza magával, ezzel segíti a leválást, védelmet nyújt, “bástyát” jelent. A kis társnak a gyermek el tudja panaszolni a bánatát, eljátszhatja vele, újraélheti az élete eseményeit, nagy megnyugvást ad az altatásnál, hisz “otthoni ágy” szaga van! És ez a “TÁRS” még most is vele lehet, amikor olyan egyedül és elhagyatottnak érzi magát!

A mai modern apák, aktívan vesznek részt gyermekük életében, egészen a megszületéstől!

Pelenkáznak, fürdetnek, tologatják a babakocsit. Sokszor akár ők maradnak otthon GYED-en, GYES-en. Az apa a gyermek egyik első számú példaképe, mintaadója, szívesen azonosul vele a gyermek. A gondozási feladatokat is szeretné eljátszani, és abban bizonyára egyetértünk, hogy Superman kicsit furcsán nézne ki pelenkában egy játék babakocsiban…….

A népmeséink a legkisebb fiúról és a legkisebb királyfi hőstetteiről, csodáiról szólnak, mellyel szintén szívesen azonosul gyermekünk.

“Kis társával” együtt szívesen merülnek bele a varázslatos mesevilágba, ezzel az elmélyüléssel a fantáziát, a gondolkodást kreativitást szinte észrevehetetlenül fejlesztik – írja Kovács Ágnes.

Huszár Krisztina blogján egy ötgyermekes anyuka véleményéről és tapasztalatairól is olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top