Baba

Átverik a szülőket az őssejtlevétellel?

Az őssejt valóban életeket menthet, de rosszul oldják meg a levételét és a tárolását, és félretájékoztatnak, ugyanis szükség esetén úgysem a sajátját kapja vissza a beteg – állítja az őssejt-transzplantáció hazai specialistája.

Ma már minden kismamát tájékoztatnak: soha vissza nem térő lehetőség, hogy levegyék és tárolják az újszülött köldökvéréből származó őssejteket, amivel rengeteg komoly betegség gyógyítható, ha esetleg szükség lenne rá a jövőben. A legtöbb szülő él is evvel a lehetőséggel, hiszen a legjobbat akarják a gyereküknek, pedig az eljárás költsége nem kicsi, több százezer forint. A szakember szerint azonban nem megfelelő a tájékoztatás.

“A magánintézetekben tárolt mintákat csak saját célra lehet felhasználni, ezért lényegében teljesen haszontalanok, mert főleg genetikai eredetű problémákat gyógyítanak őssejtekkel, ami a beteg hibás génszerkezetet hordozó saját őssejtjeivel nem lehetséges. Miközben egyébként rengeteg betegség gyógyítására alkalmasak lennének” – mondta el a delmagyar.hu-nak Kriván Gergely, a fővárosi Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa.

“Őssejtet egyébként nemcsak a köldökzsinórvérből lehet kinyerni, később is le lehet ezeket venni, ezért erkölcstelennek tartom, hogy egy egyedülálló lehetőség elszalasztásával riogatják a szülőket, ha nem gondoskodnak erről a születés pillanatában” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top