Baba

Alvás: 8 ok, amiért a babád felkel éjjel

Nincs annál fárasztóbb, mint egy rosszul alvó csecsemő mellett virrasztani, és óránként felkelni hozzá. Megnéztük, melyek a leggyakoribb okok, amiért a babák nem alusszák végig az éjszakát.

1. Jön a foga

A fogzás már jóval azelőtt megkezdődik, hogy annak az ínyen tapintható jele lehetne. A csírák már sok babánál 3-4 hónapos korukban elindulnak, ez pedig sokszor fájdalmat okoz. Esetleg náthához hasonló tüneteket is tapasztalhatunk. Nappal nyűgösebbek, éjjel pedig sokkal gyakrabban kelnek fel, főleg a fog megjelenése előtti hetekben. Sokat segíthetünk a babákon, ha homeopátiás fogzáskönnyítő szereket adunk nekik. Mást sajnos nem tehetünk, ezt az időszakot túl kell élni.

2. Növekedési ugrás

A babák tápanyagigénye bizonyos időközönként megnő, jellemzően 3 és 6 hetes korban, valamint 3 és 6 hónaposan. Ilyenkor egészen úgy viselkednek, mintha éppen készülnének éhen halni. Tápszeres babáknál ezt viszonylag könnyű orvosolni, de a szoptató anyákat ezek a napok borzasztóan megviselik. A babáknak ugyanis három-négy nap nonstop szoptatás kell ahhoz, hogy a termelődő anyatej mennyiségét megnöveljék, és ezeken a napokon bizony gyakori, hogy a babák éjjel is felkelnek, többször is.

3. Más alvási ciklus

A babák alvási ciklusa eltér a miénktől, a mélyalvásban töltött idő ugyanis sokkal rövidebb, ezért gyakrabban jön ébredős periódus, ilyenkor pedig felébrednek. Fontos, hogy a babákhoz ilyenkor ne rohanjunk oda rögtön, ugyanis sokszor maguktól elalszanak újra, pont úgy, ahogy mi is csináljuk. Minél idősebb egy baba, annál biztosabb, hogy ha más kizáró ok nincs, akkor nem fog túl sokszor felkelni éjszaka.

Bár egész éjjel így aludna...
Bár egész éjjel így aludna…

4. Valami újat tanult

8-10 hónapos korukban a babák elképesztő idegrendszeri fejlődésen esnek át, ilyenkor kezdenek el mászni, felállni, kapaszkodva lépegetni. A legtöbb baba esetében ez ráadásul 2-3 hét alatt lezajlik, így pedig érthető, hogy a frissen megszerzett tudományát állandóan gyakorolná, ráadásul külön zűrzavart okoz, ha a kicsi csak felállni tanult meg, és leülni még nem. Hogy mit lehet tenni? Apró trükkök vannak, például a hálózsákban altatás, de csodára sajnos nem számíthatunk. Ismét túlélésre kell játszani…

5. Éhes

A tanácsadók és védőnők sokszor elmennek amellett az egyszerű tény mellett, hogy a baba azért kel fel, mert éhes. És ez az éhség nincs összefüggésben a növekedési ugrással. Anyatejes babák esetében fordul elő, hogy hozzátáplálás megkezdése után nemsokkal az addig jól alvó baba ismét sokszor kel éjjel. Ennek oka lehet az is, hogy a baba napközben még nem lakik jól és éjjel pótolja a kimaradt kalóriákat, de az is közrejátszhat, ha az anyukának valamiért már nem elég tápláló a teje. Ilyenkor érdemes lefekvés előtt valamilyen kalóriadús tejpépet adni a babának.

6. Túl hideg van a szobában

A babák 20-22 fokban alszanak a legjobbat, ha ennél hidegebb van, akkor érdemes vastagabb hálózsákot választani, vagy ráadni egy újabb réteget. Takaró használatát nem javasoljuk, ugyanis az izgő-mozgó apróságok fél perc alatt hámozzák ki belőle magukat.

7. Túl meleg van a szobában

Ahogy a túl hideg, úgy a túl meleg sem jó éjszakára, ráadásul kicsi babák esetében a bölcsőhalál kockázatát is növeli, ha a szobában túl meleg van, esetleg túlöltöztetjük.

8. Még túl kicsi

Ne várja senki egy 4-5 hetes babától, hogy átaludja az éjszakát, fejletlen az idegrendszere, kicsi a gyomra és fél a világtól. Ilyenkor jobb, ha kipeckeljük a szemünket, és megpróbáljuk túlélni ezt az időszakot. Jogosan merül fel a kérdés, hogy és mégis meddig kell kibírni? Jobb tudni, hogy 2-3 éves korú gyerekeknél még előfordulhat, hogy egyszer-egyszer felkelnek éjjel. Ha egyszerűen nem sikerül megtanítani elaludni, akkor íme néhány tipp.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top