Baba

Ezek a gondok merülhetnek fel szoptatás alatt

A szoptatás alatt felmerülhetnek különféle zökkenők és problémák, amik többsége megelőzhető vagy könnyen megoldható. A leggyakoribbakhoz adunk most néhány praktikus tanácsot.

Érzékeny mellbimbó

A szoptatásnak nem természetes velejárója a fájdalom. Ezért ha ilyet tapasztalunk, akkor rendszerint arról van szó, hogy a szoptatási technika nem ideális, vagy egyszerűen csak a mell az első szoptatások alkalmával még nincs felkészülve a szopásra. Ez utóbbi esetben néhány nap alatt elmúlik a kezdeti érzékenység (segíthetünk is ezen, ha hagyjuk rászáradni a tejet és eleget van szabadon a mell), ám ha továbbra is fennáll, akkor érdemes kicsit megvizsgálni, vajon a legjobb módszerrel szoptatjuk-e a csecsemőnket.

Ezek a gondok merülhetnek fel szoptatás alatt

Ha a mellbimbó elváltozik, szokatlan, benyomódott vonalak jelennek meg a mellen, akkor nagy valószínűséggel arról van szó, hogy nem helyes technikával vesszük a babát mellre. Ennek a műveletnek fontos része, hogy a kicsi nagyra nyissa a száját és a teljes mellbimbót bekapja, valamint ezzel együtt a mellbimbó udvarának egy része is “eltűnjön” a szájában – körülbelül 2,5 centiméternyi. A helyes mellre vételt gyakorolni kell az anyának, és – bár a csecsemők ösztönösen szopnak – a babáknak is meg kell tanulniuk, hogyan kell szopni. Az első alkalmakkor akár többször is abba kell hagyni a szoptatást, hogy újra a baba szájába tegyük a mellet – egészen addig, amíg elég nagyra nem tátja a száját, és be nem kapja a kellő terjedelemben az emlőbimbót. Ezen kívül azt is figyeljük meg, hogy a baba nyelve a szopás közben a mellbimbó alatt van-e. Ha nem, kezdjük újra a szoptatást, és ne hagyjuk, hogy ezekhez a szopási módszerekhez szokjon hozzá.

A ritkán változtatott testhelyzet is oka lehet a mell érzékenységének, fájdalmainak. Érdemes tehát megtanulni legalább két-három szoptatási pozíciót – ülve, oldalt fekve vagy hónalj alá véve a babát) és ezeket váltogatva etetni a picit. Fontos továbbá, hogy mindkét mellből egyformán táplálékhoz jusson a baba, ezért váltogatva szoptassuk egyikből és másikból is.

Sebes mellbimbó

A mellbimbó kisebesedésének leggyakoribb oka szintén a helytelen mellre vétel (a baba nem harap rá kellőképpen nagyra nyitott szájjal a mellbimbóra, ami a befelé forduló és lapos mellbimbóknál gyakrabban tapasztalható jelenség), illetve a rosszul megválasztott testhelyzet is. Sőt előfordul, hogy egy túl ritkán cserélt vagy nedves melltartóbetét miatt sebesedik ki. Sérülést okozhat az is, amikor a babát a szoptatás végén egyszerűen csak (lehúzzuk) a mellről ahelyett, hogy a kisujjunkat a szája sarkába dugva segítenénk elszakadni a babát a táplálékforrástól. Ritkán fordul elő, de a baba lenőtt nyelve is okozhatja a sebeket: ilyenkor a szopás közben a nyelv nem kerül a bimbó alá. Ezt a helyzetet egy kis bemetszéssel sebészi úton korrigálni lehet.

Idővel a baba kinőheti az addig kényelmes szoptatási helyzetet, ami szintén a mellbimbó sebesedéséhez vezet: ha több hónapos korban jelentkezik ilyen tünet először, akkor változtassuk meg a bevett szokásokat és keressünk alkalmasabb szoptatási pozíciót.
Végül pedig a baba szájpenésze, gombás fertőzése is vezethet az emlőbimbók sebesedéséhez.
Ilyen esetben a mellbimbók kezdetben fénylenek, később rózsaszínűvé válnak és csillognak, vagy kipirosodnak. Egyik fontos jel, hogy viszketnek. Tipikus a szoptatás alatt jelentkező égő
érzés vagy a szoptatás utáni fájdalom is. Ha ezt tapasztaljuk, vizsgáljuk meg baba száját, amelyben apró fehér foltok lehetnek (a pelenkával fedett területen is lehetnek gombás fertőzésre utaló jelek, de nem törvényszerű, hogy minden tünet együttesen jelentkezzen). Társulhat hozzá az anya hüvelyi fertőződése is.

Ha fertőzésről van szó, természetesen a babát és az anyát is kezelni kell a megfelelő orvossággal, és fokozottan kell ügyelni a tisztálkodási szabályok betartására. Rövidebb ideig, de gyakrabban kell ilyenkor szoptatni, gyakran váltogatott testhelyzetben. A melleket a lehető legtöbb ideig hagyjuk szabad levegőn, és óvatosan napoztassuk is – ezek elősegítik a gyógyulást.

Tejcsatorna-elzáródás

Ha elzáródnak a tejcsatornák, azt égő, érzékeny piros folt vagy csomó jelzi, ugyanakkor nem jár lázzal és rossz közérzettel, mint a mellgyulladás. Ilyen elzáródás könnyen előfordulhat bárkinél, de ettől még vegyük komolyan jeleket, hiszen így megelőzhetjük a komolyabb mellgyulladás kialakulását. Az elzáródás oka lehet, hogy a tejcsatornák nem ürülnek ki rendesen, mert például a baba idő előtt abbahagyja a szopást, a mellet ütés éri, de túl szoros melltartó, bevágó ruhapánt, babahordókendő is okozhatja, sőt időnként a fokozott stressz miatt is kialakulhat ez a jelenség.

Ezek a gondok merülhetnek fel szoptatás alatt

Tejcsatorna-elzáródás ellen a legjobb, ha változtatunk a szoptatási testhelyzeten. (Mivel a baba a legnagyobb szívóerőt az alsó ajkainál fejti ki, olyan helyzetet kell felvenni, amiben a duzzanat az alsó ajkakhoz kerül.) A szoptatás előtti meleg vizes borogatás is segíthet (még véletlenül se legyen olyan hőmérsékletű a borogatás, ami megégetheti a mellet!). Ezen kívül ügyeljünk arra, hogy a szoptatáskor a mell kiürüljön: vagy a baba tüntesse el az utolsó cseppeket is, vagy a szoptatás befejeztével fejéssel távolítsuk el a tejet a mellből.

Mellgyulladás

A mellgyulladás jelei hasonló a tejcsatorna elzáródásakor tapasztalhatókhoz, de ilyenkor az anyának az influenzaszerű magas láza, végtagfájdalmai és rossz közérzete is van. Kiváltó oka lehet, hogy a tej nem ürül ki, pang a tejjáratokban. A gyulladásért leggyakrabban azonban a Staphylococcus aureus nevű kórokozó baktérium a felelős, amely normál körülmények között a bőrünkön is jelen van. Ezzel a baktériummal tudnak többek között felülfertőződni a sebek a mellen (gennyes sebek), amelyek gyógyításához már orvosi segítség szükséges, de a korábban leírtaknak megfelelően a kiváltó okot is meg kell találni és megszüntetni. Ezeken a sérüléseken, vagy a tejjáratokon keresztül bejutó baktérium okozza a mellgyulladást is.

Mellgyulladás esetén orvosi kezelésre van szükség és arra, hogy az anya a lehető legtöbbet szoptasson, mert a gyógyulás feltétele (a gyógyszeres kezelés is csak akkor fejti ki a hatását, ha a tej rendszeresen kiürül). Az anyának ugyanakkor kímélnie is kell magát, maradjon ágyban és a házimunkákat lehetőleg bízza másra. Ha mindkét mell begyullad – és ez a ritkább eset – akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, és előfordulhat, hogy átmenetileg fel kell függeszteni a szoptatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top