Baba

A vitaminok szerepe szoptatás alatt

A várandósság és a szoptatás időszakában az édesanyák szervezetének extra igényei vannak, amit mindenképpen ki kell elégíteni ahhoz, hogy egészséges maradhasson és a baba fejlődése se szenvedjen kárt. Íme azok a vitaminok, amikre mindenképpen szükséged lesz azokban a hónapokban, amikor szoptatsz!

A babák számára a legjobb táplálék az anyatej, amin kívül hat hónapig – ideális esetben – nem is kell semmi mást enniük. Ez idő alatt az édesanya szervezete gondoskodik arról, hogy mindig elegendő mennyiségű és a baba fejlődésének legmegfelelőbb összetételű anyatej képződjön. Ez a folyamat természetesen nem teljesen független attól, hogy mit és mennyit eszik az anya, de igazából csak szélsőséges esetekben befolyásolja az anyatej minőségét az édesanya táplálkozása. Az anya egészségére nézve viszont nagyon is fontos az, hogy elegendő vitamin jut-e a szervezetébe. Lássuk, milyen és mennyi vitaminra van szüksége ahhoz egy szoptatós édesanyának ahhoz, hogy jó erőben és egészségben maradjon a szoptatás ideje alatt!

A vitaminok szerepe szoptatás alatt

A legfontosabb vitaminok

D-vitamin

A legfontosabb vitaminok közül a D-vitamin pótlása a legkörülményesebb, ugyanis ez elsősorban a napfény hatására termelődik a szervezetben (valójában egy szteroid hormonról van szó, amely a bőrben található előhormonokból képződik a nap UV sugarainak hatására). Már fél óra napozással elegendő D-vitamin termelődik a szervezetben, de gyakran nincs lehetőség a napfürdőre, így ilyenkor más forrásból (halmájolajokból, hidegtengeri halakból, mézből és méhpempőből, búzacsírából, zabpehelyből vagy tejtermékekből) juthatunk hozzá. Pótlására fokozottan ügyelni kell mind a terhesség alatt, mind a szoptatás során, ugyanis a D-vitamin hozzájárul a csontok, az idegrendszer és a szervezet védekezőképességének fejlődéséhez is, hiánya pedig növeli a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség kockázatát is. Sajnos nemcsak a felnőtt népesség, de a gyermekek túlnyomó többsége is D-vitamin-hiányos hazánkban: a teljes lakosság 95 százalékának (!) szervezetében nincs megfelelő mennyiségben jelen ez az anyag. E tekintetben a fejlett nyugati országok sem állnak egyébként sokkal jobban nálunk.

B-vitaminok

A B-vitaminok közül a B1 segít a szülés után és a szoptatás első szakaszában jelentkező hangulatváltozások és fáradtság leküzdésében, amik általában a hormonális változások miatt jelentkeznek. De nagyon fontos ez a vitamin abból a szempontból is, hogy hiányában ideggyulladás, szívelégtelenség, vizenyő, valamint a bélmozgás és a felszívódás zavarai léphetnek fel. Ez a vitamin nagy mennyiségben található meg az olajos magvakban, teljes kiőrlésű rozslisztben, zöldborsóban, káposztában és a májban is, de főzés során ennek ezeknek a táplálékoknak a B1-vitamin-tartalma mintegy a felére csökken, ezért amit lehet, ezek közül lehetőleg nyersen fogyasszuk!
A B2-vitamin az előzőekben felsoroltak mellett az anyagcserében és a vérképzésben is fontos szerepet játszik. Bőségesen pótolhatjuk tojássárgájából, élesztőből, kukoricából, burgonyából és aszalt szilvából.
A B6-vitamin a folsav és a magnézium felszívódásában játszik fontos szerepet, de a porcképződéshez és a csontok egészségének fenntartásához is nélkülözhetetlen. B6-vitaminban gazdag tápanyagok a búzacsíra, élesztő, napraforgó, vöröshagyma és a káposzta.
A B9-vitamin, vagy más néven folsav, elsősorban a hormonális működésekhez, a fehérje-anyagcsere, az energiafelszabadítás és az idegrendszer működésének biztosításához szükséges. Várandós kismamáknak az örökítőanyag előállításához és a vörösvértestek termeléséhez szükséges, továbbá csökkenti a spontán vetélés kockázatát is. Hiányállapot esetén magzati fejlődési rendellenességek (velőcsőzáródási rendellenességek) fordulhatnak elő.

A C-vitamin igen sok téren fontos a szervezetnek mind a szoptatás ideje alatt, mind utána. A kismamáknak a szokásosnál is többet kell fogyasztaniuk belőle, lehetőleg természetes forrásból (például citrusfélék, csipkebogyó, homoktövis), mert nélküle az immunrendszer gyengül, de szükséges a kötőszövetek, a kollagén és a porcszövet képzéséhez is. A C-vitamin-hiány tünetei az étvágytalanság, súlyos fáradtság, sápadtság, végtagfájdalmak és fogínyvérzés.

E-vitamin
Pontosan még nem ismerik a kutatók sem a hatásmechanizmusát, de az E-vitamin nagy valószínűséggel antioxidánsként működik, ezért nagy szerepe van a hámszövet rugalmasságának megőrzésében és a szervezet regenerálódásában. Szülés után ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségben fogyasszon az édesanya például napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kelbimbó és a mélytengeri halak formájában.

Szoptatós anyák napi vitamin- és ásványianyag-szükséglete

A-vitamin: 1,5 mg
D-vitamin: 20 µg
E-vitamin: 17 mg
B1-vitamin: 1,4 mg
B2-vitamin: 1,6 mg
B6-vitamin: 1,9 mg
Folsav (B9-vitamin): 0,6 mg
B12-vitamin: 4,0 µg
C-vitamin: 150 mg
Jód: 260 µg
Vas: 20 mg
Kalcium: 1000 mg
Magnézium: 390 mg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top