Baba

Skorbutot kapott a csecsemő, miután csak mandulatejjel etették

A 18. század halálos betegsége, a skorbut nemrég egy 11 hónapos babát támadott meg, ennek hátterében hiányos táplálása állhat.

A spanyol kisfiú egészségesen, 3,2 kilóval jött a világra, és születése után minden szükséges oltást megkapott. Két és fél hónapos korában bőrgyulladással vitték orvoshoz, aki azt feltételezte, hogy az irritációt a tehéntejből készült tápszer okozza, ezért azt javasolta, hogy váltsanak inkább mandulatejből, mandulalisztből, szezámporból, barnarizs-malátából, kölesből és különböző probiotikumokból álló készítményre. Hat hónapos korától az édesanyja gyümölcs- és zöldségpüréket adott volna neki, de a baba nem volt hajlandó megenni.

Tizenegy hónapos korában észrevették, hogy egyáltalán nem akar a felállással próbálkozni, és akárhányszor a lábához nyúltak, sírva fakadt. A kórházban kiderült, hogy kórosan alacsony a baba C-vitamin szintje, és súlyos cink- és D-vitamin-hiányban szenved. De ez még nem minden: a lábai el voltak törve, és az összes csontja papírvékony volt. Az orvosok skorbutot diagnosztizáltak.

A mandulatej fogyasztását abbahagyták, és a kicsinek gabonafélékből, húsból, zöldségekből és gyümölcsökből álló különleges tápszert adtak. Emellett C- és D-vitaminkúrát írtak föl, és két hónap elteltével elégedetten tapasztalták, hogy a kisfiú járni kezdett.

Ez az ijesztő eset is mutatja, hogy akármennyire egészségesnek tűnnek a növényi alapú készítmények, a normális fejlődéshez elengedhetetlen az anyatej vagy a megfelelő vitamintartalmú tápszer.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top