Baba

Évekbe telhet a Zika-vírus elleni oltóanyag kifejlesztése

Az amerikai kormány megkezdi a kutatásokat annak érdekében, hogy oltóanyagot dolgozzanak ki a Zika-vírus ellen, amelyről feltételezik, hogy születési rendellenességeket okoz szerte Latin-Amerikában.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina kifejlesztése éveket fog igénybe venni. “Nem máról holnapra fog elkészülni” – hangoztatta Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) járványügyi részlegének vezetője.

Folynak már különböző stádiumú fejlesztések a víruscsalád más kórokozói – dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz – ellen, amelyek mintául szolgálhatnak a Zika-lázat okozó vírus gyógyszeréhez – közölte Fauci.

A NIH kutatói megkezdték az első munkálatokat, és az amerikai hivatal azt tervezi, hogy pénzügyi támogatást ad brazil tudósoknak Zika-kutatásaik felgyorsítására – tette hozzá az illetékes.
Barack Obama amerikai elnök kedden találkozott közegészségügyi tanácsadókkal, köztük Anthony Faucival, Sylvia Mathews egészségügyi miniszterrel és Thomas Friedennel, a járványügyi hivatal (CDC) igazgatójával.

A Fehér Ház közölte, Obama sürgette, hogy gyorsítsák fel a diagnosztikai vizsgálatok, az oltóanyagok és a gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásokat, és adjanak széles körű tájékoztatást az amerikaiaknak a Zika-vírusról és a fertőzés elkerülésének módozatairól.

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens bennszülöttei között. A betegség megjelent Brazíliában, Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában, Paraguayban és az Egyesült Államokban is.

Az egész kontinensen végigsöpörhet

A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a Zika-vírus.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a Zika-vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponya-elváltozással, ami több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak – mutatott rá a WHO.
A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

Latin-Amerikát megjárt utazók Európába is behozták a Zika-vírust, kedden a dániai Aarhus Egyetemének kórháza jelentette, hogy egy fiatal dán férfit kezelnek Zika-lázzal, aki nemrég tért vissza Dél- és Közép-Amerikából.

A hamburgi Bernhard-Nocht Trópusi Orvostudományi Intézet szintén kedden arról számolt be, hogy 2013 óta 10 Zika-lázas beteget kezeltek Németországban, mindegyiket trópusi utazást követően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top