Baba

Agresszívebbek azok a gyerekek, akiknek mostoha- vagy féltestvérük van – új tanulmány

Egy új tanulmány szerint az agresszív viselkedés gyakrabban megfigyelhető azoknál a gyerekeknél, akiknek féltestvérük vagy mostohatestvérük van.

Az én esetemben ez kifejezetten rossz hír, mivel még csak alig egyéves a legkisebb lányom, aki a két nagy lányom féltestvére. Mostohatestvért nem tervezek beújítani még melléjük, de épp elég az, ha a tudomány szerint az én legkisebb gyermekem miatt a nővérei agresszióra hajlamosabbá válhatnak. Bár még nem látom rajtuk ennek semmi jelét, remélem, nem abban manifesztálódik majd, hogy 14 évesen csatlakoznak valami utcai bandához és kukákat fognak borogatni.

Agresszívebbek azok a gyerekek, akinek féltestvére vagy mostohatestvére van - új tanulmány

A Michigan Egyetem és a Colorado-Boulder Egyetem szociológusai 6500 amerikai gyermeket vizsgáltak, elemeztek és tanulmányoztak. A kutatásból azt a következtetést vonták le, hogy azok a gyerekek, akik mostoha- vagy féltestvérrel éltek együtt 5 éves korukban, 10 százalékkal agresszívabbak voltak az édestestvérrel rendelkező gyerekeknél. Az agressziót leginkább abban mérték le, hogy hányszor kaptak masszív hisztirohamot, és hányszor, milyen mennyiségben törték össze a körülöttük lévő játékokat.

A kutatók nem tudták teljesen megmagyarázni a megnövekedett agressziót, arra vezették vissza, hogy ilyen féltestvéri helyzetben komplex féltékenységgel kell a gyerekeknek megküzdeniük, hiszen nem elég, hogy új jövevény áll a házhoz, még az egyik vér szerinti szülőjüket is nélkülözniük kell. Egyszerre utálják az új testvért és az új szülőt, ami teljesen természetes módon extra frusztrációt eredményez bennük. Mivel mára már a statisztikák szerint hatból egy gyermek él mozaikcsaládban, fél- és mostohatestvérekkel, ezért egyértelmű, hogy a problémát felismerve, a szülőknek kell segíteniük a gyerekeiknek, hogy feldolgozzák az új helyzettel kapcsolatos negatív érzelmeiket.

Olvass még többet a testvérféltékenységről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top