Baba

Útmutató a boldog élethez – a totyogók szerint

Minden hisztériázásuk ellenére a két- hároméves kor alapvetően egy boldog időszak a gyerekek számára. Nyilván a földhöz verik magukat, ha nem kapnak csokit, de azért a legtöbbször azért úgy alakítják az életüket, hogy jól érezzék magukat benne. Az ő szabályaik - és bölcsességük - szerint viszonylag egyszerűen elérhető a boldogság.

Tartsd magadhoz közel azokat, akiket szeretsz

Ha te a szoba egyik sarkában vagy – például dolgoznál kicsit -, a gyermeked játékai pedig a másikba, akkor teljesen biztos, hogy nem a játékainál találod meg őt, hanem hirtelen az öledben terem. Amikor meg mondjuk tornáznál, akkor tuti, hogy felüléseknél ráül a hasadra vagy a fejedre, hogy vele foglalkozz. Csak a szeretteivel akar lenni, természetes jelenség.

Tölts minél több időt a szabadban

Menj ki! Fedezd fel a szomszédságot, fürödj a napfényben és kacagj pocsolyába ugrálás közben. Igazi boldogság.

Bolondozz sokat

Az élet stresszes. Csupa napirend és szabály. Legyen szó munkáról vagy a ház körüli teendőkről, esetleg arról, hogy már megint enni kell adni a gyerekeknek, holott tegnap már ettek, mindig lesz valami, amitől stresszes leszel. De nem lehet úgy szorongani, ha vicces arcokat vágsz közben, igaz? Ha az ágyon ugrálnál, mint a gyermeked, akkor a stressz helyett te is kacagnál. Érdemes ezt a tanácsot megfogadni tőlük és többet bolondozni.

Útmutató a boldog élethez - a totyogók szerint

Találj örömet a kis dolgokban

Nézed, ahogy boldogan játszik egy zoknival meg egy dobozzal, és felhőtlenül örül neki. Vicces hangokat ad ki evés közben és boldogan kacag tőle. Ilyen egyszerű. A legkisebb dologtól is érezheted jól magad.

Minden nap tanulj valami újat

A gyerekek élete erről szól: minden nap valamit megtanulnak. Egyszer járni, máskor beszélni, az életük csupa tanulás. A felnőttek elfelejtetik sokszor, milyen nagy öröm, amikor egy új tudást tesznek magukévá, még akkor is, ha az épp csak egy új csokis süti receptje.

Légy őszinte

Nincs őszintébb emberi lény a totyogóknál. Ki más mondaná bele az arcodba egyenesen, hogy nagy a feneked? Jó, talán nem kell annyira őszintének lenni, mint a kicsik, de azért az őszinteséget valamilyen szinten eltanulhatjuk tőlük. Például megdicsérhetjük a környezetünkben élőket gyakrabban. Vagy megmondhatjuk, ha szükségünk van segítségre, egyenesen, őszintén.

Ne foglalkozz mások véleményével

Láttál már olyat, hogy egy kicsi gyerek nem mer felmászni a mászókára, mert tart tőle, mit fognak a többiek szólni hozzá, ha leesik? Aligha. Akkor sem érdekli mások véleménye, amikor a földön fetrengve hisztizik a bolt közepén. Neked sem kell törődnöd azzal, mit szólnak mások, te csak tedd, amit jónak látsz.

Olvass még többet a totyogókról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top